Griekse antisemitische neonazipartij Gouden Dageraad haalt kiesdrempel niet

Gouden Dageraad, de extreemrechtse, antisemitische en anti-immigrantenpartij die de Griekse politiek had geschokt door zich tijdens de economische crisis van het land te ontwikkelen van een marginale, gewelddadige neo-nazigroep naar de op twee na grootste Griekse partij, leed tijdens de nationale verkiezingen van afgelopen zondag een zware nederlaag.

Met bijna 95 procent van de districtsrapporten rapporteerde Gouden Dageraad 2,95% van de stemmen, net onder de drempel van 3% die nodig was om vertegenwoordiging in het Parlement te krijgen. De officiële enquêteur van de regering verklaarde dat de partij geen kans had om het parlement binnen te komen, en partijleider Nikos Mihaloliakos gaf dit toe in een vurige concessietoespraak toen hij zei dat “Gouden Dageraad nog niet is uitgeteld.”

Gouden Dageraad had 18 parlementsleden in het vertrekkende 300-koppige parlement, dat 6,99% van de stemmen had gewonnen bij de laatste nationale verkiezingen, in september 2015. “We sturen een bericht naar onze vijanden en zogenaamde vrienden: Golden Dawn is nog niet uitgeteld, kom er maar overheen. De strijd voor het nationalisme gaat door. We keren terug naar waar we sterk werden: op straat en op pleinen, in een harde strijd tegen het bolsjewisme en het opkomende wilde kapitalisme,” vertelde Mihaloliakos een menigte supporters.

Antisemitisme
Volgens een enquête die de Anti-Defamation League in mei 2014 uitbracht, is Griekenland het meest antisemitische land van Europa, met 69 procent antisemitische opvattingen. Regionale rechtse nationale partijen, zoals de Griekse neonazipartij Chryssi Avghi (Gouden Dageraad) in Griekenland, pikken in op die tendens en vallen terug op traditionele vijandigheid tegenover de Joden.

Nikolaos Michaloliakos, de politieke voorman van Gouden Dageraad, bekend van zijn uitspraak dat “Hitler een grote historische figuur van de twintigste eeuw was“, ontkende in een interview het bestaan van de gaskamers. “Auschwitz, welk Auschwitz? Ik ben er nooit geweest. Wat is er gebeurd? Bent u er geweest?”zei hij.

Er waren geen ovens, geen gaskamers, dat is een leugen”, zei partijleider Nikos Mihaloliakos in een uitzending op de commerciële zender Méga en voegde eraan toe dat “hij vele boeken heeft gelezen waarin het cijfer van zes miljoen door de nazi’s uitgeroeide Joden in twijfel wordt getrokken.” De Holocaust ontkennen om nieuwe vervolging van Joden te legitimeren, heet zoiets.

Aldus zijn de Joden de laatste jaren andermaal een doelwit van extreemrechts geworden. Zo werd in de nacht van 18/19 april 2011, aan het begin van het Joodse Paasfeest (Pesach), ingebroken in de synagoge op het Griekse eiland Korfoe/Corfu. Religieuze boeken, documenten en Torah rollen werden opgestapeld en in brand gestoken.

Twee andere synagogen werden datzelfde jaar eveneens platgebrand. Antisemitische graffiti op muren, scholen, begraafplaatsen enz. zijn weer in heel Griekenland te zien. En op vrijdag 25 januari 2019 hebben onbekende vandalen een campusmonument aan de Universiteit van Thessaloniki vernield dat de locatie markeert van een voormalige Joodse begraafplaats.

Ook het Holocaust monument in Thessaloniki is regelmatig een doelwit van aanhangers van Gouden Dageraad. De Griekse Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen (CBJCG) heeft de ontheiliging van het Holocaustmonument die op zondag 21 januari 2018 plaatsvond, scherp veroordeeld.

De woorden ‘Gouden Dageraad‘ (Golden Dawn – de naam van een Griekse extreem-rechtse antisemitische partij) werden geklad op de basis van het beeldhouwwerk (logo ‘Gouden Dageraad’ hiernaast). Datzelfde jaar, in december 2018, werd het voor een vierde keer geschonden toen een zwarte swastika op het monument werd geschilderd.

Het monument werd opgericht ter nagedachtenis van de 50.000 Joodse inwoners van de stad herdenkt die door de nazi’s zijn gedeporteerd. Meer dan 90 procent van deze gedeporteerden werd uiteindelijk vermoord.

Thessaloniki behield eeuwenlang een levendige Joodse gemeenschap tot de Tweede Wereldoorlog, toen de meeste van de 60.000 Joden van de stad omkwamen in de Holocaust. Er wonen nu ongeveer 1.200 Joden in de stad. Dat zijn er volgens sommigen nog altijd 1200 teveel…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Demetris Nellas “Far-right Greek party with neo-Nazi roots crashes out of Parliament – After Sunday election, Golden Dawn leader says ‘fight for nationalism continues’; faction had been Greece’s third-largest during country’s economic crisis” van 9 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGolden Dawn crashes out of Greek parliament” van 8 juli 2019 op de site van Ekathimerini

♦ naar een artikel van Renee Maltezou “Golden Dawn loses its luster as Greeks reject militant far-right” van 8 juli 2019 op de site van Reuters

Een gedachte over “Griekse antisemitische neonazipartij Gouden Dageraad haalt kiesdrempel niet

 1. De stééds terugkerende idiote taal van al deze Jodenhaters bewijst stééds opnieuw dat al deze haat niets met Joden te maken heeft maar met de geschonden kronkels in de hersenen van haters, ingegeven door jaloezie & frustratie.

  Gouden Dageraad is weggesmolten als de vermodderde laatste resten sneeuw en dat is maar goed ook.

  Of Griekenland het ‘meest Jodenhatende land van Europa is weet ik niet en dat doet er ook niet toe. Het is geen wedstrijd.

  Feit is dat héél Europa, 74 jaar na de Holocaust opnieuw onbeschaamd Jodenvijandig is………en dat zegt ‘alles over de Europeanen en niets over de Joden.

  En de Griekse Joden? Die hebben nu een goede vriend als premier en een sterk Joods land als de volgende Jodenhater weer aan de macht komt.

  En de Jodenhaters? Die mogen gewoon doorkoken in hun eigen haat, jaloezie & frustratie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.