Nederlandse Benoit Wesly, voorzitter van Joods Limburg, thuis overvallen en mishandeld

Een Nederlandse Joodse leider werd door vier gemaskerde mannen aangevallen, gemarteld en beroofd in zijn huis in een schijnbaar geplande operatie. Benoit Wesly, een 73-jarige zakenman, werd vroeg op zondagochtend wakker en vond de aanvallers rond zijn bed in zijn huis in Maastricht, meldde Jonet.nl op donderdag. Zijn vrouw was het land uit.

De politie onderzoekt de motieven voor de misdaad. Berichten over het incident gaven niet aan of zij of Wesly reden hebben om te geloven dat hij werd gekozen vanwege zijn Joodsheid.  Benoit Wesly is voorzitter van de Joodse gemeente Limburg en schreef eerder doorgeplaatste columns voor Jonet.nl.

Wesly werd geslagen, van de trappen naar beneden geduwd, gestoken en geschopt, volgens het rapport. Toen bonden de mannen hem vast aan een stoel, legden een stuk stof over zijn mond en neus en goten water op de doek – een marteltechniek bekend als waterboarding die verdrinken simuleert.

Tijdens de overval werd duidelijk dat het de boeven te doen was om de code van een kluis te bemachtigen, die zich in de villawoning van Wesly zou bevinden. Uiteindelijk gaf hij hen de combinatie van zijn kluis, vertelde Wesly aan de politie. Hij zat een paar uur vastgebonden aan een vooraleerd hij zich vrij kon wringen en naar het politiebureau kon gaan. Huisinvasies met foltering zijn zeldzaam in Nederland, net als aanvallen tegen Joodse gemeenschapsleiders.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Netherlands Jewish leader tortured and robbed at home by 4 men” van 12 juli 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agecy (JTA)

♦ naar een artikel van Kemal Rijken “Benoit Wesly – voorman Joods Limburg – thuis overvallen en mishandeld” van 11 juli 2019 op de site van Jonet.nl

Een gedachte over “Nederlandse Benoit Wesly, voorzitter van Joods Limburg, thuis overvallen en mishandeld

Reacties zijn gesloten.