Duitsland geeft door de nazi’s gestolen schilderij terug aan wettige Joodse erfgenamen

Duitsland gaf op woensdag 3 juli ’19 een door de nazi’s geplunderd schilderij terug dat belandde in de spectaculaire kunstvoorraad van Cornelius Gurlitt, de zoon van een kunsthandelaar uit het Derde Rijk.

Het schilderij “Quai de Clichy. Temps gris” van de Franse neo-impressionistische schilder Paul Signac (1863–1935) werd teruggeven aan de familie van de Franse makelaar Gaston Prosper Levy, die overleed in 2014 en die reeds de zesde dergelijke terugkeer uit Gurlitt’s nalatenschap is.

Onderzoekers die de herkomst onderzochten van schilderijen in de voorraad die werd achtergelaten door Gurlitt, vonden ooggetuigenverslagen van Duitse soldaten die het werk van Paul Signac in Levy’s eigendom in Frankrijk in 1940 in beslag namen. Minister van Cultuur, Monika Grütters (CDU) zei hierover:

Een ontelbaar aantal van de voornamelijk Joodse verzamelaars van kunst en cultuurgoederen zoals van Gaston Prosper Levy werden vervolgd, beroofd of onteigend door nazi’s. Anderen hebben hun bezit ver beneden de waarde moeten verkopen of achter moeten laten tijdens het vluchten of emigreren. We kunnen het leed en onrecht nooit goedmaken. Zulke teruggave’s zijn belangrijk en op zijn minst een klein beetje historische gerechtigheid.

Meer dan 1.500 kunstwerken werden ontdekt in 2012 in het bezit van München gepensioneerde Gurlitt. Zijn vader, Hildebrand Gurlitt, had vanaf 1938 als kunsthandelaar voor de nazi’s gewerkt.

Plaatje hierboven: Hermann Goering en Adolph Hitler, de twee grootste kunstdieven van het Derde Rijk, keuren enkele werken op wat waarschijnlijk de tentoonstelling ‘Entärtete Kunst‘ (ontaarde kunst) is. In 1934 besloot Adolf Hitler dat er geen ruimte was voor moderne kunst in het Derde Rijk. Kunstenaars werden gedwongen om te stoppen in avant-garde stijl te werken en musea werden geplunderd.

Om het volk het morele verval van de moderne kunst te laten zien, organiseerden de nazi’s in 1937 in München een grote tentoonstelling met ‘entartete’ (ontaarde) kunst. De entartete kunst tentoonstelling was de meest bezochte moderne kunsttentoonstelling ooit, maar leidde ook tot de vernieling van duizenden kunstwerken [beeldbron: Corbis]


Bronnen:

♦ naar een artikelGermany hands back Nazi-looted painting to Jewish heirs” van 4 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGermany hands back Nazi-looted painting to Jewish heirs” van 3 juli 2019 op de site van Kuwait Times

Een gedachte over “Duitsland geeft door de nazi’s gestolen schilderij terug aan wettige Joodse erfgenamen

 1. Het normaal teruggeven van geroofde Joodse kunst aan erfgenamen blijkt steeds opnieuw een zeer pijnlijke bevalling.

  Dan blijken de beschaafde Westerse kunstliefhebber opeens een stuk minder beschaafd terwijl het toch de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.

  Bij hedendaagse geroofd kunst word metéén Interpol ingeschakeld en alles in het werk gesteld om deze terug te vinden en de boeven (indien gevonden) vliegen per direct de bajes in.

  Bij geroofde Joodse kunst is het ‘net weer even anders.

  De boeven blijven altijd buiten schot en de wettelijke erfgenamen moeten serieus dankbaar zijn om de kunst van hun vermoorde familie terug te krijgen, inclusief een foto in de krant met gepaste woorden van dank over zoveel onbaatzuchtigheid.

  Hoe zou dat toch komen?????

  Like

Reacties zijn gesloten.