Hamas houdt onverwachts grote militaire oefeningen aan grens met Israël

Te midden van verhoogde spanningen tussen Israël en Hamas lanceerde de terreurgroep in Gaza op dinsdagavond een zeer ongebruikelijke trainingsoefening die de gevangenneming simuleerde van speciale IDF-troepen die op het grondgebied opereerden.

Gazanen meldden een piek in de beweging van gewapende groepen in de straten, evenals langsheen de grens met Israël, voordat het door Hamas geleide ministerie van Binnenlandse Zaken op het grondgebied aankondigde dat het om een militaire oefening, allicht uit vrees dat anders het IDF meteen zou reageren.

De oefening zag een plotselinge verhoging van het alarmeringsniveau bij alle veiligheidsagentschappen in de hele Strook, een algemene mobilisatie van reservepersoneel voor de veiligheidsdiensten, de inzet van wegversperringen en de sluiting door Hamas van alle grensovergangen en havens. Vissers werd verteld dat ze niet op zee konden gaan. Het omvatte politie, inlichtingeneenheden en de militaire vleugel van de terreurgroep, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades.

Iyad al-Bozm, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza, zei op Twitter: “Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nationale Veiligheid voeren momenteel een noodoefening uit om het omgaan door een plotselinge veiligheidsdreiging te simuleren. Het vindt plaats in het kader van het onderzoeken van de paraatheid van de veiligheidstroepen en -diensten.

Plaatje hierboven: De twee Gazaanse terreurleiders in maatpak van Hamas, Ismail Haniyeh (l.) en Yahya Sinwar (r.), bereiden hun leger van zowat 30.000 jihadisten van de Al Qassam Brigades voor op een nieuwe guerillaoorlog tegen Israël. In april vorig jaar beloofde Hamasleider Sinwar: “We zullen de harten van de Zionisten uitrukken en hun levers opvreten!”

Hamas-functionarissen vertelden de Arabisch-talige media dat de oefening een inval door Israëlische veiligheidstroepen simuleerde. Volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam de oefening “als gevolg van pogingen van vijanden om de veiligheid en de openbare orde te ondermijnen”.

De oefening lijkt verband te houden met een operatie van de IDF-special forces in de Gazastrook in november die misliep nadat de undercover Israëlische strijdmacht werd ontdekt, resulterend in de dood van een soldaat in het daaropvolgende vuurgevecht.

Op maandag, werd de vijfde verjaardag van de Israëlische Hamas-oorlog van 2014 herdacht, die in Israël bekend is als Operation Protective Edge. Naar aanleiding hiervan hebben de Al Qassam Brigades van Hamas een verklaring uitgegeven waarin de “onophoudelijke voorbereidingen en de strijd van de geesten met Israël” aan de gang zijn sinds die ronde van gevechten.

Israël, zei Hamas, “heeft de kracht van het verzet in de strijd in Khan Younis gezien” – een verwijzing naar de gevechten in 11 november tijdens de mislukte aanval waarbij overigens zes Hamasleden, waaronder een commandant van de Qassam Brigades, er het leven bij inschoten. In de verklaring werd eraan toegevoegd dat “de weerstand over extra krachtige vermogens beschikt die nog niet zijn onthuld.”

Daarnaast meldde het nieuws uit Channel 12 dat de IDF een evacuatieplan voorbereidt voor Israëli’s die wonen in hoogbouw die thans in aanbouw is in de stad Sderot dichtbij Gaza. De nieuwe gebouwen en enkele gebouwen die al zijn gebouwd, bevinden zich binnen het schietbereik van direct raketvuur uit Gaza.

Om de bewoners te beschermen, formuleren de veiligheids- en defensie-instellingen een evacuatieplan dat bewoners zou vragen om hun appartementen te verlaten tijdens een “‘veiligheidsescalatie’ -situatie, waardoor het vermogen van Hamas om gebouwen te raken en te beschadigen, die erg brede gevolgen zou kunnen hebben, zou afnemen.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas terror group gets ready for war with Israel in large scale mock drill” van 9 juli 2019 op de site van Behind The News

♦ naar een artikelHamas conducts massive surprise drill simulating IDF incursion into Gaza” van 9 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas Holds Territory-wide Surprise Military Drill to Simulate IDF Invasion of Gaza” van 10 juli 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Hamas houdt onverwachts grote militaire oefeningen aan grens met Israël

  1. Ik sta steeds weer verbaasd over de Westerse houding t.o. “de arme palestijnen in de grootste Israelische gevangenis ter wereld”, terwijl Hamas tot de tanden toe is bewapend, geld heeft voor een arsenaal raketten om naar burger doelen in Israel af te schieten, geld & materiaal heeft om ondergrondse tunnels te bouwen….., terwijl Europa problemen heeft om 2% uit te geven voor haar eigen veiligheden, haar vliegtuigen/tanken niet werken door kapotte onderdelen, er geen geld is voor oefeningen met levende munitie waardoor soldaten ‘pang pang’ als oefeningstaal moeten gebruiken.

    Volgens mij zit er hier iets goed scheef……..maar ik hoor onze Europeese politieke ‘vrienden deze problematiek nooit aankaarten, integendeel……, ze hebben de UNWRA/HAMAS/PA bankrekening op zak en storten hier graag ons belastinggeld op….zonder onze toestemming overigens!

    Benieuwd wanneer er eens iemand wakker gaat worden in onze & EU parlementen en antwoorden gaat eisen over al deze verspilling, scheefgroei en foute beslissingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.