Europese Joodse groep maakt zich ‘ernstig zorgen’ om Joodse toekomst in Europa

Plaatje hierboven: Een religieuze Joodse man staat ergens in München op straat te wachten, Duitsland, 5 mei 2018 [beeldbron: Nati Shohat/FLASH90]

Het Europees Joods Congres (EJC) spreekt haar ‘grote bezorgdheid’ uit over de resultaten van een rapport van de Europese Unie dat deze week is gepubliceerd en waarin wordt gesproken over de ervaringen van jonge Joodse Europeanen met antisemitisme.

Het rapport ‘Young Jewish Europeans: perceptions and experiences of antisemitism‘ waarschuwt dat vier op de vijf jonge Joodse Europeanen antisemitisme als een probleem beschouwen in hun land en zeggen dat het fenomeen de afgelopen vijf jaar is toegenomen.

Jongere Joden ondervinden vaker pesterijen dan oudere generaties, waarvan 44 procent zegt dat ze het afgelopen jaar minstens één keer zijn getarget. Het rapport zegt dat 41 procent heeft overwogen om te emigreren omdat ze zich niet veilig voelden omdat ze in Europa als een Jood leefden.

45 procent van de jonge Joodse Europeanen kiest ervoor om geen onderscheidbare joodse voorwerpen in het openbaar te dragen of  te vertonen omdat ze zich zorgen maken over hun veiligheid. Desondanks verklaarde 81 procent van de jonge Joodse Europeanen dat de sterkte van hun Joodse identiteit hoog was.

President van het European Jewish Congress Dr. Moshe Kantor zei:

Dit verslag is zeer zorgwekkend omdat het duidelijk aantoont dat de positie van onze jeugd, de Joodse toekomst van Europa, op dit moment vaag is. Het feit dat bijna de helft overweegt te emigreren en geen tekenen van hun Joodse achtergrond vertoont, duidt op een mislukking van hun vertrouwen om zowel openlijk als trots Joods te zijn in hun lokale omgeving.

Het feit dat meer dan vier vijfde van de Europese joodse jongeren verklaart dat de sterkte van hun joodse identiteit hoog is, is zeker positief en betekent dat de volgende generatie joodse leiders ondanks de uitdagingen gemotiveerd is om hun joodse identiteit te behouden, en dit is zeker oorzaak van aanzienlijk optimisme.

De resultaten weerspiegelen de opvattingen van de ca. 2700 Joden van 16-34 jaar die hebben deelgenomen aan het FRA-onderzoek naar Joden in 12 lidstaten, waar meer dan 96 procent van de geschatte Joodse bevolking van de EU woont.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “European Jewish Group ‘Greatly Concerned’ About Jewish Future in Europe” van 4 juli 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een rapport van Jonathan Boyd “Young Jewish Europeans: Perceptions and Experiences of Antisemitism” van 4 juli 2019 op de site van The Institute for Jewish Policy Research (JPR)

♦ naar een artikelEJC President Kantor expresses concern about a Jewish future in Europe after release of FRA poll of young Jewish Europeans” van 4 juli 2019 op de site van The European Jewish Congress (EJC)

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Behind Europe’s anti-Semitism ‘perception gap’ – Disturbing confirmation that opinion in Europe about “the Jews” and their troubles is much more divided than one might have hoped” van 25 januari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een rapportSpecial Eurobarometer 484: Perceptions of antisemitism” van januari 2019 op de site van The European Commission

3 gedachtes over “Europese Joodse groep maakt zich ‘ernstig zorgen’ om Joodse toekomst in Europa

 1. Hoi pieter ! ook de telling uit babylon is niet echt correct : na de wegvoering raakte babel zelf in beroering ! de hele ballingschap heeft minder dan EEN generatie geduurd- geen 70 jaar- diegene die in Jerusalem hadden leren lezen en schrijven mochten zonder probleem terugkeren , als jongen weggevoerd ,als volwassen terug ( gem levensverw was toen 45 jr) Cyrus/Koresh ?

  Like

 2. Shalom Shapira 2012;
  Mogelijk is dat al veel eerder.
  Nl: De uit Ba-Bel weer gekeerden, moesten delen van het O.T. opnieuw schrijven.
  Zij bedachten toen, dat de ballingschap in Egypte; eigenlijk maar 215 jaren was. En niet het dubbele.
  Tel nu deze 215 jaren bij de telling van de NIK-loeach op; en het is nog 6 jaren tot het eind van 6de millenium cq. 6de dag.
  Goede week.

  Like

 3. Het zijn niet de Joden die zich zorgen moeten maken maar de autochtone bewoners van Europa die binnen een halve eeuw een alochtoon geworden zullen zijn…..een bezienswaardigheid in eigen land.

  De kleine Jonge Joodse bevolking zal langzaam maar zeker wegtrekken en Europa met haar Moslim overbevolking & ingebakken Jodenhaat in het eigen sap laten gaarkoken.

  Europa krijgt wat het verdient.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.