IDF elimineert ‘per ongeluk’ een commandant van Hamas

Israëlische soldaten schoten en doodden een gewapende veldcommandant van Hamas toen die op donderdagochtend de grens met Noord-Gaza naderde, volgens de Palestijnse media.

De militaire vleugel van Hamas, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, zei in een verklaring dat de commandant deel uitmaakte van speciale eenheid van de terreurgroep, die langs de grens wordt ingezet en bedoeld is om te voorkomen dat Palestijnen het veiligheidshekken doorbreken.

Een niet met naam genoemde Hamas-functionaris vertelde aan de krant Haaretz dat de commandant – later geïdentificeerd als de 28-jarige Mahmoud Ahmad Sabri al-Adham (plaatje bovenaan) – leek te zijn doodgeschoten toen hij probeerde te voorkomen dat twee jongeren de grens naderden, hoewel de groep nog steeds onderzoek deed naar de incident.

De Israëlische strijdkrachten bevestigden dat soldaten het vuur hadden geopend op twee gewapende mannen die naar de veiligheidsafrastering waren gelopen, ten oosten van Beit Hanoun in de noordelijke strook en zeiden dat een misverstand ertoe leidde dat zijn troepen een lid van de Hamas-terreurgroep doodden.

De zeer ongewone erkenning van een dergelijke fout lijkt een poging van de Israel Defense Forces te zijn om de spanningen met Hamas te kalmeren en een nieuwe ronde van geweld te voorkomen. Anderzijds heeft Hamas zich nooit verontschuldigd dat het per abuus een Jood heeft vermoord.

De woordvoerder van de Al Qassam Brigades (Hamas) zei in een verklaring dat het de dood niet ‘ongestraft’ zou laten en dat Israël ‘de gevolgen van deze misdaad zou dragen’. Al-Adham’s dood dreigt een nieuwe ronde van grootschalig geweld tussen Israël en de Gazaanse terreurgroepen aan te wakkeren. Gedurende de afgelopen anderhalf jaar hebben de twee partijen verschillende rondes uitgevochten – met terreurgroepen die mortiergranaten, raketten en raketten afvuren op Israëlische steden en dorpen, en de IDF die reageerde met luchtaanvallen – vaak aangewakkerd door kleinere incidenten langs de grens.

Volgens de groep werd de veldcommandant neergeschoten terwijl ‘zijn plicht vervulde in de perimeterbeschermers.’ Het Hamas-gerunde ministerie van gezondheid in Gaza zei dat al-Adham gematigd gewond was door het Israëlische geweervuur ​​en een wond aan het been had. Hij werd later dood verklaard, zei het ministerie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari-Gross “Hamas: IDF killed member as he was trying to stop Gazans from crossing border” van 12 juli 2019 en een artikelIDF: Troops mistakenly killed Hamas member who was preventing border breach” van 11 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelArmed Muslim terrorist eliminated after approaching border fence with Gaza” en een artikelIDF: Elimination of Hamas terrorist approaching the border a ‘misunderstanding’” van 11 juli 2019 op de site van Behind The News (BTN)

Een gedachte over “IDF elimineert ‘per ongeluk’ een commandant van Hamas

  1. Gematigd gewond en een wond aan het been : daarna doodverklaard !!
    Wist die kletsmajoor niet dat er op gewapende terroristen geschoten wordt aan het grenshek ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.