Hezbollah veroordeelt Amerikaanse sancties tegen drie van zijn parlementsleden

Parlementsleden van de Libanese sjiitische terreurgroep Hezbollah veroordeelden op donderdag de Amerikaanse sancties tegen drie functionarissen van de beweging, maar zeiden dat dit ‘niets zouden veranderen’ met betrekking tot de afwijzing door de groep van het Amerikaanse beleid in de regio.

Het parlementaire blok van Hezbollah – dat de vernietiging van Israël zoekt en wordt gefinancierd en gesteund door Iran – zei dat het Amerikaanse besluit “onaanvaardbaar en verwerpelijk was volgens alle soevereine en morele normen“, volgens een verklaring die na de wekelijkse vergadering werd vrijgegeven.

De parlementsleden benadrukten dat de sancties “niets zouden veranderen in onze overtuigingen of in onze afwijzing van en verzet tegen Israëlische bezetting en terrorisme, of ten opzichte van Amerikaans beleid.

De VS kondigden dinsdag nieuwe sancties aan tegen Hezbollah en richtten zich voor het eerst op gekozen functionarissen van de beweging. De parlementsleden Amin Sherri en Muhammad Hasan Raad werden beschuldigd van “het exploiteren van het politieke en financiële systeem van Libanon” om Hezbollah ten goede te komen, volgens een verklaring van de Amerikaanse Schatkist.

Op de zwarte lijst gezet is ook Wafiq Safa, een topveiligheidsfunctionaris van Hezbollah dicht bij de leider van de beweging, Hassan Nasrallah. Verwacht wordt dat Nasrallah de sancties zal behandelen in een interview met de Al-Manar TV van de beweging. In dat bewuste interview van 12 juli 2019 waarschuwde Nasrallah Israël ervoor dat het zal ‘weggevaagd’ worden in een oorlog tussen de VS en Iran.

Hezbollah, een belangrijke politieke speler in Libanon die 13 zetels bezet in de parlementsverkiezingen van mei 2018 en drie kabinetsposten behaalde, wordt door de VS, Europese naties en Israël beschouwd als een terroristische organisatie, hoewel sommige in het Westen een onderscheid maken tussen zijn militaire arm en zijn politieke vleugel.

De nieuwste sancties brachten het aantal Hezbollah-gelinkte individuen en entiteiten op de zwarte lijst van de Schatkist sinds 2017 als onderdeel van de Amerikaanse drukcampagne tegen Iran en zijn proxies. De Hezbollah-parlementsleden voegden eraan toe dat het Amerikaanse besluit een “uitbreiding van de agressie tegen Libanon” was.

Michel Aoun, sinds 31 oktober 2016 president van Libanon, zei op woensdag dat hij de sanctionele actie van de VS ‘betreurt’, vooral wat betreft het richten van twee gekozen afgevaardigden. Hij werd in zijn veroordeling gesteund door de voorzitter van het Parlement, Nabih Berri, die zei dat de ongekende sancties een “agressie tegen het parlement en zeker een agressie tegen Libanon” inhouden.

Berri, een sjiiet en Aoun, een maronitische christen, zijn beide bondgenoten van Hezbollah. Premier Saad Hariri, een prominente soennitische tegenstander van Hezbollah, zei dat de VS een ‘nieuwe koers’ hadden gekozen door parlementsleden te sanctioneren, maar voegde eraan toe dat dit geen invloed heeft op zijn regering waarin zich ook ministers van Hezbollah bevinden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Top US official marks AMIA anniversary with pledge to intensify pressure on Hezbollah and Iran” van 12 juli 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Elad Benari “Hezbollah: US sanctions are ‘unacceptable’ and ‘reprehensible’ van 12 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “Hezbollah slams US sanctions against its officials” van 11 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHezbollah and Iran militias are integrated into the Syrian army to take control of Syria” van 12 juli 2018 op de site van Ifmat