Israëlische manipulatie van genen moet uitstoot van methaangas door runderen verminderen

Als een mens een boer of een scheet laat is dat ranzig. Maar als koeien boeren en scheten laten, draagt dat ook nog eens bij aan het klimaatprobleem dat de hele wereld bedreigt.

Een onderzoek door Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) toonde onder meer aan dat de gemiddelde koe in de Amerikaanse staat Oklahoma dagelijks ongeveer 200 gram methaangas produceert of zowat ieder jaar ongeveer 83 kilo methaangas.

Dat lijkt misschien weinig, maar als je bedenkt dat er alleen in Amerika al bijna 100 miljoen koeien rondlopen, hebben al die koeien-boeren en -scheten samen wel degelijk een effect op ons klimaat.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Israëlische professor Itzhak Mizrahi van de afdeling Life Sciences van Ben Gurion University en van het Nationaal Instituut voor Biotechnologie in de Negev (NIBN), heeft geconstateerd dat koeien-genen kunnen worden gebruikt om de pensmicrobioom te controleren om de hoeveelheid methaangassen te verminderen die dieren uitstoten.

De bevindingen hebben ingrijpende gevolgen voor zuivel- en rundveehouders die proberen de bijdrage van hun industrie aan klimaatverandering te verminderen en de pogingen van zuivelproducenten om de efficiëntie van de melkproductie te handhaven of verbeteren te verbeteren met behoud van productveiligheid.

Het onderzoek, dat 1.016 koeien bestrijkt, verspreid over Italië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, vond dat een klein aantal door de gastheer bepaalde, erfelijke microben een belangrijke bijdrage levert aan het verklaren van experimentele variabelen en gastheerfenotypes.

Dit voorspelt dat dit zal leiden tot door microbiomen geleide genetische fokprogramma’s om een ​​duurzame oplossing te bieden om de efficiëntie te verhogen en de uitstoot van methaangassen door vee van herkauwers te verminderen.

“Onze bevindingen zijn zowel een belangrijke doorbraak voor de basiswetenschap en zullen een positieve impact hebben op twee belangrijke uitdagingen voor de nabije toekomst voor de internationale gemeenschap: klimaatverandering en voedselzekerheid,” zei professor Mizrahi.

Zelfs nu werkt de planeet op maximale schaal output voor vlees en zuivelproducten, en dat probleem wordt alleen maar erger in de komende decennia: tegen 2050 zal de wereld ongeveer 9 miljard mensen hebben. Dat gaat een ernstige crisis in eiwitvoeding betekenen“, voegde hij eraan toe.

Er zijn wereldwijd ongeveer 1,5 miljard koeien en stieren. Gemiddeld produceert een koe tussen 70 en 120 kg methaangas per jaar. Methaan is een broeikasgas zoals kooldioxide (CO2), maar het negatieve effect op het klimaat van methaan is 23 keer hoger dan dat van CO2. Landbouw heeft een grote invloed op het broeikaseffect. Het methaan komt voornamelijk van boeren die koeien laten en niet zozeer van koeien winderigheid, zoals algemeen wordt aangenomen.

We verwachten de productie-efficiëntie te kunnen verhogen en tegelijkertijd de methaanuitstoot te verminderen. Het zou moeilijk zijn om een ​​belangrijker ‘win-win’ voor de planeet te bedenken dan dat,” voegde prof. Mizrahi eraan toe. De onderzoekers zijn van mening dat, hoewel de studie zich richt op twee runderachtige zuivelrassen, de resultaten waarschijnlijk van toepassing zullen zijn op vlees- en andere herkauwers.

Gezien het grote belang van voeding voor de prestaties en de samenstelling van het microbioom van de pens, moeten dergelijke programma’s speciaal rekening houden met mogelijke voedingsregimes. In die context zou het volgen van de algehele voorspellende invloed van geïdentificeerde eigenschap-geassocieerde erfelijke microben op productie-indices moeten resulteren in een efficiëntere en milieuvriendelijkere veehouderij voor herkauwers,” aldus de studie.

Euh.. sjaloom!


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israeli Gene Manipulation Puts Cow Flatulence Behind Us” van 4 juli 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israëlische manipulatie van genen moet uitstoot van methaangas door runderen verminderen

 1. Israel maakt zoutwater zoet en red hierme miljoenen mensen.

  Israel laat de woestijn bloeien en zorgt voor vruchtbare grond.

  Israel pakt nu de vergassing van de wereld aan.

  M.a.w. Israel zorgt voor verbetering van mens & klimaat.

  Wat moet er nog gebeuren voordat de wereld eindelijk haar dankbaarheid toont aan dit kleine Joodse land.

  Like

Reacties zijn gesloten.