FRA-rapport: Joodse jongeren ervaren vaker antisemitisme (Cidi.nl)

Joden in Europa tussen de 16 en 34 jaar ervaren gemiddeld vaker antisemitisme dan Joden van oudere generaties. Ook worden Joodse jongeren in vergelijking vaker verwijten over gebeurtenissen in het Israelisch-Arabische conflict, maar zijn Joodse jongeren minder vaak geneigd dan ouderen om boycotts van Israeliërs of Israel als antisemitisch te zien.

Dat zijn bevindingen van het rapport “Young Jewish Europeans: perceptions and experiences of antisemitism”, dat vandaag door het Europese Bureau voor de Grondrechten is gepubliceerd. De gegevens komen uit een rondvraag onder Joden in Europa vorige van vorige zomer, waar ook mensen in Nederland aan hebben deelgenomen. Het rapport deelt bevindingen op naar leeftijdsgroep (16-34 jaar, 34-59 jaar en 60+).

In Nederland hebben 131 jongeren deelgenomen – 4,8% van de in totaal 1,202 respondenten uit het land. Hiermee zijn jonge deelnemers ondervertegenwoordigd ten aanzien van de totale groep. Hetzelfde geldt voor deelname in de meeste andere onderzochte landen, met uitzondering van Frankrijk, Duitsland en het VK – waar juist de grootste Joodse gemeenschappen leven.

Het totale aantal mensen dat zichzelf als Joods identificeert in Nederland wordt geschat tussen de 29,800 en 52,000 mensen. De enquête kon online worden ingevuld en werd verspreid door onder meer lokale Joodse organisaties. In Nederland heeft ook CIDI deze onder de aandacht gebracht. Het invullen heeft zo’n 30 minuten gekost om deelname laagdrempelig te houden.

Eerdere bevindingen van de enquête zijn eind 2018 gepresenteerd in een omvattende rapportage over ervaringen met antisemitisme onder Europese Joden. Hieruit bleek onder andere dat een grote meerderheid wel eens te maken heeft met antisemitisme, maar dat er weinig vertrouwen is in het doen van aangifte hiervan.

Een aantal bevindingen uit het onderzoek:

 • Jongeren zeggen vaker (45%) in het afgelopen jaar een antisemitisch incident te hebben meegemaakt dan oudere generaties (33% en 20% respectievelijk)
 • Jongeren geven meer aan (33%) geregeld of altijd het dragen van Joodse symbolen in het openbaar te vermijden dan ouderen (30% en 22% respectievelijk)
 • 81% van Joods-Europese jongeren zegt het antisemitisme in hun land als probleem te zien
 • Precies hetzelfde aandeel denkt dat racisme in hun land een probleem is. 74% ziet daarbij specifiek een toename van haat jegens moslims, vaker dan bij oudere leeftijdsgroepen
 • Herinnering aan de Holocaust wordt door Joods-Europese jongeren het vaakst (95%) gezien als onderdeel van een Joodse identiteit
 • 52% van de jongeren zegt vaak of heel vaak verantwoordelijk gehouden te worden voor wat er in het Israelisch-Arabisch conflict speelt, tegen lagere percentages bij ouderen (45% en 33% respectievelijk)
 • Jongeren zijn minder snel geneigd het boycotten van Israel of Israëliërs als antisemitisch te zien. 26% zegt dat dit nooit of waarschijnlijk niet antisemitisme betreft, tegen 17% bij oudere generaties

Aanbevelingen
Het feit dat Joodse jongeren aangeven vaker het mikpunt van antisemitisme te zijn dan ouderen, is zorgelijk. Het rapport moet daarom dienen als een dringende herinnering aan de politiek en samenleving om het tij van toenemend antisemitisme te keren.

Het merendeel van de aanbevelingen uit de Monitor Antisemitische Incidenten van 2018 blijft relevant voor de bevindingen die in de nieuwe rapportage naar voren zijn gekomen. Onder andere de volgende punten zijn daarom ook op EU-niveau van belang:

 • Geef les over de Holocaust én het Jodendom. Slechte kennis van de Holocaust maakt rijp voor antisemitisch gedachtegoed. Om alleen over Joden les te geven als slachtoffers, laat echter ook ruimte voor vooroordelen over Joden als groep.
 • Verbeter de aangifte– en meldingsbereidheid. De aanpak van het probleem begint bij melding van incidenten. Ook op EU-niveau kan hieraan gewerkt worden, bijvoorbeeld door bewustwordingscampagnes.
 • Dwing sociale-mediabedrijven hun platforms ‘schoon’ te houden. Internet geldt als een katalysator van haatspraak, waaronder vaak antisemitisme.
 • Maak gebruik van de IHRAwerkdefinitie van antisemitisme. De rol van het Israelisch-Arabisch conflict in antisemitische uitingen in Europa, tegen mensen die niets met het conflict te maken hebben, geeft blijk van gebrekkig bewustzijn van verschillen tussen het Joodse volk en Israel als land.

Bronnen:

♦ naar een artikel van Aron Vieler “FRA-rapport: Joodse jongeren ervaren vaker antisemitisme” van 4 juli 2019 op de site van CIDI.nl

♦ een artikel op deze blogEuropese Joodse groep maakt zich ‘ernstig zorgen’ om Joodse toekomst in Europa” van 5 juli 2019 en een artikelEen spook waart door Europa – het spook van het antisemitisme” van 15 juni 2019

Een gedachte over “FRA-rapport: Joodse jongeren ervaren vaker antisemitisme (Cidi.nl)

 1. 70+ jaar Holocaust educatie, filmen/boeken/reportages & Anne Frank hebben geen bal geholpen.

  Jodenhaat spookt weer door de Europeese straten waar nog maar 75 jaar geleden de Holocaust heeft plaatsgevonden.

  Men kan een ezel naar de waterput voeren….hem echter niet tot drinken dwingen.

  M.a.w……al het bovenstaande heeft niets geholpen en dus zal het ook in de toekomst niet werken omdat Jodenhaat een genetische afwijking is die niet met educatie te verhelpen is.

  “Don’t be right be clever”….
  Joden moeten hun koffers pakken en het verziekte Europa met zijn eeuwenoude Jodenhaat verlaten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.