Israëlische rechtbank zegt dat terreurslachtoffers de PA mogen aanklagen en schade vergoeding eisen

In een mogelijk dramatische uitspraak, oordeelde de rechtbank van Jeruzalem op maandag dat zowel de Palestijnse Autoriteit als de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) de verantwoordelijkheid dragen voor 17 terreuraanslagen die werden uitgevoerd tijdens de Tweede Intifada begin vorige decennium.

De uitspraak opent de schatkist van de Palestijnen voor schadevergoedingen van terreurslachtoffers en hun families die kunnen oplopen tot honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding. De uitspraak “bewijst dat de Intifada geen populaire opstand was, maar een geplande en weloverwogen oorlog tegen de burgerbevolking van Israël“, zei Nitsana Darshan-Leitner, een advocaat die de families vertegenwoordigde, na de uitspraak.

De Tweede Intifada, of ‘opstand’, was een vier jaar durende golf van Palestijns geweld in 2000-2004 met meer dan 130 zelfmoordaanslagen gericht op Israëlische stadscentra en het leven van burgers. Dit kostte het leven aan meer dan 1000 Israëliërs waarvan 773 burgers, inclusief 306 vrouwen en 46 kinderen minder dan 12 jaar oud..

Rechter Moshe Drori oordeelde dat de PA en de PLO geen overheidsinstanties waren die aanspraak konden maken op immuniteit tegen schadeclaims. Hij noemde ook het langdurige beleid van de PLO om stipendia te betalen aan gevangengenomen terroristen en de families van Palestijnen die zijn gedood bij het plegen van aanslagen, en zei dat zowel de PA als de PLO een rol hadden gespeeld bij het aanzetten van het Palestijnse publiek tot aanvallende Israëli’s.

De organisaties dragen de verantwoordelijkheid voor ‘financiële en praktische ondersteuning’, evenals ideologische aanmoediging van de aanslagen, schreef hij. De uitspraak betrof aanslagen van groepen die banden hadden met de PA en de PLO, maar ook met rivalen Hamas en Islamic Jihad. De uitspraak dekt 17 individuele aanvallen op zowel burgers als soldaten, te beginnen met een schietpartij uit 1996 in Joseph’s Tomb in Nabloes tijdens onrust na de opening van de Westwall-tunnels.

Drori reageerde op de eisen van tientallen families die dierbaren verloren bij de aanslagen. Eerste berichten in de media over de uitspraak suggereren dat de families van wie de rechtszaken door de rechtbank werden beoordeeld, maar liefst NIS 1 miljard ($ 280 miljoen) aan schadevergoeding vragen. Voor nu kregen de families NIS 5,5 miljoen aan juridische kosten die betaald moesten worden door de PA en de PLO.

Drori citeerde specifiek de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat en zei dat het “het verklaarde beleid van de PLO en PA was … om terreuraanslagen tegen Israël uit te voeren.” Hij beweerde dat de PA en de PLO-functionarissen de moordenaars van Israëlische burgers in officiële publicaties ophemelden, in openbare rally’s, en door na hen straten en pleinen te noemen. Leitner, de president van Shurat Hadin-Israeli Law Centre, noemde de beslissing een ‘historische overwinning’

Drori baseerde zijn uitspraak op het feit dat de PA en PLO geen staat vormden en niet immuun waren voor onrechtmatige claims over een belangrijke zaak uit 2014 waarin hij de PA en de daders van een schietpartij op de snelweg had opgedragen 62 miljoen NIS te betalen ($ 17,6 miljoen) ) in schade. Drie Joodse Israëli’s werden gedood in die aanval.

Rechter Drori oordeelde toen dat de PA gedeeltelijk aansprakelijk was, ook vanwege het hebben gefinancierd en voorzien van de wapens, voor de dood van Sharon en Yaniv Ben-Shalom en Doron Severi, die door Palestijnen waren doodgeschoten aan het begin van de Tweede Intifada in augustus. 2001. De PA werd veroordeeld tot het betalen van 40 procent van de schade, waarbij de moordenaars de opdracht kregen om de rest te betalen.


Bronnen:

♦ naar een artikelHistoric Victory: PA must pay up to 1b NIS to victims of terror attacks during 2nd Intifada” van 8 juli 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel “Israeli court says terror victims can sue PA for hundreds of millions of dollars” van 9 juli 2019 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Israëlische rechtbank zegt dat terreurslachtoffers de PA mogen aanklagen en schade vergoeding eisen

 1. Allemaal géén probleem.

  Europa & het Westen zullen het wel betalen via extra “”hulp”” aan UNWRA.

  Benieuwd wanneer het lampje gaat branden in het ‘beschaafde vredelievende Westen en zij eindelijk de verschillen gaan leren tussen goed (Israel) & fout (PA/Hamas).

  Het is hun politiek ‘inzicht’ dat het kwaad in leven laat waardoor miljoenen onschuldige mensen moeten lijden.

  Like

  1. Ach ja Shapira.
   Sigrit kech zal het chequeboek al wel klaar hebben liggen.
   Haar Arabische vent zal de verdeling wel regelen.

   Like

 2. Een geweldige Dame ! Nitsana van Shurat HaDin ! de beste methode om terreur te bevechten : de baasjes failliet procederen !

  Like

Reacties zijn gesloten.