Gaza: IDF geeft meer details over mislukte geheime operatie in Khan Younis vorig jaar

De IDF heeft zijn beoordeling van een mislukte commando-overval in de stad Khan Younis in Zuid-Gaza op 11 november 2018 ingediend bij de IDF-stafchef luitenant-lid Aviv Kochavi. Het leger lanceerde twee onderzoeken naar de aanval, waarbij een luitenant-kolonel van de IDF sneuvelde en een tweede officier ernstig gewond raakte.

De 41-jarige luitenant-kolonel “M”, een echtgenoot en een vader van twee, werden gedood bij toeval, als resultaat van een verdwaalde kogel van eigen geschut (friendly fire), volgens het rapport. M.a.w., kolonel ‘M’ werd helemaal niet doodgeschoten door Hamas, ondanks de leugens die de terreurgroep over het incident verspreidde.

Een tweede Israëlische officier raakte ernstig gewond nadat de geheime Israëlische strijdmacht werd ontdekt door Hamas-terroristen die in november opereerden in de door Hamas geregeerde Gazastrook, nabij Khan Yunis.

Plaatje hierboven: Zes Hamas-terroristen van de Al Qassam Brigades werden gedood in het daarop volgende vuurgevecht, waaronder ook de 37-jarige commandant Nour Barakeh van de Brigades (midden) in Khan Younis, wat een harde klap was voor de locale terreursectie van Hamas.

Na de schietpartij publiceerde Hamas foto’s van acht soldaten en twee voertuigen die volgens de terreurgroep hadden deelgenomen aan de aanval; de publicatie van dat materiaal door de Israëlische nieuwsmedia werd onmiddellijk verbannen door de militaire censor van Israël.

Premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu heeft de afgelopen weken veiligheidsdiscussies gehouden, waarin hij de resultaten van het onderzoek naar de operatie Khan Younis heeft gepresenteerd. Netanyahu zei:

De lessen worden geleerd en de aanbevelingen worden geïmplementeerd. Ik prijs de moed van de soldaten en piloten die in zeer moeilijke omstandigheden hebben geopereerd en de heldhaftige reddingsactie. Namens de burgers van Israël wil ik naast de familie van luitenant-kolonel ‘M’ staan. M voor zijn heldendom en zijn inspanningen.

Volgens de IDF waren de commando’s niet bezig met het uitvoeren van een gerichte liquidatie of ontvoering op het moment dat ze werden ontdekt door een groepjes terroristen van Hamas, maar voerde daarentegen “een langlopende operatie uit”.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “IDF officer killed in Gaza op was killed by friendly fire” van 7 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIDF releases findings from failed undercover mission in Gaza” van 7 juli 2019 op d esite van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Completes Probe of Botched Commando Raid in Khan Younis” van 7 juli 2019 op de site van The Jewish Press