Palestijnen leggen VS strikte voorwaarden op om relaties te hervatten

De top-functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) Saeb Erekat legde op vrijdag 5 juli de voorwaarden vast waarop de Palestijnse Autoriteit (PA) eventueel haar banden met de Verenigde Staten wil hernieuwen, zeggende dat deze banden kunnen worden hervat op voorwaarde dat Washington zich inzet voor het vredesproces.

Als de huidige Amerikaanse regering de politieke contacten met het Palestijnse leiderschap wil hervatten, moet ze bekend maken dat Oost-Jeruzalem bezet is en het besluit om de stad aan Israël te annexeren beëindigen“, zegt Erekat, secretaris-generaal van het uitvoerend comité van PLO, in een verklaring geciteerd door het persbureau Xinhua.

Hij vroeg ook de Verenigde Staten om de tweestatenoplossing aan de grenzen van vóór 1967 als doel van het vredesproces te verklaren en alle definitieve statuskwesties op te lossen volgens de internationale resoluties. “Dit zijn geen Palestijnse voorwaarden, maar referenties waarover in de afgelopen 20 jaar overeenstemming was bereikt met de voormalige Amerikaanse regeringen en de hele wereld“, zei Erekat.

De PA boycot de VS sinds Trump’s erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël in december 2017 en zijn verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. De PA weigerde ook vorige week de door de VS geleide vredesworkshop in Bahrein bij te wonen, waarin de Amerikaanse regering het economische luik van haar vredesplan voor Israël en de Palestijnse Arabieren presenteerde.

Senior adviseur Jared Kushner van het Witte Huis bekritiseerde later het leiderschap van de PA voor het boycotten van de conferentie in Bahrein. In een telefonische briefing met Israëlische en Arabische journalisten zei Kushner dat de PA ‘een strategische fout had gemaakt’ door de Bahrein-conferentie te boycotten.

Hij merkte echter op als antwoord op een vraag van een Arabische journalist over de Amerikaanse perceptie van PA-voorzitter Mahmoud Abbas en de rest van het leiderschap van de PA: “Ik heb veel respect voor president Abbas, hij heeft zijn leven gewijd aan het maken van vrede, hij heeft onderweg tegenslagen gehad. Ik geloof in zijn hart dat hij vrede wil sluiten en dat we hem een ​​kans kunnen geven om dat te bereiken.

Abbas reageerde later op Kushner en zei: “Het vredesplan van de Trump-regering zal mislukken net als de economische conferentie in Bahrein is mislukt.” Abbas beschreef de conferentie in Bahrein als “een grote leugen bedacht door Kushner” en verklaarde: “We zullen niet werken met de Amerikaanse regering totdat het zijn beslissingen heeft omgekeerd. Sinds de Oslo-akkoorden heeft Israël gewerkt aan het vernietigen van overeenkomsten. Als Israël zich niet aan afspraken houdt, zullen we ons ook niet inzetten.

Voorwaarden van Mahmoud Abbas aan Israël intussen ook bekend:
Israël wordt ‘Palestina’ en de Joden springen in Zee… OK?

Plaatje hierboven: 27 april 2009. De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas (links) en zijn rechterhand, toponderhandelaar voor vrede met Israël Saeb Erekat (rechts). Voor de internationale pers tonen zij grijnslachend een ingelijste kaart van hun toekomstige nepstaat. Israël werd “van de kaart geveegd” en vervangen door ‘Palestina’. “From the river to the sea, Palestine will be free,” zongen de Palestijnse leiders in koor.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PLO sets conditions for renewal of ties with US” van 6 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnen leggen VS strikte voorwaarden op om relaties te hervatten

  1. Dit is op jowitteroosblog herblogden reageerde:
    De top-functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) Saeb Erekat legde op vrijdag 5 juli de voorwaarden vast waarop de Palestijnse Autoriteit (PA) eventueel haar banden met de Verenigde Staten wil hernieuwen, zeggende dat deze banden kunnen worden hervat op voorwaarde dat Washington zich inzet voor het vredesproces.

    “Als de huidige Amerikaanse regering de politieke contacten met het Palestijnse leiderschap wil hervatten, moet ze bekend maken dat Oost-Jeruzalem bezet is en het besluit om de stad aan Israël te annexeren beëindigen“, zegt Erekat, secretaris-generaal van het uitvoerend comité van PLO, in een verklaring geciteerd door het persbureau Xinhua.

    Hij vroeg ook de Verenigde Staten om de tweestatenoplossing aan de grenzen van vóór 1967 als doel van het vredesproces te verklaren en alle definitieve statuskwesties op te lossen volgens de internationale resoluties. “Dit zijn geen Palestijnse voorwaarden, maar referenties waarover in de afgelopen 20 jaar overeenstemming was bereikt met de voormalige Amerikaanse regeringen en de hele wereld“, zei Erekat.

    Like

Reacties zijn gesloten.