Hamas tracht tevergeefs vertroebelde relaties met het Syrische regime in Damaskus te herstellen

Plaatje hierboven: Damaskus, Syrië, in 2007 toen de relaties tussen Hamas en het Syrische regime nog prima waren. De Syrische president Bashar al-Assad (rechts) had in Damaskus een hartelijke ontmoeting met Khaled Meshaal (links), de toenmalige leider (tot 2017) van het politburo van Hamas. In 2011 aan het begin van de Syrische burgeroorlog was de vriendschap voorbij… [beeldbron: AP/Arab Weekly]

Een belangrijke Hamas-delegatie arriveerde deze week in Rusland voor een officieel bezoek, waarbij de hernieuwing van de banden tussen de terroristische organisatie in Gaza en Syrië werden onderzocht. Mussa Abu Marzouq van Hamas, die de delegatie leidde, zei dat de betrekkingen met Syrië nog moeten worden vernieuwd en dat er momenteel geen Hamas-aanwezigheid is in Syrië, maar de betrekkingen met Iran vooruitgang boekten.

Hamasleider Ismail Haniyah moest de delegatie leiden, maar Egypte weigerde zijn verzoek om een ​​reisvergunning als een middel om Hamas onder druk te zetten om een staakt het vuren met Israël aan te gaan. Iran en zijn proxie Hezbollah faciliteren de contacten tussen Syrië en Hamas, maar er lijkt geen vooruitgang te zijn geboekt.

De optie van Hamas om zijn relaties met Syrië te vernieuwen, heeft binnen de organisatie een fel debat op gang gebracht. Sommige leden in de organisatie zijn voorstander van aansluiting bij de sjiitische as Iran-Syrië-Hezbollah, maar anderen zeggen dat een dergelijke diplomatieke stap de betrekkingen van Hamas met soennitische staten zoals Egypte en Saoedi-Arabië zou belemmeren.

Het lijkt erop dat de pro-sjiitische factie aan het winnen is, een mogelijk antwoord op de druk van de VS en de opwarming van de banden tussen Arabische landen en Israël. Hamasleider Mahmoud al-Zahar, een voorstander van de Iran-link, verklaarde onlangs dat Hamas moet opteren voor aanwezigheid in Syrië, erop wijzend dat het land eerder de terreurgroep had gesteund en zijn activiteiten had mogelijk gemaakt.

Anderen die banden met de sjiitische as ondersteunen, zeggen dat dergelijke diplomatieke betrekkingen Hamas zouden onttrekken aan de ernstige diplomatieke afzondering waaraan het lijdt. Toch beweerden sommige tegenstanders dat Syrië verwoest is na de langdurige burgeroorlog in het land en Hamas geen enkele hulp kan bieden.

Syrië, met zijn aanzienlijke invloed op de gebeurtenissen in Syrië, kan de uitkomst van een hernieuwde band tussen Hamas en het Assad-regime beïnvloeden. Hamas is op de hoogte van de samenwerking tussen Israël en Rusland op het gebied van Syrië en schat dat Rusland Israël zal raadplegen over de kwestie van de banden tussen Hamas en Syrië.

In ieder geval verklaarde de Hamasleider Na’eef Rajoub dat er geen enkele kans is om de banden tussen zijn organisatie en Syrië te herstellen zolang Bashar al-Assad het land regeert. Tot nu toe heeft Syrië elk contact met Hamas geweigerd. Hamas koos de zijde van de rebellen tegen Assad, die sindsdien is blijven winnen. Syrische media drijven regelmatig de spit met Hamas.

Al meer dan twee jaar proberen Iran en Hezbollah om bruggen te slaan tussen Damascus en hun bondgenoten in Hamas. De ‘Axis of Resistance’, waaronder Syrië, Hezbollah en Iran, beweerden dat ze nooit compleet zouden zijn zonder Hamas erbij. Wat begon als informele gesprekken geleid door derden, ontwikkelde zich voor het eerst sinds 2011 tot direct contact.

Zo dichtbij waren de twee partijen bij een overeenkomst dat Hamas-voorzitter van het politieke bureau, Ismail Haniyeh, een interview gaf aan een Russisch nieuwsbedrijf dat het Syrische leiderschap prees, dat opnieuw werd gepubliceerd in al-Watan, een krant in Damascus. Die onderhandelingen eindigden begin juni echter nadat Hamasleider Saleh al-Arouri met lege handen terugkeerde naar Gaza na een onaangekondigd bezoek aan Damascus.Arouri is een naaste vertrouweling van de militaire commandant van Hamas Yahya Sinwar en zijn persoonlijke gezant voor Hezbollah, secretaris-generaal Hassan Nasrallah.

Syrische functionarissen waren terughoudend om de banden met Hamas te herstellen, met het argument dat de militaire groep aan het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 zijn leiderschap een mes in de rug hadden geplant. Ze stemden slechts halfslachtig in met gesprekken nadat Hamas-voorzitter Khaled Meshaal in 2017 uit zijn ambt werd gezet en vervangen werd door Ismail Haniyeh.

Meshaal was een oude vriend van de Syriërs en ingezetene van Damascus, en verhuisde in 2012 naar Qatar en zag inspiratie in de verkiezing van Mohammed Morsi, een leider van de in Cairo gevestigde Moslimbroederschap, als president van Egypte. Meshaal stuurde wapens en munitie naar zijn militanten in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk nabij Damascus, in de hoop dat ze Damascus zouden betreden om een ​​’Syrische Morsi’ als president te installeren. Hij geloofde ten onrechte dat het Moslim Broederschap regime in Caïro en de aan Broederschap gelieerde regime in Libië daar zouden blijven en dat de dagen van Bashar Assad waren geteld.

Voor zover ze Meshaal haatten, zagen de Syriërs een belofte in de nieuwe generatie Gaza-gebaseerde islamisten die hem vervingen. Drie van hen – Izzat Rushuk, Mohammad Nazzal en Musa Abu Marzouk – waren publieke voorstanders van normalisatie met Damascus. Alle nieuwe figuren kwamen uit de kampen en straten van Gaza en waren diep geworteld in de maatschappij en dicht bij de mensen en Iran. De meesten waren van militaire afkomst en waren hoge figuren in de door Iran gesteunde Al Qassam Brigades.

Bovendien hebben ze in mei 2017 een nieuwe beginselverklaring aangenomen, waarbij ze zich distantieerden van radicale jihadistische gedachten, waardoor het gemakkelijker werd voor de Syriërs om opnieuw deel te nemen. Hun nieuwe doctrine was meer gericht op het Palestijnse nationalisme dan het islamisme en had veel minder dogma’s, wat de partij openstelt voor een grotere verscheidenheid aan leden, niet noodzakelijkerwijs radicale islamisten, maar ook gematigd. Het verwierp de Oslo-akkoorden van 1993, maar accepteerde de Palestijnse Nationale Autoriteit die eruit voortkwam, wat de de facto erkenning is van Oslo. Het accepteerde ook de-escalatie als een principe, het verpakken als een vorm van weerstand.

De nieuwe leiders verwelkomden normalisatie met Damascus, zich realiserend dat de tijden waren veranderd sinds Meshaal de tricolor van de Syrische oppositie zwaaide in december 2012. Hun bondgenoot in Cairo, Morsi, zat sinds 2013 tot aan zijn dood op 17 juni 2019 in de gevangenis en het commando van de Egyptische Moslim Broederschap was dat ook. Hun bondgenoten in Libië worden geconfronteerd met een zware strijd tegen veldmaarschalk Khalifa Haftar en er werd verwacht dat ze het regime te zijner tijd zouden vallen.

In tegenstelling tot de verwachtingen van 2012, overleefde Assad in Damascus en won de oorlog in zijn land, dankzij Russische steun. Onder het bestuur van Trump nam ook het enthousiasme van de VS voor de regimewisseling in Damascus af, met Washington dat meer geïnteresseerd raakte in versterking van het Koerdische regime, de nederlaag van de Islamitische Staat (ISIS) en het terugdringen van de Iraanse invloed in Syrië.

Ook het geschil over de Golf in 2017, gevolgd door de gestage isolatie van Qatar, ontnam Hamas het onbeperkte geld dat ooit ter beschikking was, wat resulteerde in een veel realistischere en pragmatischer agenda voor andere Arabische landen. Dit alles was bedekt met een verzwakkende greep op de veiligheid in Gaza, die het gevolg was van armoede en honger, die eerder dit jaar anti-Hamas-demonstraties veroorzaakte, en een reeks van overlopen van aan ISIS gelieerde milities, waarbij ze illegale wapens uit Sinai voedden en het Libische slagveld.

Met dat in gedachten nestelde Hamas zich naar Damascus in de hoop de politieke invloed en toegang tot een groot aantal appartementen, kantoren en auto’s te herwinnen die de Syriërs in 2012 in beslag hadden genomen. De Syriërs zeiden ‘nee’ maar stemden in met een representatief kantoor voor Hamas in Damascus, onder de voorwaarde dat het een publieke verontschuldiging uitsprak en zijn relatie met zowel Turkije als Qatar verbrak.

Hoewel een verontschuldiging mogelijk was, was de opvang van het tweede verzoek niet. De Syriërs voegden zorgvuldig de tweede voorwaarde in om de onderhandelingen te beëindigen en Hamas de schuld te geven voor het falen ervan. Ze vroegen Hamas om afstand te nemen van de Egyptische Moslimbroederschap, die Hamas aan het doen was, in de hoop een nieuwe pagina met Egypte te veranderen.

Nadat Qatari Emir Tamim bin Hamad al-Thani gefaald had om Gaza te noemen tijdens zijn toespraak in de VN afgelopen september, begon Hamas op zoek te gaan naar nieuwe bondgenoten, een ontmoeting met het in de VAE gevestigde voormalige hoofd van de Palestijnse veiligheid Mohammed Dahlan. Ze kwamen overeen om een ​​commissie op te zetten om de families in nood in Gaza te helpen, met giften tot $ 50.000 per huishouden. Dat was natuurlijk VAE-geld, bedoeld om Qatar uit te dagen in de traditionele invloedsfeer van Doha.

Echter, de Syrische toenadering stortte in vóóreleer vruchten te dragen, vanwege de onmogelijke voorwaarden uiteengezet door Damascus. Bovendien, gezien de toenemende spanning tussen de Syriërs en Turkije over de recente operaties in Idlib, is het waarschijnlijk dat de Syrische gesprekken werden geamputeerd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Interessant is dat nadat artikelen verschenen in pro-Hezbollah-media in Libanon, iedereen een dreigende doorbraak voorspelde, het de Syriërs waren die hun falen aankondigden in plaats van Hamas. Op 7 juni werd een verklaring vrijgegeven op het Facebook-account van het Syrische presidentschap en via de door de staat gerunde Syrische televisie, waarin stond dat Hamas een “terroristische organisatie was met bloed van de Moslim Broederschap dat door zijn aderen stroomt.”

Enkele dagen later zei Hamasleider Nayef Rajjoub: “De betrekkingen met het Syrische regime zullen niet worden hersteld.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aryeh Savir “Fierce Debate Within Hamas Over Renewing of Ties with Syria” van 18 juli 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Ahmad Abu Amer “Hamas leadership seeks to restore ties with Syria” van 3 april 2019 op de site van Al Monitor

♦ naar een artikel van Sami Moubayed “Syria says no to restoring ties with Hamas – Syrian officials were always reluctant to re-establish ties with Hamas, arguing that the military group backstabbed its leadership in 2011” van 23 juni 2019 op de site van The Arab Weekly