Israël zoekt oplossing voor Gazaconflict: Hamas totaal vernietigen is wellicht enige manier

Het Israëlisch parlementslid Avi Dichter (Likoed), tevens voorzitter van de Commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie in de Knesset, zat op donderdag 11 juli ’19 een vergadering voor van de commissie in Sa’ad, een religieuze kibboets in de Negev woestijn, in de buurt van de steden Sderot en Netivot nabij de Gazastrook.

In de nasleep van de veiligheids situatie in de Gaza-enveloppe zei Dichter op de meeting:

Ik ken Gaza al decennia lang. De operationele oplossing voor Gaza zal een gevechtszet zijn. Of dat nu twee weken of twee maanden duurt, we zullen hoe dan ook veel geduld nodig hebben. Dit zal de eerste Gaza-oorlog zijn en waarschijnlijk ook de laatste. Dat is de oplossing die ik zie. Wat de defensieve kwestie betreft, zullen wij als commissie problemen behandelen en het proces begeleiden om ervoor te zorgen dat de hier gepresenteerde zaken worden opgelost.

Ook majoor-generaal (op rust) en parlementslid Uzi Dayan van de Likoed-partij nam donderdag deel aan de besprekingen van het Buitenlands en Defensiecomité in de periferie van de Gaza, waar hij waarschuwde dat de ‘Pandora’s Box’ van de Hamas-regering in Gaza moest worden gesloten:

Het beel dat verschijnt, vereist een onmiddellijke reactie op een noodgeval. Ten eerste, op het strategische niveau, parallel aan de defensieve reactie, om de aanvallende kant te promoten, maakt Hamas geen deel uit van om het even welke oplossing, maar is de facto het probleem dat moet worden aangepakt. Ten tweede – op organisatieniveau – met de coördinatie tussen de betrokken organisaties verbeteren. Bovendien moeten we bij alle kwesties die vandaag zijn ontstaan ​​- economisch, veiligheid en sociaal – een beleid van verantwoordelijkheid nemen in ruil voor verantwoordelijkheid. Ten derde – het technologische niveau – is het mogelijk om met de ballonnen en de brandbommen om te gaan op een manier die ons grondgebied niet bereikt en ik ga ermee akkoord om daarmee om te gaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hezki Baruch “Dichter: The solution for Gaza – Operation Defensive Shield 2 – Likud MK visits Gaza envelope, says solution there will require time and patience” van 12 juli 2019 en een artikel‘Close the Gaza Pandora’s Box’ – MK Uzi Dayan tours Gaza periphery, says Hamas is the problem and cannot be part of any solution” van 11 juli 2019 op de site van Arutz Sheva