Israëlische archeologen kondigen de vondst aan van de Bijbelse stad Ziklag +video

Archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem stellen dat zij de oude Israëlische stad Ziklag hebben gevonden, een belangrijke Bijbelse site de facto een Filistijnse stad waar een jonge David zijn toevlucht zocht voor koning Saul..

Met behulp van koolstofdateringresultaten uit 2015 hebben experts gesteld dat de nederzetting dateert uit de 12de eeuw voor Christus. De opgraving begon in 2015 op de site Khirbet al-Ra’i, gelegen tussen Kiryat Gat en Lachish, en werd geleid door Prof. Yosef Garfinkel, hoofd van het Instituut voor Archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit.

Ongeveer 1.000 vierkante meters werden opgegraven; de vondst onthulde bewijs van een Filistijnse nederzetting uit de 11de-12de eeuw v.Chr. Grote stenen gebouwen werden blootgelegd, waaronder vondsten die kenmerkend zijn voor de cultuur van de Filistijnen. Steenvaten en metalen schepen die op het terrein te vinden zijn, zijn vergelijkbaar met andere vondsten uit deze periode die werden ontdekt bij eerdere opgravingen in Ashdod, Askelon, Ekron en Gat – allen oude Filistijnse steden.

Tot op heden werden verschillende plaatsen door archeologen voorgesteld die Ziklag probeerden te vinden, zoals Tel Halif bij Kibbutz Lahav, Tel Shara in het westen van de Negev, en Tel Sheva. Volgens de onderzoekers was er echter “op al deze locaties geen continuïteit van de afwikkeling, waaronder zowel een vestiging in de Filistijnen als een nederzetting uit de tijd van David. Op de site van Khirbet al-Ra’i is bewijs gevonden van beide nederzettingen.

Een landelijke nederzetting uit de tijd van koning David, aan het begin van de 10de eeuw v.Chr., werd ook ontdekt boven de overblijfselen van de Filistijnse nederzetting, die door een brand werd verwoest. Er waren tientallen complete potten van aardewerk gevonden in de overblijfselen van gebouwen, identiek aan deze die gevonden werden in de versterkte Joodse stad Khirbet Qeiyafa, geïdentificeerd met de bijbelse She’arayim. Het werd ontdekt in de uitlopers van de Judeeërs en ook opgegraven door Garfinkel.

Bij het plaatje hierboven: De keramische vondsten omvatten grote aantallen potten, die werden gebruikt om olie en wijn op te slaan. Er werden ook voedselkommen, kannen en andere vaartuigen gevonden, gedecoreerd in een stijl die typerend is voor het tijdperk van David.

De naam Ziklag geeft ook aanwijzingen over de herkomst van zijn inwoners. Het is geen lokale Semitische naam maar een Filistijnse naam, die een verder bewijs levert dat de Filistijnen niet afkomstig waren uit het gebied, maar gemigreerd naar het land Israël vanuit Europa.

Ziklag wordt verschillende keren genoemd in de Bijbel, het meest beroemd in het boek Samuel, toen de jonge David door de Filistijnse koning Achis van Gat bescherming werd verleend aan koning Saul. David kreeg Ziklag als vazalstaat, onder de bescherming van Achish, en hij gebruikte het als basis voor invallen tegen de Gesurieten, de Girzieten en de Amalekieten.

Volgens het boek Samuel werd de stad verwoest door de Amalekieten en werd de bevolking tot slaaf gemaakt. Nadat koning Saul in de strijd met de Filistijnen was gedood, verliet David Ziklag en reisde hij naar Hebron om de gezalfde koning van Israël te worden.

Na een 12-jarige archeologische studie van de hele regio, zei Garfinkel dat hij gelooft dat de vondsten die hij ontdekte in Ziklag en Khirbet Qeiyafa consistent zijn met schriftuurlijke verwijzingen naar de geografie van het gebied. Het project werd gefinancierd door Joey Silver uit Jeruzalem, Aaron Levy uit New Jersey en de familie Roth en Isaac Wakil uit Sydney.

Video: Archaeologists announce discovery of Biblical town of Ziklag


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Archaeologists say they found town where future King David took refuge from Saul” en een artikelAs archaeologists say they’ve found King David’s city of refuge, a debate begins” van 8 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Alex Winston “Philistine refuge of King David said to have been found” van 8 juli 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Bill Mcloughlin “Bible bombshell: King David’s 3,200-year-old Israeli city FOUND in incredible discovery” van 9 juli 2019 op de site van Express

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.