Oude kerk in Galilea gevonden die naar verluidt de thuisbasis was van de apostelen Petrus en Andreas

Opgravingen in de Galilea van Israël hebben overblijfselen gevonden van een oude kerk die naar verluidt het huis van de apostelen Petrus en Andreas markeerde, zei de archeologische directeur van de opgraving vrijdag.

Mordechai Aviam van het Kinneret Academic College, aan de oever van de Zee van Galilea in het noorden van Israël, zei dat de opgravingen van dit seizoen in het nabijgelegen El-Araj dit bevestigden als de site van Bethsaida, een vissersdorp waar Petrus en zijn broer Andreas werden geboren volgens het Evangelie van Johannes.

De Byzantijnse kerk werd gevonden in de buurt van overblijfselen van een Romeinse nederzetting, passend bij de locatie van Bethsaida zoals beschreven door de Romeinse historicus Flavius ​​Josephus in de eerste eeuw na Christus,” zei Aviam.

De pas ontdekte kerk, voegde hij eraan toe, past bij het verslag van Willibald (700-787 na Chr.), de Beierse bisschop van Eichstaett die het gebied rond 725 na Christus bezocht en meldde dat een kerk in Bethsaida op de plek van het huis van Petrus en Andreas was gebouwd.

Volgens Willibald lag Bethsaida tussen de bijbelse sites van Kafarnaüm en Koersi. “We hebben maar een derde van de kerk opgegraven, een beetje minder, maar we hebben een kerk en dat is zeker“, zei Aviam tegen AFP. “Het plan is van een kerk, de data zijn Byzantijns, de mozaïekvloeren zijn typische … koorschermen, alles wat typisch is voor een kerk. Tussen Capernaum en Kursi is er maar één plaats waar een kerk door de bezoeker wordt beschreven in de achtste eeuw en we ontdekten het, dus dit is ze dan,” zei hij.

Christenen erkennen Sint Petrus (Pieter), oorspronkelijk een visser, als een van de eerste volgelingen van Jezus en de leider van de vroege kerk na de hemelvaart. De katholieke kerk vereert hem ook als zijn eerste paus.

El-Araj, in het Hebreeuws Beit Habeck genoemd, is niet de enige kandidaat voor de site van Bethsaida. Ongeveer twee kilometer verderop bij e-Tell, zijn de opgranvigen aan de gang sinds 1987 en volgens de National Geographic-website zijn belangrijke vestingwerken uit de negende eeuw voor Christus en “huizen uit de Romeinse tijd met visuitrusting, waaronder ijzeren ankers, opgegraven en vishaken en de overblijfselen van wat een Romeinse tempel kan zijn.

Aviam is ervan overtuigd dat hij en zijn internationale team, met professor R. Steven Notley van Nyack College in New York als wetenschappelijk directeur, op de juiste plek aan het graven zijn:

We hebben een Romeins dorp, in het dorp hebben we aardewerk, munten, ook stenen schepen die typerend zijn voor het Joodse leven van de eerste eeuw, dus nu versterken we onze suggestie en identificatie dat El-Araj een veel betere kandidaat is voor Bethsaida dan e-Tell. Het is de afgelopen 32 jaar opgegraven. We zijn twee jaar geleden begonnen met graven omdat we dachten dat het de juiste was en nu hebben we de bewijzen.

Overigens is ook de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem (plaatje hierboven) van oorsprong een voormalige Byzantijnse Christen kerk, die door Islam werd ingepalmd en omgebouwd, met name de Kerk van de Heilige Maagd. Na de verovering van Jeruzalem in 638 na Christus, werd Jeruzalem ge-islamiseerd en in 711 werd de christelijke kerk door de moslimveroveraars omgebouwd tot de huidige Al Aqsa moskee. Het plaatje hieronder toont de binnenzijde van de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem in 1893.

De oorspronkelijke pilaren die nog te zien zijn op het plaatje hieronder raakten in 1927 en 1936 zwaar beschadigd door aardbevingen. Echter, in 1938 doneerde de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini, een bondgenoot van Adolf Hitler vóór en tijdens WOII, een scheepslading marmer afkomstig uit de steengroeven in het Italiaanse Carrara. Het centraal plafond werd opnieuw bekleed en de Byzantijnse bogen en stenen vloer werden eveneens vervangen met Mussolini’s Carrara marmer.

al-aksa-1893a

Binnenzijde van de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in 2017


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stehen Weizman “Ancient Galilee church unearthed, said to be home to apostles Peter and Andrew” van 19 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsraeli dig uncovers ancient Church of the Apostles near Sea of Galilee” van 31 juli 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel “Early Christian ‘Church of the Apostles’ Possibly Unearthed Near Sea of Galilee” van 1 augustus 2019 op de site van Live Science