Britse extreemrechtse volkszanger die synagoge in brand stak wordt geïnterneerd

Plaatje hierboven: De synagoge van Exeter in Devon (G-B) was onlangs het doelwit van een aanslag, echter, de dader kon vrij vlug gevat worden [beeldbron: screenshot YouTube]

Een extreemrechtse extremist werd voor onbepaalde tijd gevangen gezet in een ziekenhuis in het VK nadat hij in juli 2018 een synagoge en zichzelf in brand had gestoken. Tristan Morgan werd afgelopen vrijdag geïnterneerd onder de Mental Health Act. De aanslag gebeurde op 21 juli 2018, de dag waarop in het Verenigd Koninkrijk de Holocaust werd herdacht.

Officieren van justitie hadden aangetoond dat de dader een ‘diepgeworteld antisemitisch geloof’ had en een psychotische aanval zou hebben gehad tijdens zijn aanslag op de synagoge van Exeter. Kortom: antisemitisme en Jodenhaat zijn een mentale ziekte, oordeelde justitie in Groot-Brittannië, en personen die aan die ziekte lijden moeten meteen opgesloten worden.

De 52-jarige Tristan Morgan uit Exeter in Devon, van beroep een ziekenhuis radioloog en in zijn vrije tijd volkszanger, bekende dat hij de brandstichting had gepleegd op de synagoge met de bedoeling om levens in gevaar te brengen.

Hij werd tevens beschuldigd van het aanzetten tot terrorisme door het publiceren van een lied getiteld ‘White Man(naar analogie van ‘Bange Blanke Man‘ van Willem Vermandere uit 1991) dat werd gestreamd naar een website Soundcloud. Ook een kopie van de White Resistance Manual werd bij hem aangetroffen (plaatje rechts).

Openbaar aanklager Alistair Richardson, die de feiten uiteenzet, zei dat Morgan “een diepgeworteld antisemitisch geloof heeft, belichaamd in een verlangen om schade toe te brengen aan de Joodse gemeenschap en een obsessie voor afschuwelijk antisemitisch materiaal.

Morgan maakte liedjes “die anderen aanspoorden tot geweld” tegen de joodse gemeenschap en had een scala aan materiaal dat “geënt was op de gedegenereerde opvattingen van nazi-Duitsland en blanke supremacisten“, zei Richardson. Morgan gaf de brandstichting toe.

De beelden, die in de openbaarheid werden getoond, tonen het niveau van planning, vastberadenheid en intentie van Morgan, die uit het ruimere bewijsmateriaal duidelijk bleek dat ze afschuwelijke extreem-rechtse, antisemitische en blanke suprematische opvattingen hadden,. Morgan is duidelijk erg gestoord en na meerdere gedetailleerde medische beoordelingen is het duidelijk dat internering in een zieken aangewezen is” zei politie-inspecteur Matt Lawler.

Op de beelden van de aanslag (hieronder), die werden genomen met de bewakingscamera en werden vrijgegeven is tevens te zien hoe de 52-jarige man helemaal werd overspoeld door de vlammen toen hij de aanslag pleegde en zijn haren zelfs in brand vlogen. Getuigen zagen Morgan al lachend op de vlucht slagen met het benzineblik nog in de hand en proberend zijn haren te doven en plat te strijken. Uiteindelijk bleek hij maar licht verbrand:

Op het moment van zijn arrestatie, zou hij naar verluidt de politie hebben gevraagd of het gebouw was afgebrand of niet. Herstellingen na de brand, die bijna een explosie van een gasboiler veroorzaakten, kosten ongeveer $ 28.000. “Het is alleen bij toeval dat de synagoge leeg was en dat Morgan inderdaad zelf slechts lichte brandwonden opliep“, zei hoofdinspecteur Lawler.

Synagoge van Exeter
De Exeter Synagoge bevindt zich op het Synagogeplein in de Mary Arches-straat in de oude stad van Exeter, Devon, en is de derde oudste synagoge in het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk gebouwd als een Sefardische synagoge voor Nederlandse Joden die in Exeter handel dreven, is het tegenwoordig een synagoge van de Ashkenazische ritus.

Op 5 november 1763 huurden Abraham Ezekiel en Kitty Jacobs een perceel grond in Mary Arches via een plaatselijke niet-Jood om aldus de beperkingen die toen golden op Joods grondbezit te vermijden, waarop de huidige Exeter-synagoge op 10 augustus 1764 werd ingewijd. Bij gebrek aan een voldoende aantal gelovigen werden de regelmatige diensten in 1889 opgeschort.

Zes jaar later werd de synagoge nieuw leven ingeblazen door Charles Samuels, de leider van de gemeenschap tot aan zijn dood in 1944. De synagoge werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd in de Baedecker Blitz.

Hoewel klein in aantal, is de hedendaagse gemeenschap wijd verspreid over Devon, Cornwall, Somerset en Dorset en organiseert ze regelmatig diensten met behulp van een verscheidenheid aan tradities. De Hebreeuwse congregatie van Exeter bezit en onderhoudt nog steeds de Joodse begraafplaats Bull Meadow.

Synagoge van Exeter (bouwjaar 1764)


Bronnen:

♦ naar een artikelFar-right extremist sentenced after setting self on fire trying to burn down UK synagogue” van 6 juli 2019 en een artikelPerson attempts to burn down Exeter Synagogue in shock attack” van 23 juli 2018 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelTerrorist folk singer who set fire to synagogue locked up in hospital indefinitely” van 5 juli 2019 op de site van ITV

2 gedachtes over “Britse extreemrechtse volkszanger die synagoge in brand stak wordt geïnterneerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.