Voetbal Club Brugge veroordeeld voor het tolereren van antisemitische gezangen

Plaatje hierboven: Brugge, 20 december 2018. Hoofdredacteur van JA, Michael Freilich, leest de fans voetbal Club Brugge de Levieten. Freilich hield een symbolische protestactie tegen antsemitisme binnen Club Brugge aan de ingang van het Jan Breydelstadion in Brugge. Hij had posters bij van Joden vlak voor ze vergast werden en van de crematoria in Auschwitz [beeldbron: JA]

Op 26 augustus 2018 organiseerde de voetbalclub Club Brugge in Brugge een competitiematch tegen de Brusselse club Anderlecht die Brugge met 2-1 won. Na afloop van de wedstrijd zongen de fans van de gastclub, volgens een La Derniere Heure-verslag van de Belgische nieuwsuitzending, de volgende schokkende antisemitische gezangen:

Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbranden ze Joden, want Joden die branden het best.

Een intern onderzoek werd door Club Brugge ingesteld en leide tot enkele identificaties. Brugge zei hierover: “Club identificeerde zelf ettelijke personen die meezongen en gaf hen proactief burgerrechtelijke stadionverboden tot vier jaar. Club Brugge veroordeelt dit gedrag ten stelligste.

In een reactie op die uitspraak reageerde André Gantman, gemeenteraadslid in Antwerpen voor de N-VA, als volgt:

De sanctie opgelegd door club Brugge t.a.v. de antisemitische supporters is een schande en een intrieste klucht. Enkele matchen missen en daarmee is de kous af? De Joden zullen zich wel koest houden zeker? Het wordt hoogtijd dat de Joden het geweer van schouder veranderen en zich veel assertiever zouden opstellen Talloze incidenten tonen aan dat wetten, resoluties, herdenkingsplechtigheden en dergelijke meer geen afdoende instrumenten zijn om het antisemitisme efficiënt te bestrijden De resultaten van de recente onderzoeken op Europees niveau zijn kristalhelder; het antisemitisme is opnieuw in opmars

Maar de antisemitische gezangen bleven onverminderd doorgaan. Tijdens een voetbalmatch in april 2019 was het weer van dattum. Het gaat over de gezangen van 4 april in het Constant Vanden Stock-stadion. “Al wie niet springt, is een jood” en “Alle joden zijn homo’s” werd er toen gezongen.

Aanvankelijk werd de zaak geminimaliseerd en weggewuifd waarop het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) de zaak – samen met het Federaal Parket – aanhangig maakten bij het BAS. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) oordeelde gisteren over de antisemitische gezangen door supporterfans van voetbalclub Club Brugge.

Het BAS oordeelde dat de Joodse gezangen, die ten berde werden gebracht tegen Anderlecht, wel degelijk een beledigend karakter hebben. “Liedjes die al jaren in omgang zijn, maar nu niet meer getolereerd kunnen worden,” oordeelde het BAS. Daarmee gaan ze in tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep, die oordeelde dat die niet discriminerend of beledigend waren. Maar het BAS denkt daar nu dus anders over.

De Joodse organisaties FJO en CCOJB laten weten:

We hopen ten zeerste dat door deze beslissing de leidinggevende elementen van voetbalclubs, maar ook hun supporters, begrijpen dat in een veranderende samenleving bepaalde praktijken moeten verdwijnen, als teken van democratie. Iedereen heeft de morele verantwoordelijkheid deze beslissing en de filosofie erachter te respecteren. Op geen enkel moment werden de fans van Club Brugge in het bijzonder geviseerd. Maar deze folkloristische gezangen hebben absoluut geen plaats meer in een voetbalstadion.


Bronnen:

♦ naar een artikelBAS beoordeelt antisemitische gezangen van Club Brugge-supporters wel degelijk als “beledigend”” van 22 juli 2019 op de site van de Gazet van Antwerpen (GvA)

♦ naar een artikelBAS beoordeelt antisemitische gezangen van Club-fans als beledigend” van 22 juli 2019 en een artikelClub Brugge moet toch nog een straf vrezen voor “Al wie niet springt, is een jood”” van 8 mei 2019 en een artikelClub Brugge is vrijgesproken van antisemitische gezangen tegen RSCA” van 6 mei 2019 en een artikel van Bart Segers “Joodse gemeenschap protesteert aan stadion Club Brugge” van 20 december 2018 op de site van Sporza, VRT NWS en Radio 2

♦ naar een artikelFocus-TV over protest bij Club Brugge & reactie Gantman” en een artikelActie bij stadion Club Brugge tegen aanhoudend antisemitisme” van 20 december 2018 op de site van Joods Actueel

♦ naar een artikel van Mathias Mariën “Joodse gemeenschap drukt Club Brugge met neus op de feiten na antisemitische gezangen: ‘Hoe kan het dat er nog zulke supporters rondlopen?’” van 20 december 2018 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

2 gedachtes over “Voetbal Club Brugge veroordeeld voor het tolereren van antisemitische gezangen

  1. Sorry dat ik zo kort door de bocht ben maar de domme Belgen grappen van 20 jaar geleden zijn toch allemaal vooral hun houding naar israel is uiterst dom en uitzichtloos
    Wat je als volk zaait zal je ook oogsten

    Like

  2. Leuk mopje : een Jood en een voetbal-liefhebber zagen tegelijkertijd een tientje op de stoep liggen en er brak een woordjesstrijd uit : van mij,nee van mij enzovoort : toen deed die Jood een voorstel : ik geef jou een klap op het gezicht en dan jij mij en wie de hardste klap geeft mag het hebben . accoord : de Jood neemt een aanloopje en geeft een loeiharde ram ! opgekrabbeld , bloed van gezicht en vuil van kleren gepoetst zegt de andere : zo , nu mijn beurt ! zegt die Jood ; laat maar zitten joh’ jij mag dat tientje wel hebben !

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.