Duitsland neemt praktische maatregelen in de strijd tegen de antisemitische BDS-beweging

Een maand nadat de Deutscher Bundestag, het Duitse federale parlement, het besluit om de boycotbeweging BDS als antisemitisch te definiëren goedkeurde, tonen een aantal recente ontwikkelingen in Duitsland aan dat de maatregelen tegen deze internationale antisemitische beweging lijken te worden geïmplementeerd.

Een week geleden verbood de Duitse regering Khalid Barakat, een terrorist en BDS-activist en een lid van het Centraal Comité van de marxistische terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), om een manifestatie toe te spreken in Berlijn tegen het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump.

Hij werd ook elke politieke activiteit verboden en kreeg te horen dat zijn verblijfsstatus in Duitsland niet zou worden verlengd. Hoewel Barakat bekend staat als een ‘schrijver’, wordt hij genoemd in het rapport ‘Terroristen in Maatpakken‘ van het Ministerie van Strategische Zaken.

Ongeveer een week geleden kondigde de Bank voor Sociale Economie in Duitsland de sluiting aan van het account van de lokale boycotorganisatie ‘Jewish Voices for Peace’ (JVP). JVP “onderschrijft de oproep van het Palestijnse maatschappelijk middenveld voor Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) als onderdeel van ons werk voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor alle mensen [behalve de Joden]”, stelt de anti-Israëlgroep op haar website.

Daarnaast kondigde de Protestantse Kerk van Duitsland anderhalve week geleden de annulatie aan van een evenement dat door de BDS-beweging was georganiseerd en waarin Fried Isaac, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse BDS-commissie, een van ’s werelds meest prominente BDS-organisaties, geacht werd te spreken.

Tegelijkertijd werd het aangekondigde optreden van de Amerikaanse muzikant Talib Kweli op het Open Source Muziekfestival in Düsseldorf geannuleerd. Talib Kweli is een bekende voorstander van een boycot van Israël. Eerder in december 2016 werd de uitverkochte show van Talib Kweli op Conne Island in Leipzig, Duitsland, geannuleerd als gevolg van zijn vocale steun aan het Palestijnse ‘verzet’ (lees: terreurgroepen).


Bronnen:

♦ naar een berichtPractical steps in the struggle against BDS in Germany” van 3 juli 2019 en een artikelMinister of Education Eisenmann: Do not look away when it comes to antisemitism” van 7 juli 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelPeter Gabriel and Mark Ruffalo support Talib Kweli after German festival removal” van 4 juli 2019 op de site van Hollywood.com