Eerste bewijs van kruisvaardersbelegering vanaf 15 juli 1099, ontdekt bij de oude stadsmuren

Plaatje hierboven: Gewapend met Zwaard en Kruis veroveren Rooms-Katholieke Kruisvaarders op bevel van Paus Urbanus II, op 14 juli 1099 Jeruzalem op het sjiitische Fatimiden Kalifaat wat resulteerde in de oprichting van het (Christen) Koninkrijk van Jeruzalem (1099-1291). Alzo werd op 25 december 1100 Baldwin I van Boulogne (Frankrijk) in de H. Geboortekerk gekroond tot koning van Jeruzalem, de eerste (christen) koning van de Joodse staat sinds Herodus de Grote in het jaar 4 v.Chr. de geest gaf.

Archeologen die net buiten de oude stadsmuren van Jeruzalem opgravingen uitvoerden, hebben een gracht uit de 11de eeuw ontdekt, het eerste archeologische bewijs van een historische belegering van de stad door de Kruisvaarders onder aanvoering van Raymond IV, aka Raymond de Saint-Gilles, in de door het sjiitische Fatimiden Kalifaat gecontroleerde stad, die eindigde op 15 juli 1099, verleden week precies 920 jaren geleden.

Hoewel twee hedendaagse 11de-eeuwse historische teksten verwijzen naar de gracht, werd de ontdekking ervan pas onlangs gedaan bij de opgravingen van het Mount Zion Project. Voorafgaand aan de ontdekking van de slotgracht “hadden sommige geleerden zelfs aan het bestaan ​​ervan getwijfeld,” zei co-directeur prof. Shimon Gibson van de opgravingen en “vonden zij het een verzinsel van 12de-eeuwse kronieken … Het is een zeer opwindende ontdekking.”

Opgericht in 2008, zijn de lopende opgravingen gelegen langs het zuidelijke deel van de oude stadsmuur dichtbij de Zion Poort en worden geleid door Gibson en Prof. James Tabor van de Universiteit van North Carolina in Charlotte in samenwerking met Dr. Rafi Lewis van Ashkelon Academic College. De site maakt deel uit van het Jerusalem Walls National Park, dat onder auspiciën van de Israel Parks and Nature Authority staat.

In gesprek met The Times of Israel zei co-regisseur Gibson lachend dat de gracht, in tegenstelling tot de publieke verbeelding, zeker niet gevuld was met water en rondkruipende alligators. Het was eerder een ietwat ondiepe sloot (slechts 4 meter of 13 voet diep), zei hij, wat “een ergernis” zou zijn geweest voor de binnenvallende Kruisvaarders die hun belegeringstoren niet tegen de muur konden houden en voet aan de grond konden krijgen in de stad. Naast de droge gracht zijn er nog andere oorlogsresten zoals katapulten, pijlpunten en kruishangertjes.

Plaatje hierboven: De archeologische opgravingen op de Zionberg in Jeruzalem worden uitgevoerd door de Universiteit van North Carolina, Charlotte, in samenwerking met Ashkelon Academic College, in het Jerusalem Walls National Park, 2019 [beeldbron: Virginia Withers]

Een tweede onverwachte vondst was een uniek, groot stuk Fatimiden-sieraad, ontdekt op de vloer van een verlaten 11de-eeuws gebouw buiten de muur. Gemaakt van goud, parel en halfedelstenen, heeft de versiering de vorm van een oorbel, maar met een lengte van ongeveer 8 centimeter of 3 inch zou die “het oor van de persoon net naar beneden hebben getrokken“, zei Gibson.

Gebaseerd op de grenzen van het Fatimiden Kalifaat en andere sieradenvoorbeelden, vermoedde hij dat het van Egyptische oorsprong zou kunnen zijn en mogelijk zou kunnen worden gebruikt om drie stukken van een kledingstuk bij elkaar te houden. Echter, de ontdekking van zo’n groot en luxueus Fatimiden sieraad dat op de vloer van een gebouw ligt, vraagt ​​om antwoorden.

Wie heeft het [sieraad] eigenlijk verloren? Verbergde iemand zich voor de kruisvaarders? Was het iets dat deel uitmaakte van een buit, de oorlogsbuit van een kruisvaardersoldaat? Of was het een deel van het goud dat de commandant had uitgedeeld en deze sloot wilde laten opvullen?” vroeg Gibson zich hardop af.

Kaartje van Jeruzalem ten tijde van het Nieuwe Testament

Volgens twee kronieken die de campagne van vijf weken registreerden, “bood Raymond de Saint-Gilles uit de Provence zijn soldaten een gouden dinar aan om de gracht onder de dekking van de nacht te vullen, zodat een verrassende belegeringstoren naast de muur kon worden geplaatst. Terwijl ze probeerden door te breken, zouden de kruisvaarders te maken hebben gehad met stortvlagen van pijlen – pijlpunten werden ontdekt op meerdere niveaus en locaties op de site – en met ketels kokende olijfolie,” vertelde Gibson.

Ondanks de ontberingen voltooiden de soldaten hun missie om de sloot te vullen en de toren werd gebouwd,” zei co-regisseur Lewis – maar deze werd onmiddellijk platgebrand door de Fatimiden. Een dag later braken andere kruisvaarders aan de noordkant van de stad door de muren. Na hun overwinning brachten de kruisvaarders nog een week door met het afslachten van de inwoners van de stad, volgens de archeologen.

Een artikel uit 1997 van David Eisenstadt beschrijft het gruwelijke tafereel:

De kruisvaarders hebben de Joodse en islamitische inwoners van Jeruzalem op wrede wijze vermoord. De afmetingen van het bloedbad waren zo gruwelijk dat ‘rivieren van bloed’ door de straten stroomden en zelfs de paardenhoeven bedekten. Willem van Tyrus beschreef de zegevierende kruisvaarders ‘druipend van bloed van kop tot teen, een onheilspellend gezicht dat terreur kocht voor iedereen die hen ontmoette.’ De Joodse gemeenschap was opgesloten in de centrale synagoge en werd levend verbrand. De paar duizend overlevenden, op een bevolking van 40.000, werden verkocht als slaven aan de stadspoorten. Toen ze klaar waren met het vermoorden van duizenden onschuldige mensen, verzamelden de kruisvaarders zich in de Heilig Grafkerk om dank te zeggen.

Raymond de Aguilers, de kapelaan van Raymond de Saint-Gilles, schreef een berucht verslag van wat hij had waargenomen in de Tempel van Salomon, Jeruzalem. Hij bracht een gevoel van zijn eigen religieuze extase over bij het ervaren van zo’n volledige en totale christelijke overwinning:

Prachtige taferelen waren te zien. Sommige van onze mannen (en dit was barmhartiger) sneden de hoofden van hun vijanden af; anderen schoten ze met pijlen, zodat ze van de torens vielen; anderen martelden hen langer door ze in de vlammen te werpen. In de straten van de stad waren stapels hoofden, handen en voeten te zien. Het was noodzakelijk om een ​​weg te kiezen over de lichamen van mannen en paarden. Maar dit waren kleine dingen vergeleken met wat er gebeurde in de Tempel van Salomon, een plaats waar religieuze diensten normaal gesproken worden gezongen … in de Tempel en op de veranda van Salomon stonden de mannen tot aan hun knieën in het bloed en afgehakte hoofden. Het was inderdaad een rechtvaardig en schitterend oordeel van God dat deze plaats gevuld zou zijn met het bloed van ongelovigen, omdat het zo lang geleden had onder hun godslasteringen.

De gracht werd aanvankelijk ontdekt in 2014, zei archeoloog Lewis, maar het heeft de afgelopen vijf graafseizoenen nodig gehad om het laag voor laag op te graven. Gibson zei dat tijdens opgravingen van de gracht, het team restanten van celadonwaren uit de 11de eeuw vond dat uit het Verre Oosten afkomstig is. Celadon is een term voor geglazuurd aardewerk in jadegroene kleur. Lewis zei dat het in Jeruzalem zou zijn geïmporteerd door de Fatimiden, die een fascinatie hadden voor het Oosten.

Plaatje hierboven: Kruisvaarders veroveren Jeruzalem op Islam op 14 juli 1099 met op de achtergrond de gekende Rotskoepel op de Tempelberg. De herovering werd geleid door Raymond IV van Toulouse, Godfried van Bouillon, Robert van Vlaanderen, Robert van Normandië en Tancred. Dit resulteerde in de oprichting van het (Christen) Koninkrijk van Jeruzalem (1099-1291) [beeldbron: schilderij uit 1847 van de Franse schilder Émile Signol]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “First evidence of Crusader siege from July 15, 1099, uncovered at Old City walls” van 15 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Eisenstadt “Kingdom of Jerusalem-Crusader Period, 1099-1295” uit 1997 op de site van Center for Online Judaic Studies (COJS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.