De meeste Palestijnen verkiezen een onafhankelijke staat boven economische welvaart

Plaatje hierboven: Beiroet, 26 juni 2019. Palestijnse vrouwen protesteren voor het gebouw van ESCWA van de VN in Beiroet, tegen de door de VS gesponsorde conferentie over de Palestijnse economische ontwikkeling in Bahrein [beeldbron: Marwan Naamani/DPA]

Een overweldigende meerderheid van de Palestijnen steunt het in Ramallah genomen besluit van de Palestijnse leiders om de door de VS geleide Economische Worskshop in Bahrein te boycotten en geeft prioriteit aan politieke onafhankelijkheid eerder dan economische welvaart, zegt een vandaag gepubliceerde opiniepeiling.

Negenenzeventig procent van de Palestijnen zegt dat ze het besluit van de PA-leiding ondersteunen, terwijl 15 procent zegt daar tegen te zijn, volgens de enquête. Het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek Onderzoek (PCPSR) voerde de peiling uit, die 1.200 Palestijnen onderzocht op 120 willekeurig geselecteerde locaties in de West Bank, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem tussen 27 en 30 juni.

De conferentie in Bahrein concentreerde zich op het economische gedeelte van het vredesplan van de Amerikaanse regering, waarin miljarden dollars worden geïnvesteerd in infrastructuurprojecten op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en de naburige Arabische landen. Het Palestijnse leiderschap heeft beweerd dat de economische focus van het confab de Palestijnse ambities voor de staat probeerde te ondermijnen. Het heeft de VS ook beschuldigd van pogingen om de bijeenkomst te gebruiken om de status van Israël in de Arabische wereld te normaliseren.

Negentig procent van de Palestijnen zegt dat ze het bestuur van Trump niet vertrouwen als het stelt dat het doel van de Bahrain-bijeenkomst was om de Palestijnse economische omstandigheden te verbeteren, terwijl 6% zegt dat ze dat doen, volgens de enquête. Gevraagd om te kiezen tussen onafhankelijkheid en economische welvaart, kiest 83% van de Palestijnen voor het eerste en slechts 15% voor het laatste, volgens de peilingen.

Over het vredesproces:
Steun voor het concept van de tweestatenoplossing bedraagt ​​47% en oppositie 50%. Geen beschrijving of details werden verstrekt voor het concept. Drie maanden geleden bedroeg de steun voor het concept 48%. 44% van het publiek denkt dat een meerderheid van de Palestijnen deze oplossing steunt en 48% vindt dat de meerderheid daar tegen is.

Evenzo steunen 48% en zijn 45% gekant tegen het Saoedische Arabische Vredesinitiatief van 2002, waarin ondermeer van Israël de volledige terugtrekking wordt geëist uit de ‘bezette Arabische gebieden’ (Judea & Samaria en Jeruzalem), inclusief de Syrische Golanhoogte, tot achter de ‘lijn van 4 juni 1967’ (voor het begin van de Zesdaagse Oorlog) aka de Groene Lijn van april 1949 (kaartje hiernaast).

Een meerderheid van 56% is van mening dat de tweestatenoplossing niet langer praktisch of haalbaar is vanwege de uitbreiding van Israëlische nederzettingen, terwijl 40% gelooft dat de oplossing praktisch blijft. Bovendien gelooft 71% dat de kansen voor de oprichting van een Palestijnse staat naast de staat Israël in de komende vijf jaar klein of onbestaand zijn, terwijl 26% de kansen op een middelhoog of hoogstaand niveau gelooft.

De meest geprefereerde uitweg uit de huidige status-quo is “het bereiken van een vredesovereenkomst met Israël“, aldus 36% van het publiek, terwijl 34% de voorkeur geeft aan “een gewapende strijd tegen de Israëlische bezetting“. Slechts 15% geeft de voorkeur aan “een niet-geweldadige strijd voeren” en een minderheid van 10% geeft er de voorkeur aan het status-quo te behouden. Drie maanden geleden zei 39% dat ze het liefst een vredesovereenkomst met Israël wilden sluiten en 30% zei dat ze liever een gewapende strijd voeren.

De Palestijnen zijn ook onderling verdeeld over de rol van onderhandelingen en gewapende strijd bij de oprichting van een Palestijnse staat naast de staat Israël: 38% denkt dat gewapende strijd het meest effectieve middel is; 35% vindt dat onderhandeling het meest effectieve middel is; en 23% vindt dat geweldloze verzet het meest effectief is. Drie maanden geleden zei 37% dat onderhandelen het meest effectieve middel is en 36% beweerde dat gewapende strijd het meest effectieve middel is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Vast majority of Palestinians say independence more important than prosperity” van 3 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelPublic Opinion Poll No (72) Press-Release: Ninety percent do not trust the US Administration, 80% supported the boycott of the Bahrain workshop” van 3 juli 2019 op de site van PCPSR

2 gedachtes over “De meeste Palestijnen verkiezen een onafhankelijke staat boven economische welvaart

 1. En geef ze eens ongelijk.

  Ze weten dat die onafhankelijke staat een utopie is en dus blijft het geld & liefde van Westerse Dhimmi’s binnenstromen en hoeven ze zich geen zorgen te maken over hun welvaart.

  Een win-win situatie!

  Like

 2. Dan weer lees ik dat de meeste Palestijnen in Jordanië wonen, dan dat de inwoners van Gaza weinig gemeen hebben met die van Judea en Samaria. Het verhaal van de Palestijnen in Libanon is weer anders.
  Wat zo raar is dat ze niet echt eenheid uitstralen als volk. Als ze wat uitstralen is het haat en razernij. Blijkbaar denkt niet de hele bevolking er zo over. Er is dus een sprankje hoop.
  Ben heel sceptisch over een tweestaten-‘oplossing’ met Amerikaans geld en Arabische steun. Ze zijn dus niet de enige.
  We zijn de keuze van Sharon niet vergeten.

  Like

Reacties zijn gesloten.