Franse Joden worden geconfronteerd met drie-eenheid van haat van links, rechts en islamisten

Naarmate de wereldwijde pandemie van antisemitisme verslechtert, wordt de impact ervan groter. Volgens de Parijs-schrijver Marc Weitzmann is dit de situatie voor joden in het hedendaagse Frankrijk die velen hun Joodse identiteit in het openbaar bagatelliseren, zo niet verbergen. Weitzmann geeft zelf grif toe dat hij geen uiterlijke tekenen van zijn Joodsheid vertoont wanneer hij in de stad circuleert.

Na net de afgelopen vier jaar de heropleving van jodenhaat in Frankrijk te hebben bestudeerd voor zijn nieuwe boek, is Weizmann zich scherp bewust van het potentiële, soms dodelijke, gevaar dat Joden bedreigt in zijn geboorteland.

Ik neem absoluut voorzorgsmaatregelen“, zegt Weitzmann in vloeiend Engels tijdens een recent interview met The Times of Israel. “Bijvoorbeeld, wanneer ik in de metro of in een bar ben, ben ik voorzichtig met wat voor soort boek ik draag. Als het om een ​​Joods onderwerp gaat, laat ik de dekking niet overduidelijk zien. Ik zou geen Davidster buiten dragen, en niet alleen in Parijs. Vandaag kun je jezelf vrijwel overal in Frankrijk blootstellen aan beledigingen en erger. Ik begon mij 15 jaar geleden voor het eerst zorgen te maken toen dingen voor Joden begonnen te veranderen.

Afgelopen voorjaar zei prominente Franse schrijver Alain Finkielkraut dat hij delen van Parijs uit angst voor zijn veiligheid vermeed vanwege zijn Joodse identiteit en zijn publieke steun aan Israël. Een half jaar later, in een confrontatie vastgelegd op een veel geziene video, werd hij in februari opgehouden op een Parijse straat door een groep demonstranten van de Gilets Jaunes (Gele Hesjes). Ze schreeuwden beledigende anti-Joodse scheldwoorden naar hem voordat de politie hem in veiligheid bracht.

Het Finkielkraut-incident, dat veel wordt behandeld in de Franse en internationale media, verbaasde Weitzmann niet, wiens nieuwste boek “Un temps pour haïr” [eng. Hate: The Rising Tide of Antisemitism in France (and what it means for us)] kwam in maart 2018 in het Engels uit (boekomslag hiernaast).

Vorige herfst, een maand nadat mijn boek in het Frans verscheen, begon de protestactiebeweging Gilets Jaunes en het duurde niet lang vooraleer de antisemitische sentimenten naar boven kwamen“, zegt Weitzmann (60), die telefonisch spreekt vanuit de Fumoir-bar die hij regelmatig bezoekt. in de buurt van het Louvre. “Antisemitische incidenten zijn bij de Gilets Jaunes zo vaak voorgekomen dat ze niet langer als louter anekdotisch beschouwd kunnen worden.

Weitzmann betoogt dat de link tussen de Gele Hesjes-beweging, aanvankelijk een protest tegen de verhoging van de brandstofprijzen door de regering, en antisemitisme deel uitmaakten van een groter geheel. In het boek zegt hij dat de vijandigheid jegens de Joden – meer demonstratief, gewelddadiger en meer openlijk uitgedrukt in de afgelopen jaren – grotendeels is gebaseerd op twee vormen van populisme.

De eerste is een extreem, gewelddadig ethos dat endemisch is voor projecten voor volkswijken in de buitenwijken van moslims; de tweede een diepgeworteld Frans nationalistisch ultraconservatisme. Voeg anti-Joodse neigingen toe van uiterst links en de drie, die elkaar in hun strijdlust tegen Joden versterken, zorgen voor een bijzonder giftige combinatie.

Sinds de recente opkomst van het internationale populisme is de situatie van de Joden bijna overal een probleem geworden“, zegt Weitzmann. “Dat komt omdat Joden, vooral in de Diaspora, worden gezien als een equivalent voor kosmopolitisme en globalisme. Dit is echt het doelwit van de populistische beweging overal. In die zin wordt de situatie van Joden problematisch op een manier die sinds de schepping van Israël niet is gezien.

Als Frankrijk geen monopolie heeft op antisemitisme in al zijn gemene, zelfs moorddadige manifestaties, wordt het achtervolgd door zijn bedenkelijke staat van dienst met betrekking tot Joden. In 1791 werd Frankrijk het eerste land in West-Europa dat zijn Joden liet emanciperen. Het heeft ook veel donkere hoofdstukken, waaronder de Dreyfus-affaire, waarin een Joodse kapitein in het Franse leger werd ingelijfd en ten onrechte in 1894 werd veroordeeld voor spionage naar Duitsland, als gevolg van en voedende alomtegenwoordige antisemitische sentimenten.

Meer berucht, tijdens de Tweede Wereldoorlog, collaboreerde het Franse fascistische regime van Vichy actief met de nazi’s in de deportatie van 75.000 Joden naar vernietigingskampen in de jaren 1940. Vandaag de dag, gezien deze beladen geschiedenis en het feit dat de half miljoen Joodse gemeenschap van Frankrijk de op een na grootste buiten Israël van de wereld is, beveelt wat er gebeurt met Franse Joden, aandacht tot ver buiten haar grenzen. Inderdaad, buitenlandse media hebben al lang over antisemitisme in Frankrijk gerapporteerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Robert Sarner “French Jews face trinity of hate from left, right, and Islamists, says author” van 16 juni 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Franse Joden worden geconfronteerd met drie-eenheid van haat van links, rechts en islamisten

  1. Linse, Rechtse & Islamitische Jodenhaat beperkt zich écht niet alleen tot Frankrijk.

    Maar laat het duidelijk zijn….overal waar Jodenhaat zich manifesteert, zijn het uiteindelijk altijd de haters die ten onder gaan……van het Stalinism, Nazisme etc. tot de gele hesjes, anti Israel NGO’s & en palestijnse activisten die allemaal blijven bij het fanatieke activisme zonder hun doel ooit te bereiken.

    Het probleem is dat de nieuwe generatie nooit iets wil leren en denkt dat zij het beter zullen doen.

    De Joden hebben generaties van Linkse, Rechtse & Islamitische Jodenhaat overleefd. Zij zullen deze nieuwe golf zeker ook doorstaan.

    Like

Reacties zijn gesloten.