Palestijnse voetbalbaas Rajoub die voetbalspeler Lionel Messi bedreigde, verliest rechtzaak

Plaatje hierboven: Ramallah, 6 juni 2018. Voorzitter van de Palestijnse Voetbalbond Jibril Rajoub spreekt op een persconferentie over de afzegging door Argentinië van een vriendschappelijke wedstrijd tegen Israël in Jeruzalem [beeldbron: AP/Majdi Mohammed]

Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) heeft een klacht van het hoofd van het Palestijnse voetbalbond afgewezen tegen zijn verbod door de FIFA, het internationale bestuursorgaan voor voetbal, wegens “het aanzetten tot haat en geweld” jegens de befaamde Argentijnse voetbalspeler Lionel Messi, sterspeler voor het nationale Argentijnse voetbalteam en FC Barcelona.

CAS zegt dat het jurypanel heeft besloten dat de sancties van de FIFA tegen de voorzitter van de Palestijnse Voetbalfederatie (PNA) president Jibril Rajoub – een jaar verbod op het bijwonen van wedstrijden en een boete van 20.000 Zwitserse frank (18.127 euros) – “niet onevenredig waren.”

Israël had nochtans geëist van Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, dat de voorzitter van het Olympisch Comité van de Palestijnse Autoriteit, Jibril Rajoub, definitief wordt geschorst door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Rajoub dient ook als vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bij het IOC.

Maar zover komt het dus niet. Rajoub’s verbod loopt volgende maand af net vóór de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Fifa Wereldbeker in Qatar in 2022 in een thuiswedstrijd tegen Oezbekistan op 5 september ’19.

Rajoub ging door het lint toen Argentinië van plan was een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen Israël voorafgaand aan de Wereldbeker van 2018. Hij riep voetbalfans op om shirts en posters van de Argentijnse National Team-speler Lionel Messi te verbranden, simpelweg omdat Messi voorstander was van het spelen in Israël. Als gevolg van de ophitsing van Rajoub, werd de geplande wedstrijd tussen Israël en Argentinië afgelast.

Rajoub beschuldigde de FIFA ervan dat het zijn beslissing had genomen op basis van een klacht van “een rechtse Israëliër die in een illegale nederzetting in [Judea en Samaria] woont.”  De straf betekende een beschamende slag voor Rajoub, die al lang lobbyt bij de FIFA om Israël te straffen voor wat volgens hem een ​​beperking was van het verkeer van Palestijnse spelers.

Israël heeft het Palestijnse argument verworpen als een poging om sport te politiseren en heeft veiligheidsproblemen genoemd als de reden achter de occasionele beperkingen die aan Palestijnse spelers worden opgelegd, met name in de door Hamas geregeerde Gazastrook. De Palestijnen hebben de FIFA de afgelopen jaren verschillende keren gebruikt als platform om Israël aan te vallen.

Wat er ook van zij, de Palestijnse leider Jibril Rajoub wordt, als leider van Al Fatah, als voorzitter van de Palestijnse voetbalfederatie (PFA) en van het Palestijns Olympisch Comité, getipt om de bijna 84-jarige Mahmoud Abbas op te volgen als president van de Palestijnse Autoriteit, van wie mag verwacht worden dat hij in de toekomst een vredesakkoord zal moeten aangaan met Israël.

Enkele uitspraken van deze kandidaat-president van de PA tonen een beeld van een “niet zo gematigde leider”. Zo verklaarde hij op 17 mei 2012: “Wij zullen nooit samen sporten met Joden, duivels en Zionistische hoerenzonen” en hij voegde er op 30 april 2013 aan toe: “[..] maar ik zweer het dat indien we een atoomwapen hadden, we dat nog deze ochtend hadden gebruikt [tegen Israël.]

Rajoub, die een tijd zat opgesloten in een Israëlische gevangenis voor terreurdaden, is de drijvende kracht achter de Palestijnse strijd tegen Israël in de sportwereld. “Elke activiteit van normalisatie in de sport met de zionistische vijand is een misdaad tegen de mensheid”, verklaarde Rajoub in 2014.

Normalisatie met de bezetting is onmogelijk, onmogelijk, onmogelijk, zonder uitzondering … Normalisatie betekent dat relatie tussen jou en mij normaal zal zijn, dat we samen kunnen sporten, in een gezamenlijk programma. Ik zeg u: Er zal nooit normalisatie zijn in de sport. De volgende keer zullen wij het Uitvoerend Comité in helikopters laten reizen… zodat ze geen Joden, geen duivels en geen Zionistische hoerenzonen meer hoeven tegen te komen.

Antisemiet en negationist Jibril Rajoub, Fatah kopstuk en chef van de Palestijnse voetbalfederatie, vergeleek op 23 februari 2019 de situatie in de Arabische koloniën in Judea & Samaria en in Gaza met de uitroeiing van de Joden in het vernietigingskamp Auschwitz tijdens WOII. “In elke stad in Palestina, van Rafah tot Jenin, is er een Israëlisch Auschwitz om de Palestijnen af ​​te slachten” zei Rajoub.

In KZ Auschwitz werden naar schatting 1,1 miljoen mensen vermoord. Waar eventueel al die honderdduizenden vermoorde Palestijnen zijn gebleven, waar ergens in ‘Palestina’ of Israël er zich gaskamers zouden bevinden om Palestijnen te vergassen en of hij dat allemaal kan aantonen, gaf Jibril Rajoub geen antwoord. Maar Jibril Rajoub heeft wel meer last van hersenspinsels als het over Joden gaat.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian Soccer Chief Who Threatened Superstar Messi Loses Appeal” van 21 juli 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Palestinian soccer chief loses appeal over Messi incitement” van 19 juli 2019 op de site van The Times of Israel