Israël begint met de sloop van illegaal gebouwde Arabische huizen in Jeruzalem

Israëlische veiligheidstroepen begonnen maandagochtend in het zuidoosten van Jeruzalem illegale Arabische gebouwen te slopen, nadat politie- en grenspolitie-eenheden bijna een dozijn ongeoorloofde gebouwen hadden omringd.

Honderden Israëlische politieagenten en soldaten vier gebouwen met meerdere verdiepingen in de wijk Wadi al-Hummus in de sectie Sur Baher in het zuidoosten van Jeruzalem af te sluiten, ter voorbereiding op hun onmiddellijke sloop.

De gebouwen werden zonder vergunning van de Israelische autoriteiten gebouwd, in een gebied waar het uit veiligheidsoverwegingen verboden is om gebouwen neer te zetten. Wadi al-Hummus bevindt zich grotendeels in een gebied onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit (Area A), maar aan de Israelische kant van het veiligheidshekken, schrijft CIDI.nl.

De Israëlische minister van Strategische Zaken en minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan zei op maandag:

De sloop van de illegale en meestal onbewoonde gebouwen … werd goedgekeurd door het Israëlische Hooggerechtshof, dat oordeelde dat de illegale constructie een ernstige veiligheidsdreiging vormt en deking kan bieden aan zelfmoordterroristen en andere terroristen die zich verstoppen onder de burgerbevolking en het leven van burgers en veiligheidstroepen in gevaar brengen. De rechtbank oordeelde ook ondubbelzinnig dat degenen die huizen bouwden in het gebied van het veiligheidshek, wisten dat bouwen in dat gebied verboden was en de wet in eigen handen namen.

Europa en België weer boos
Het Israëlische optreden tegen de illegale Arabische bouw in Jeruzalem werd vrijwel onmiddelijk veroordeeld door de Europese Unie. De Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS) van de Europese Unie. In een verklaring roept de EU Israël op om de sloop “onmiddellijk” stop te zetten.

Volgens Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, maakt de sloop “onderdeel uit van Israels nederzettingenpolitiek, die een bedreiging zou vormen voor de twee-statenoplossing“. De Verenigde Naties veroordeelden de voorgenomen sloop vorige week ook al, bericht CIDI.nl.

Haar woordvoerster Maja Kocijancic voegde eraan toe:

De Israëlische kolonisatiepolitiek, met alle maatregelen die in die context zijn genomen, zoals gedwongen overplaatsingen, uitzettingen, sloopwerkzaamheden en inbeslagnames van woningen, is illegaal volgens het internationaal recht. Het voortzetten van deze politiek schaadt de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en het perspectief op duurzame vrede. Het brengt ernstige schade toe aan de mogelijkheid dat Jeruzalem de toekomstige hoofdstad wordt van deze twee staten. De meeste gebouwen liggen in zones A en B van de Westoever waar alle burgerlijke kwesties volgens het Oslo-akkoord onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit vallen.

Ook België veroordeelde de afbraak volgens VRT NWS, en de regering gaf de volgende verklaring uit:

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordelen de afbraak van drie waterreservoirs, 2500 bomen en een afsluithek in Dukaika, ten zuiden van Hebron op 4 juli. Ze maken deel uit van een humanitair project van OXFAM, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

De nieuwe reeks afbraken en inbeslagnemingen van vitale infrastructuur worden “onaanvaardbaar” genoemd. België wil via de ambassadeur in Brussel en ook haar ambassadeur in in Tel Aviv om uitleg vragen aan de Israëlische regering en aansturen op compensaties, aldus VRT NWS van gisteren..


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA: Home demolitions in Jerusalem are ‘a massacre‘” van 23 juli 2019 en een artikel van David Rosenberg “Israel begins demolition of illegal Arab homes in Jerusalem” van 22 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael demolishing Palestinian structures in eastern Jerusalem considered security risk” van 22 juli 2019 op de site van World Israel News (WIN)

♦ naar een artikelIsrael begins demolition of Palestinian homes in east Jerusalem” van 22 juli 2019 op de site van Deutsche Welle (DW)

♦ naar een artikel van Hidde Van Koningsveld “Israel sloopt gebouwen in Arabisch dorp op Westelijke Jordaanoever” van 22 juli 2019 op de site van CIDI.nl

♦ naar een artikel van Leslie Hodge en Freek Willems “Israël breekt Palestijnse woonwijk af op Westelijke Jordaanoever, Palestijnen zijn woedend, VN is bezorgd” van 22 juli 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikelIsraël sloopt Palestijnse huizen bij grens na juridisch gevecht van 7 jaar” van 22 juli 2019 op de site van Joods Actueel

2 gedachtes over “Israël begint met de sloop van illegaal gebouwde Arabische huizen in Jeruzalem

  1. Belgie wil compensaties voor het financieren van illegale constructies in het buitenland i.p.v. dit belastinggeld te gebruiken voor haar eigen burgers.

    De automatische veroordeling van Federica & co waren te voorzien en geen mens die daar überhaupt nog aandacht aan schenkt.

    Israel doet wat het moet doen in eigen land.

    Het zou goed zijn voor Belgie & EU om hetzelfde te doen…..en géén illegale constructies te bouwen in verre landen met geld dat niet van hen is, maar van de burger.

    Like

Reacties zijn gesloten.