Jordanië kant zich tegen elk akkoord dat Palestijnen geen eigen ​​soevereine staat schenkt

De Jordaanse premier Omar Razzaz, geboren in 1961 uit Syrische ouders, zei op zondag dat Jordanië geen enkel vredesakkoord met Israël zal accepteren dat het legitieme recht van de Palestijnen om een eigen ​​staat te vestigen negeert.

In gesprekken met de regeringsleider van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mohammad Shtayyeh, benadrukte Razzaz de steun van Jordanië voor de Palestijnen in het licht van ‘Israëlische agressie’, meldde het persbureau Xinhua.

Jordanië accepteert geen enkele deal of oplossing die “de bezetting niet beëindigt en leidt tot de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat langs de grenzen van Oost-Jeruzalem in 1967 als hoofdstad“, aldus de Jordaanse premier.

Elke economische oplossing als een alternatief voor een politieke oplossing zal ook niet worden geaccepteerd, voegde hij eraan toe, verwijzend naar de door de VS geleide Bahrain-workshop die eind juni plaatsvond en waarin de VS het economische deel van zijn vredesplan onthulden. Jordanië was een van de Arabische landen die de conferentie in Bahrein bijwoonde. Egypte, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië namen ook deel.

Premier Razzaz benadrukte ook de rol van Jordanië bij het beschermen van de heilige plaatsen in Jeruzalem, en zei dat zijn land nooit zijn bewaring over de islamitische heilige plaatsen in de stad zal afstaan. De premier verwees hiermee expliciet naar de rol van de Hasjemitische Jordaanse koninklijke familie in het verzorgen van islamitische en christelijke heilige plaatsen in de stad Jeruzalem.

Die erfenis is terug te voeren tot 1924 toen de Opperste Moslimraad, het hoogste moslimlichaam dat verantwoordelijk was voor zaken betreffende de moslimgemeenschap in het Brits Mandaat voor Palestina, waarin Hussein bin Ali (de Sharif van Mekka) accepteerde als bewaarder van Al-Aqsa. Het bewaarbedrijf werd een Hasjemitische nalatenschap beheerd door opeenvolgende Jordaanse koningen die zoalsbekend hun wortels in Saoedi-Arabië hebben.

Shtayyeh prees de Jordaanse steun voor de Palestijnen in het verdedigen van hun legitieme rechten, aldus Xinhua. De twee partijen ondertekenden twee memoranda van overeenstemming over samenwerking na de vergadering.

Jordanië bezette en annexeerde Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, en ‘Oost’-Jeruzalem (Jeruzalem dus) tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949, maar verloor die gebieden opnieuw aan Israël na een mislukte agressie tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967. Op 26 oktober 1994 erkende Jordanië het bestaansrecht van Israël en sloot een vredesakkoord met de Joodse staat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Jordan: No to deal that neglects Palestinian state” van 8 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Jordanië kant zich tegen elk akkoord dat Palestijnen geen eigen ​​soevereine staat schenkt

  1. De man heeft 100% gelijk.

    De ‘Jordaanse’ koning met zijn palestijns Arabische vrouw Rania zouden dus moeten ophouden deze rechten te negeren en plaats moeten maken voor deze legitieme palestijnse staat.

    Israel & Palestina/Jordane….de 2-staten oplossing!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.