VS-gezant Greenblatt: ‘Israël is de dupe in het Israëlisch-Palestijnse conflict’

In een interview met Judy Woodruff voor PBS News Hour zei de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor internationale onderhandelingen Jason Greenblatt dat Israël niet verantwoordelijk is voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en dat de Joodse staat “zijn best doet … onder zeer, zeer moeilijke omstandigheden.

Het interview werd woensdag op de PBS-website geupload en op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Het interview was gericht op de Amerikaanse rol bij het bemiddelen in de versie van vredesonderhandelingen, waarvan de economische component werd onthuld tijdens de conferentie ‘Peace to Prosperity’ in juni in Bahrein. Gevraagd naar de verantwoordelijkheid die Israëli’s dragen voor het conflict, antwoordde Greenblatt:

Ik denk dat Israël eigenlijk meer het slachtoffer is dan ‘de’ verantwoordelijke partij. Vanaf het moment van zijn vorming werd [het land] meerdere keren aangevallen. Het wordt nog steeds geteisterd door terreur. Dus ik weet niet zeker of ik het uitgangspunt van de vraag begrijp. Ik denk dat ze hun best doen om te slagen … onder zeer, zeer moeilijke omstandigheden.

Hij sprak ook zijn medeleven uit met de Palestijnen. “Degenen die persoonlijk met hem praatten, smeekten hem om de bijeenkomsten op geen enkele manier bekend te maken. Wanneer ze naar huis gaan, zijn ze bang en dat is jammer,” klaagde hij.

Gevraagd om Israëlische “fouten en plaatsen waar ze hun autoriteit hebben overschreden” op te sommen, antwoordde Greenblatt: “Niemand is perfect, toch? Ik kan geen enkele instantie bedenken.” Hij herhaalde dat “Israël het beste doet wat mogelijk is onder zeer uitdagende omstandigheden.

Greenblatt nam ook aanstoot aan het gebruik door de interviewer van de term “nederzettingen” om Joodse steden in Judea en Samaria te beschrijven, zeggend” dat “het bezet gebied noemen niets bijdraagt om het conflict op te lossen” en benadrukte dat het probleem “moet worden opgelost in het kader van rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen“:

Ik vind het woord ‘nederzettingen’ niet eens leuk. Ik vind het een pejoratieve term. Ik gebruik de term ‘buurten’ [of] ‘steden.’ De onderhandelingen worden ook niet beperkt tot een ‘twee-staten oplossing’. Je kunt een conflict dat zo complex is niet samenvatten tot die drie woorden.

De eerste fase van het plan van de Trump om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen, omvat een stimulans van 50 miljard dollar voor de Palestijnse economie in de vorm van subsidies, investeringen en leningen. Het politieke deel van het plan zou worden onthuld nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een coalitie vormde na zijn verkiezingsoverwinning van 9 april, maar is vastgelopen sinds de besprekingen in de coalitie mislukten, wat leidde tot nieuwe verkiezingen op 17 september aanstaande.


Bronnen:

♦ naar een artikelGreenblatt: ‘Israel is the Victim in the Israeli-Palestinian Conflict’” van 18 juli 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Israel is the victim in conflict with Palestinians, says US peace envoy” van 18 juli 2019 op de site van The Times of Israel