Terroristisch PFLP krijgt opnieuw podium in het Europees Parlement

Deze maand hebben twee leden van de PFLP gesproken in het Europees Parlement, ondanks dat de PFLP door de Europese Unie als terroristische organisatie wordt aangeduid. Eerder sprak PFLP-vliegtuigkaper Leila Khaled ook al in het EP.

Twee weken geleden verschenen Khaled Barakat en Mohammed Khatib in het Europees Parlement. Zij spraken daar namens de NGO Samidoun op uitnodiging van de Spaanse Europarlementariër Manu Pineda.  Barakat en Khatib riepen Europa op “wakker te worden.” Volgens de Samidoun-activisten heeft het continent “Palestijns en Arabisch bloed” aan zijn handen. “De Israëlische kolonisatie moet eindigen,” aldus Barakat.

De sprekers namens Samidoun hekelden de recente wetgeving omtrent BDS in Duitsland. In de Bundestag is onlangs een wet aangenomen die de boycotcampagne tegen Israël als antisemitisch bestempelt. Samidoun is een fanatiek pleitbezorger van BDS, en valt verschillende bedrijven lastig die zaken doen in Israël.

Directe aanleiding voor de Samidoun-klaagzang in het Europees Parlement was het verbod voor Barakat om een toespraak in Berlijn te houden. Volgens de Samidoun-activist is dit een “politieke aanval op de Palestijnse gemeenschap in Duitsland en een poging om Palestijnse en pro-Palestijnse stemmen de mond te snoeren.”

Plaatje hierboven: In het Europees Parlement op 12 juli 2019. Van links naar rechts: Charlotte Kates (“Israel has no right to exist“, communiste en oprichtster van Solidarity-Activists for the Liberation of Palestine en kaderlid van Al Awda), Khaled Barakat (PFLP), Manu Pineda (EU-lid van de IU voor de Spaanse Communistische Partij / PCE)  en Mohammed Khatib (PFLP) [beeldbron: Izquierda Unida Europa]

Wat achterwege gelaten werd, zijn de nauwe banden tussen de Samidoun-activisten en de Palestijnse terreurbeweging PFLP. Het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) is in 1967 opgericht als paraplu van marxistische en Arabisch-nationalistische organisaties en wist al snel beruchtheid te verwerven door middel van aanslagen en vliegtuigkapingen.

Khaled Barakat is lid van het Centrale Comité van de PFLP. Daarnaast is hij de coördinator van de solidariteitscampagne voor de vrijlating van Ahmad Sa’adat. Sa’adat is de secretaris-generaal van de PFLP en zit in een Israëlische gevangenis voor zijn rol in de moord op de toenmalige Israëlische minister van Toerisme Rehavam Ze’evi in 2001.

Mohammed Khatib, Europa-coördinator van Samidoun, is tevens lid van de PFLP en hier wordt geen geheim van gemaakt in Palestijnse media. In 2016 bezocht hij ook al het Europees Parlement en noemde het Palestijnse medium Sawa hem, Barakat en een aantal anderen, waarvan een aantal tevens actief voor Samidoun, onderdeel van een PFLP-delegatie.

In september 2017 sprak PFLP-vliegtuigkaper Leila Khaled in het Europees Parlement. Zij deed dat toen op uitnodiging van Martina Anderson van de Ierse partij Sinn Feinn. Naar aanleiding van de ophef hierover werd de toezegging gedaan dat het EP niet langer mensen die betrokken zijn bij terrorisme een podium zou bieden. Met het evenement waar activisten van Samidoun mochten spreken, blijkt dit een loze belofte.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elkan van der Raaf “Terroristisch PFLP krijgt opnieuw podium in het Europees Parlement” van 22 juli 2019 op de site van CIDI.nl

♦ naar een artikelKhaled Barakat and Samidoun go to the European Parliament to defend Palestinian rights” van 13 juli 2019 op de site van Samidoun: Palestinian Prisoner Solidarity Network

2 gedachtes over “Terroristisch PFLP krijgt opnieuw podium in het Europees Parlement

 1. Ik vind het toch erg gevaarlijk. Ik lees zulke domme verhalen van Nederlanders. Niet één keer, niet twee keer. Vrijwel dagelijks. Mensen die precies menen te weten hoe de vork in de steel zit. Ze willen je graag een uitleg geven waarom jij het allemaal zo verkeerd ziet. Er is geen kruid tegen gewassen.
  Ik herhaal dat nog eens. Ik zie veel meer in het beleid van de regering van Israël om contacten aan te gaan met degenen die dat willen. Ook in de Arabische wereld. Ook in Turkije.
  Spanje en Ierland zijn allebei erg katholiek. Ik heb familie in Portugal. Katholiek is daar nog ouderwets katholiek met veel macht van de kerk.
  Waarom die Spanjaarden en Ieren zulke sterke vooroordelen hebben is me een raadsel.
  In ieder geval steun ik dergelijke mensen niet, de politici niet die dergelijke acties steunen en ik heb ook niet zoveel met de EU als politiek orgaan. Maar goed er is vrijheid van meningsuiting, dus ik mag ervan uitgaan dat er voldoende mogelijkheden zullen worden gegeven voor repliek.
  Voor de rest vind ik dat de EU niets te zoeken heeft in het MO behalve dat ze gewoon zaken mogen doen zonder zich overal mee te bemoeien. Gooi toch al die NGO’s eruit en niet alleen uit Israël.

  Like

 2. Toch benieuwd wanneer de eerste IS of Al Qaeda sprekers een warm welkom krijgen om hun zaak aan een begrijpend EU parlement voor te leggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.