Europese Unie blijft zich verzetten tegen normalisering met Jeruzalem door aparte EU-staten

De Europese Unie (EU) probeerde de voortdurende trend te voorkomen dat lidstaten vertegenwoordigingskantoren openen in Jeruzalem, maar het initiatief faalde, meldde Kan 11 Nieuws woensdag.

Volgens het rapport beviel de EU het besluit van sommige Europese landen niet om economische kantoren in Jeruzalem te openen en probeerden hogere ambtenaren tot het opstellen van een officieel document dat alle EU-lidstaten zou verplichten en bepalen: “Tot een definitieve overeenkomst over Jeruzalem wordt bereikt, zullen de EU en haar lidstaten de internationale overeenkomst over de locatie van de diplomatieke missies blijven respecteren.

Israël begreep dat een dergelijk besluit de kansen zou wegnemen om druk uit te oefenen op Europese landen om hun ambassades te verplaatsen of een diplomatieke vertegenwoordiging in de hoofdstad te openen. Er was echter toestemming van alle EU-lidstaten nodig om het document te publiceren, en de Tsjechische Republiek en Hongarije, lidstaten die als goede vrienden van Israël worden beschouwd, moesten instemmen met het document en hebben het vervolgens gedwarsboomd.

Premier Benjamin Netanyahu heeft de afgelopen jaren de banden met de twee landen versterkt, die niet tot de grootste in de EU behoren, maar vocale tegenstanders zijn van anti-Israëlische bewegingen. Hongarije opende afgelopen maart een nieuw handelskantoor in West-Jeruzalem, waarmee een eerdere toezegging door premier Viktor Orban werd vervuld.

Afgelopen november opende de Tsjechische Republiek het Tsjechische huis in Jeruzalem, dat vertegenwoordigers van de Tsjechische regering zal omvatten als de eerste fase voordat de ambassade wordt overgebracht naar de hoofdstad. De Tsjechische Republiek erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël in december 2017, na de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van de stad als de hoofdstad van Israël.

Bronnen binnen de Europese Unie antwoorden op het bericht en vertelden aan Arutz Sheva:

De EU en haar lidstaten hebben een duidelijk en eensgezind standpunt ten aanzien van Jeruzalem, dat is uiteengezet in de conclusies en verklaringen van de Raad, dat bekend is en ongewijzigd blijft. Het werd herhaald in de conclusies van de Europese Raad in december 2017, en meest recentelijk in de EU-verklaring van 22 januari namens de 28, afgegeven aan de VN-Veiligheidsraad. De Europese Unie en haar lidstaten zullen de internationale consensus over Jeruzalem, met inbegrip van de locatie van hun diplomatieke vertegenwoordigingen, blijven eerbiedigen totdat de definitieve status is opgelost via rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “EU against relocation of embassies to Jerusalem” van 11 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

4 gedachtes over “Europese Unie blijft zich verzetten tegen normalisering met Jeruzalem door aparte EU-staten

 1. Europa’s énige eensgezinde standpunten ten aanzien van Iran & Jeruzalem spreken boekdelen.

  Europa zal iedereen steunen die een anti Israel politiek bedrijft en iedereen dwarsbomen die een ander beleid wil.

  Deze anti Israel politiek is de legitimatie van de Jodenhaat in Europa.

  Volgens dit uitgedachte scenario moet Israel verzwakt worden waardoor de Europeese Joden opnieuw geen uitvals basis hebben en opnieuw ten prooi zullen vallen aan de beschaafde Westerse bloedhonden….Links, Rechts & Islamitisch.

  Like

  1. “Europa” die een probleem heeft met Israël is onjuist, tot nader order is het een klein clubje niet verkozen despoten die –>denken<– dat ze Europa vertegenwoordigen, NIET ZO
   de eu en Europa zijn twee verschillende werelden !
   De communiste Mogherini die heel graag haatbaarden gaat opvrijen, getooid in een soepjurk van kop tot teen (*), vertegenwoordigd (ben ik vrijwel zeker van) alleen zichzelf en haar soortgenoten links/multikul en draagt de (zonder meer) misdadige boodschap uit dat de politieke islam in de eu welkom is.
   Krankzinnig en out of this world is nog een beschaafde omschrijving van haar misdadige houding tegenover de Europese natie staten die zij in het geheel NIET vertegenwoordigd, behoudens de usual suspects die antisemiet zijn.
   (*)In islamietenlanden zijn er vrouwen die zweepslagen krijgen (in het "gunstigste" geval) of de doodstraf enkel en alleen omdat ze niet "islamitisch gekleed" zijn, zou die Itlaliaanse communiste daar één seconde over wakker liggen… denk het niet.

   Like

 2. Er is helemaal geen eensgezindheid in Europa. Die is schijn. Er is nog machtsongelijkheid binnen Europa. Binnen de EU hebben we eigenlijk geen goed regulerend mechanisme. Als de machtsverhoudingen binnen de EU veranderen dan zullen veel landen zich niet meer door de as Duitsland-Frankrijk de les laten worden gelezen.
  Wie op het wereldtoneel luistert nu naar de EU als het niet om economische zaken gaat? Iedereen bezoekt presidenten, minister-presidenten, ministers, koningen & koninginnen. Wie bezoekt een vertegenwoordiger van de EU? Alleen als het echt nodig is.

  Like

Reacties zijn gesloten.