In een vernederend gebaar belet Egypte dat Hamasleider Ismail Haniyeh de Gazastrook verlaat

Egypte verhindert dat Ismail Haniyeh, leider van het politburo van Hamas, vertrekt voor een rondreis naar verschillende landen waaronder ook Iran, om fondsen te verwerven om zijn bewapening te financieren, berichtten de media van Gaza op dinsdag 16 juli 2019.

Het dagblad al-Risala, de officiële spreekbuis van Hamas in de Gazastrook, schrijft dat Egypte en Israël hun krachten bundelen om de banden van Hamas met het Iraanse regime te ondermijnen. Haniyeh probeert al een tijdje via Egypte de Gazastrook te verlaten om een aantal bevriende Arabische landen en Islamitische staten te bezoeken, met als doel fondsen te verwerven voor zijn organisatie, die “in economische problemen verkeert” (lees: wapens, geld en munitie nodig heeft).

De in Londen gevestigde pan-Arabische media-outlet Al-Araby Al-Jadeed citeerde Egyptische bronnen als volgt:

Cairo heeft Haniyeh geïnformeerd dat hij de Strook via Egypte niet mag verlaten, vanwege zijn plannen om Iran, Turkije en Qatar te bezoeken. Egypte, net zoals Israël, vreest Iraanse steun voor de Izzadin al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, in de vorm van grootschalige wapensmokkel door Egypte naar Gaza via het noordelijke Sinaï-schiereiland.

Volgens de denktank het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) is het besluit van Hamas’ officiële spreekbuis om artikelen openlijk te publiceren waarin de aard en omvang van de banden tussen Iran en Hamas wordt beschreven, een bewijs dat de Palestijnse terroristische organisatie zich geen zorgen maakt over mogelijke gevolgen voor het onthullen en zelfs pronken van de omvang van die banden.

Tevens hoopt Hamas, volgens JCPA, dat de opwarming van de banden tussen Hamas en Teheran de Gazaanse groep meer geld en wapens zal opleveren, ondanks de zware Amerikaanse economische sancties tegen de Islamitische Republiek. De Midden-Oosten expert van de JCPA, Yoni Ben-Menachem, stelt:

De Palestijnse kwestie was een topprioriteit voor het Ayatollah-regime in Teheran sinds de islamitische revolutie aan het einde van de jaren zeventig. Yasser Arafat, de toenmalige leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), werd zelfs uitgenodigd om Teheran te bezoeken na de omverwerping van het regime van de Sjah. Teheran versterkte zijn banden met de Palestijnen toen Iran begin jaren tachtig de Palestijnse Islamitische Jihad begon te ondersteunen en vestigde zijn relatie met Hamas toen die beweging in 1987 werd gesticht. Teheran steunde Palestijnse terroristische organisaties tijdens de Eerste en Tweede Intifadas en blijft de belangrijkste leverancier van wapens en militaire expertise voor de militaire wapens van zowel PIJ als Hamas.

Plaatje hierboven: Topleiders van Hamas op 27 maart 2017 in Gaza. Van links naar rechts: Mahmoud al-Zahar, Saleh al-Arouri, Khalil al-Hayya, Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar [beeldbron: AFP/Middle East Eye]

Het soennitische Hamas is een ent van de Moslim Broederschap en staat opgelijst als een terreurorganisatie door zowel Israël, de Verenigde Staten, Canada alsmede door het 28-landenblok van de Europese Unie (inclusief Nederland en België). De voornaamste financiers en wapenleveranciers van Hamas zijn Iran, Qatar en Turkije. In het algemeen is Hamas voor Iran de belangrijkste proxie in het gebied in de strijd om de vernietiging van de Joodse staat.

De 57-jarige Ismail Haniyeh werd op 29 maart 2006 door PA-president Mahmoud Abbas aangesteld als premier van de Palestijnse Autoriteit totdat hij door hem opnieuw werd afgezet op 14 juni 2007. Echter Haniyeh zal zich PA-premier blijven noemen tot 2 juni 2014 toen een eenheidsregering met Al Fatah werd gevormd, maar die op niets uitdraaide. Sinds november 2016 is Haniyeh voorzitter van het politburo van Hamas en nam die functie over van Khaled Meshaal.

Samen met Saleh al-Arouri , de oprichter van de Qassam Brigades, Mahmoud al-Zahar, medeoprichter en ideoloog van Hamas, Yahyia Sinwar die in februari 2017 het leiderschap overnam van Ismail Haniyeh en Khalil al-Hayya, parlementsleider en woordvoerder, vormen deze vijf terroristenleiders anno 2019 het huidige leiderschap van Hamas.

November 2018: VS zetten 5 miljoen $ op het hoofd
van Hamasleider Saleh al-Arouri


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “In humiliating blow, Egypt prevents Hamas leader from leaving Gaza” van 17 juli 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “In een vernederend gebaar belet Egypte dat Hamasleider Ismail Haniyeh de Gazastrook verlaat

  1. Bijbels gezien verdient deze hamasleider per direct de doodstraf ,alleen in een land als Nederland en andere Europese landen wordt met het gedachtegoed van de fascistische islamitische ideologie geheuld ,misschien dat mevrouw Kaag hem van harte welkom heet,zij adoreert immers ook het gedachtegoed van de seriemoordenaar (Nobelprijswinnaar) en aartsleugenaar Yasser Arafat !Wie zwijgt stemt toe!!Een islamitische Palestijnse staat zou voor Israël regelrechte zelfmoord zijn!!Europa heeft behalve wat krokodillentranen vanwege de Holocaust , niets geleerd van Hitler en zijn trawanten !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.