Vrijdagse rellen aan Gazaanse grens met Israël en relschoppers in Jeruzalem en Samaria

Zoals elke vrijdag het geval is sinds de rellen begonnen op 30 maart 2018, bestormden na het vrijdaggebed in de locale moskeëen, zowat 7.000 door Hamas gesponsorde terroristen het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël.

De relschoppers verbrandden autobanden, gooiden stenen, brandbommen en granaten naar de Israëlische soldaten van de IDF en trachtten het hekken te saboteren in een poging om Israël binnen te dringen met het doel zoveel mogelijk Joden te vermoorden.

De soldaten van de IDF reageerden met de klassieke rel-verspreidingsmethoden zoals traangas en vuurden af en toe met scherp op de gewelddadige terroristen, in overeenstemming met de rules of engagement. IDF-soldaten arresteerden twee terroristen die de grens waren over geraakt en Israël vanuit het zuiden van Gaza binnenvielen. Een van de terroristen was gewapend met een mes.

Pallywood, de propagandadienst van het door Hamas geregeerde ‘gezondheidsministerie’ in Gaza zei dat 40 terroristen gewond raakten tijdens de onlusten, van wie er minstens 16 door kogels waren getroffen. Volgens Arabische rapporten infiltreerden moslimterroristen in Israël vanuit het gebied Khan Younis, grepen een doos munitie en vluchtten terug naar Gaza.

Intussen werd door een woordvoerder van Hamas bevestigd dat Yasser Ahmed Al-Samana (plaatje rechts), een veldcommandant van de Al-Qassam Brigades, niét door IDF soldaten werd uitgeschakeld maar op 16 juni 2019 overleden is aan een beroerte.

Rellen in Judea & Samaria
Daarnaast braken er vrijdagmiddag gewelddadige rellen uit in het Arabische dorp Kafr Kaddour, in het district Qalqilya in het westen van Samaria en in de buurt van Ramallah in Ni’ilin, waar moslimterroristen autobanden verbrandden en stenen en brandbommen gooiden naar de soldaten. IDF-troepen reageerden met rel-verspreidingsmaatregelen om de massa terroristen te kalmeren.

Ook op zaterdag bleef het onrustig. Vijf IDF-soldaten raakten gewond toen een auto hen in de buurt van Hizma in het noorden van Jeruzalem met opzet omver reed. Twee van de soldaten werden matig gewond en drie anderen licht. De slachtoffers werden behandeld door paramedici van Magen David Adom (MDA) en United Hatzalah, die hen naar de ziekenhuizen in Jeruzalem overbrachten.

De terrorist en zijn vader konden na een intense klopjacht ingerekend worden nabij een controlepost door IDF-troepen die actief waren in het gebied na de inlichtingenactiviteiten van de Shin Bet. De twee werden meegenomen voor ondervraging door de veiligheidstroepen.

In een andere aanval trachtte een Arabische terrorist op zaterdagavond een politieagent in Samaria omver te rijden. De poging tot terreuraanslag vond plaats op het Hatzofim-plein, toen een Arabier van de Palestijnse Autoriteit zich met zijn wagen naar het politiecontrolepunt begaf.

In plaats van te stoppen weigerde de Arabier de bevelen van de politie te gehoorzamen en versnelde nog wat in een poging om een van de officieren omver te rijden. In een poging de aanval te beëindigen, vuurde de officier zijn wapen af, maar de terrorist bleef wild rijden en ontsnapte aan het toneel. De Israëlische Politie en IDF-soldaten zoeken nog steeds naar het voertuig.

Tot slot werden deze zondagochtend drie Palestijnen gearresteerd na het oversteken van de Gazastrook naar het zuiden van Israël, aldus het leger. Een fragmentatie granaat en ‘brandstichtings materialen’ werden gevonden op de drie, zeiden de Israel Defense Forces in een korte verklaring.


Bronnen:

♦ naar een artikelMuslim terrorists riot after mosque along the Gaza border, Judea and Samaria” van 5 juli 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Chana Roberts “Five soldiers injured in ramming attack” en een artikel van Ido Ben Porat “Attempted terror attack in Samaria” van 6 juli 2019 en een artikel van Kobi Finkler “Terrorist who carried out ramming attack arrested” van 7 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel7,000 protest on Gaza border after latest understandings between Israel, Hamas” van 5 juli 2019 en een artikelGazans nabbed crossing into Israel with grenade” van 7 juli 2019 op de site van The Times of Israel