Dr. Marcel Petiot ‘redde’ Joden van de nazi’s om ze daarna te beroven en af te slachten

Marcel Petiot was een groezelige Franse arts die tijdens de bezetting van Frankrijk door de nazi’s, mensen die probeerden te ontsnappen aan de nazi’s, naar zijn kantoor lokte onder het voorwendsel dat hij hen kon helpen naar Zuid-Amerika te vluchten. Vervolgens vermoordde hij hen met vergif, verbrandde hun lichamen en stal hun bezittingen. De slachtoffers omvatten meestal Joden, verzetsstrijders en gewone misdadigers. Na de bevrijding van Parijs, werd Petiot berecht en ter dood veroordeeld en met de guillotine onthoofd voor zesentwintig moorden, hoewel hij er waarschijnlijk nog veel meer had gepleegd. Sommigen schatten het aantal zelfs op meer dan 200 slachtoffers!

Marcel Petiot
De inherente gruwelijkheid van moord maakt het moeilijk – zo niet onmogelijk – om een ​​moordenaar te beschrijven als ‘beter’ of ‘slechter’ dan de andere. Toch was Marcel Petiot echt super overtuigend in zijn horror, vooral vanwege de omstandigheden en motivaties achter zijn daden: hij beloofde veiligheid en vrijheid aan hen die het door de nazi’s bezette Frankrijk verlieten, alleen om hen van hun bezittingen en levens te ontdoen.

Ondanks zijn schandelijke daden in Frankrijk hebben veel anderen zijn verhaal nog nooit gehoord. Zoals met veel seriemoordenaars, markeerde de interne strijd veel van het vroege leven van Marcel Petiot. Geboren in Frankrijk in 1897 werd hij van meerdere scholen in heel Frankrijk verdreven omwille van zijn gedrag, hoewel hij uiteindelijk toch zijn opleiding wist te voltooien op 18-jarige leeftijd in 1915.

Petiot nam toen dienst in het leger, maar de omvang van zijn dienst is discutabel omdat hij lange perioden op ‘verlof’ werd gestuurd, waarschijnlijk als gevolg van zijn kleptomanie. Uiteindelijk heeft zijn consistente diefstal – met name van militaire dekens – hem een ​​korte tijd gevangen gezet in Orleans.

Militaire officieren hebben uiteindelijk Petiot ontslagen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering op aanbeveling van een psychiater die geloofde dat Petiot een soort mentale instorting had: de verontruste officier had zich letterlijk in de voet geschoten en moest in het ziekenhuis verblijven.

Nadat zijn legerdienst erop zat, raadden psychiaters aan dat Petiot zou worden opgenomen in een instelling. In plaats daarvan heeft hij tijdens zijn opleiding op de medische school een opleiding gevolgd. Petiot studeerde op acht maanden af en ging met zijn medische diploma in 1921 naar Villeneuve-sur-Yonne om daar te werken.

Daar raakte Petiot bijna onmiddellijk verslaafd aan twee dingen die de rest van zijn leven zouden bepalen: verdovende middelen en moord.

Plaatje hierboven: Yonni (links), de vrouw van de Joodse Yvan Dreyfuss, een van de eerste slachtoffers van Dr. Marcel Petiot. Daarnaast andere slachtoffers: van L. naar R. en van boven naar beneden: Joseph Reocreux, Francois Albertini, Adrian Estebeteguy, Claudia Chamoux, Annette Basset en Gisele Rossmy [beeldbron: Ekla]

Het eerste slachtoffer
Het is nooit bewezen, maar velen vermoeden dat Petiot’s eerste slachtoffer Louise Delaveau was, zijn geliefde en de dochter van een van zijn patiënten in Villeneuve-sur-Yonn. Ze verdween in 1926, kort nadat de twee een affaire waren begonnen. Niemand heeft daarna nog ooit iets gehoord van Delaveau.

Hoewel de autoriteiten begonnen met een onderzoek naar haar verdwijning, meldden de buren dat ze Petiot een grote koffer in zijn auto hadden zien stoppen – misschien, zeiden sommigen, met haar lichaam erin. De politie onderzocht het, maar vond niets om hem aan de misdaad te verbinden.

Kort na de verdwijning van Delaveau besloot Petiot om mee te dingen naar de sjerp voor burgemeester van Villeneuve-sur-Yonne – een stoel die hij won sinds hij iemand inhuurde om commotie te veroorzaken tijdens een debat en zijn tegenstander in de war bracht. De corruptie ging door in het ambt: het eerste dat Petiot deed toen hij burgemeester werd, was het geld van de stad verduisteren.

Na een korte cyclus van wisselende politieke functies om enkel tot een andere te worden gestemd, verhuisden Petiot, zijn vrouw en hun jonge zoon naar Parijs en begonnen aan een succesvolle medische praktijk in de Rue Caumartin nr. 66. Tijdens dit alles werd Petiot kortstondig opgesloten voor zijn aanhoudende kleptomanie.

Terwijl het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de val van Frankrijk naar het naziregime waarschijnlijk de bezorgdheid over wie dan ook heeft overschaduwd, heeft hij de wet niet volledig ontweken. De arts kreeg een boete van 2400 frank voor het voorschrijven van illegale verdovende middelen, een beschuldiging waarvoor hij terecht zou staan hebben, indien de twee verslaafden die tegen hem zouden getuigen, niet onder mysterieuze omstandigheden waren verdwenen kort voordat de rechtszaak begon.

Plaatje hierboven: Parijs, Rue le Sueur nr. 21. Lugubere ontdekkingen in het huis van Dr. Marcel Petiot [beeldbron: France Info]

Moorden in de Rue Caumartin 66
Voor Petiot vormde het door de nazi’s bezette Frankrijk de perfecte biotoop waarin hij zijn misdaden kon plegen. Sterker nog, het land werden in de eerste plaats verdeeld door nazi-sympathisanten en degenen die actief probeerden de Gestapo omver te werpen – of te ontlopen. Petiot profiteerde van de staat van angst en profiteerde van de laatste.

Hij begon een plan te bedenken dat zowel fiscaal als corporatief lucratief zou zijn. Dit begon met zichzelf te profileren als lid van het Franse verzet, misschien om het publieke vertrouwen en de bewondering te vergaren en zo zijn illegale handelingen, die in toenemende mate gepaard gingen met de verkoop van illegale drugs, beter te verbergen.

Hij ging zo ver om de Joden uit te nodigen voor zijn praktijk in de Rue Caumartin nr. 66, en beloofde hen veilige doorgang uit het door Nazi’s bezette Frankrijk. Hij bood zijn huis ook aan als een veilig huis voor verzetsstrijders, kruimeldieven en geharde criminelen die de wet probeerden te ontlopen. Toch leek wat een nobele zaak van zijn kant leek het begin te zijn van een van de meest gruwelijke dodelijke uitwassen in de geschiedenis.

Petiot, die werkt onder de naam ‘Dr. Eugène, “beloofde een veilige doorgang uit Frankrijk naar iedereen die zijn 25.000 frank honorarium kon betalen – wat bij correctie voor inflatie vandaag zou uitkomen op bijna een half miljoen dollar. Hij huurde ook een aantal ‘handlers’ in die de mensen hielpen oppeppen – ze zouden natuurlijk later als medeplichtigen worden berecht.

Niemand heeft ooit nog wat gehoord van degenen die op het aanbod van Marcel Petiot zijn ingegaan, vooral omdat hij ze allemaal heeft vermoord. Hij zou zijn klanten vertellen dat voordat ze het land konden verlaten, ze inentingen nodig hadden, die hij ze gaf – hoewel hij ze in feite met cyanide injecteerde. Petiot nam vervolgens alle waardevolle spullen van zijn slachtoffers en gooide hun lijken in de Seine.

Alleen de Gestapo zou Petiot dwingen deze praktijk te veranderen: toen de Gestapo’s aanwezigheid in de straten van Frankrijk groeide, werd het te riskant om de lichamen het huis uit te halen en te verwijderen. Dus, na zijn eerste paar moorden, begon Petiot de lichamen in vaten van ongebluste kalk te zetten om ze uiteen te doen vallen.

In een incident dat alleen iemand zoals de charlatan Petiot kon overkomen, handelde de Gestapo effectief als de ‘goede man’ en, na lucht te hebben gekregen van de activiteiten van ‘Dr. Eugène’, arresteerden zij zijn handlangers. Onder marteling onthulden ze zijn echte naam – Marcel Petiot. Tegen de tijd dat de Gestapo hem ging zoeken, was Petiot al naar een ander deel van Parijs gevlucht.

Plaatje hierboven: De berg asse en botresten van de slachtoffers van Marcel Petiot die hij in zijn huis had verbrand en zoals ze door de politie werd aangetroffen in de Rue Le Sueur nr. 21 te Parijs [beeldbron: Tomlins]

Rue le Sueur nr. 21
Nu werkend vanuit Rue le Sueur nr. 21, zonder zijn lakeien, en opgezadeld met de taak om zich te ontdoen van de lichamen van degenen die hij had vermoord, werd het Petiot allemaal wat teveel. Om onduidelijke redenen verliet Petiot de stad in maart 1944 voor een paar dagen. Terwijl hij weg was, merkten zijn buren dat er een vreselijke geur uit zijn huis kwam en dat de rook die uit zijn schoorsteen kwam ongewoon schadelijk was.

Toen de politie arriveerde om te onderzoeken, denkend dat er misschien een soort brand was, vonden ze een briefje op de deur met de mededeling dat Dr. Petiot de stad uit was maar binnen een paar dagen zou terugkeren. Ze namen vervolgens contact op met hem en vertelden hem over de abnormale toestand van zijn huis. Petiot zei tegen hen dat ze het huis niet in moesten voordat hij arriveerde.

De politie wachtte bijna een uur voordat ze Rue le Sueur nr. 21 binnengingen samen met brandweermannen. Wat ze vonden was anders dan wat ze ooit hadden gezien: lichamen – zelfs niet hele lichamen, alleen delen van lichamen, lagen doorheen het hele huis verspreid. Sommigen staken in canvaszakken of koffers. De garage had vaten van ongebluste kalk, een verbrandingsoven vol met ledematen en botten – alles bij elkaar vonden ze minstens tien lijken in huis, hoewel geen van allen intact was.

Petiot arriveerde kort daarna, in een poging uit te leggen dat hij lid was van het Verzet en dat de lichamen die van Duitsers en verraders waren die hij had gedood. De politie geloofde vreemd genoeg Petiot’s verhaal om hem toen niet te arresteren – wat, gezien het tumult waarin Frankrijk zich bevond en hoe vereerd het verzet toen was, enigszins begrijpelijk is.

Toch overtuigde Petiot’s verhaal niet iedereen, en commissaris Georges-Victor Massu nam de leiding over een officieel onderzoek naar de man waarvan hij geloofde dat het een ‘gevaarlijke gek’ was. Eens liet hij Petiot’s vrouw en broer, Maurice, opraven samen met de mannen die Petiot had geholpen toen hij in 66 Rue Caumartin woonde, en kwam het ware beeld samen. De politie arresteerde ze allemaal als handlangers. Toen ze bij Petiot thuis aankwamen om hem te arresteren en hem te beschuldigen van moord, was hij natuurlijk verdwenen.

Plaatje hierboven: Marcel Petiot (rechts), “le docteur Satan de l’Occupation“, in 1946 op zijn proces. Links op het plaatje achter de rechter is een berg koffers te zien die hij had geroofd van zo’n 80 van zijn slachtoffers [beeldbron: France.info]

Petiot bij het Franse verzet
De invasie van Normandië in juni 1944 zette de zoektocht naar Petiot in de wacht. Hij gebruikte de oorlog nog een keer in zijn voordeel, verstopte zich met vrienden en legde uit dat de Gestapo hem achtervolgde omdat hij enkele informanten had vermoord. Gedurende deze periode nam Petiot een aantal verschillende namen aan, liet zijn haar en baard groeien en slaagde erin om nog minstens een maand uit de handen van justitie te blijven.

Niet in staat om een ​​echt laag profiel op te houden, sloot Petiot zich inderdaad aan bij het verzet, een zet die hem zou loven en tot zijn ondergang zou leiden. Hoewel Petiot onder een veronderstelde naam opereerde, kreeg hij zoveel bekendheid als verzetsstrijder dat een Frans tijdschrift een profiel van hem liet zien. Toen papieren op de tribune vielen, herkende verschillende mensen hem als Petiot en waarschuwde de politie dat de moordenaar in feite nog steeds in Parijs was.

Iemand herkende Petiot op een treinstation in februari 1944, op welk moment de politie hem arresteerde en hem beschuldigde van moord. Marcel Petiot werd op 19 maart 1946 voor de rechter geleid op beschuldiging van 135 strafrechtelijke aanklachten. Tijdens zijn proces beweerde Petiot dat hij alleen vijanden van Frankrijk heeft gedood en dat hij dat eenvoudigweg heeft gedaan om zijn taken als verzetsstrijder uit te voeren. In het ondersteunen van zijn zaak, maakte hij de fout door het opsommen van een aantal verzetsgroepen bij naam – groepen waarvan leden op het proces vertelden dat ze Petiot niet kenden.

Toen uit het onderzoek bleek dat Petiot gestolen had van degenen die hij had gedood, werd hij beschuldigd van moord uit winstbejag. In de loop van zijn moorden, stal Petiot zowat 200.000 francs van zijn slachtoffers of zowat $ 2 miljoen. In de loop van het proces gaf Petiot toe dat hij enkele, maar niet alle, van de 27 slachtoffers in zijn huis had gedood. Zijn hele leven lang had hij minstens 60 mensen gedood, hoewel hij was veroordeeld voor 26 moorden.

De rechtbank veroordeelde Petiot tot de dood door onthoofding. Hij stierf op 25 mei 1946 onder de guillotine. Hoewel Marcel Petiot een productieve moordenaar was, zou hij nog veel meer mensen hebben gedood, ware het dat niet dat hij zo hebzuchtig was geweest en zijn vraagprijs voor zijn ‘hulp’ veel te hoog was voor de meeste mensen in die tijd…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Abby Norman “Marcel Petiot May Be The Most Despicable Serial Killer Ever” van 19 oktober 2018 op de site van ATI

♦ naar een artikel van James Murray “Horrific fate of Parisians who tried to flee Nazis” van 3 maart 2013 op de site van Express

4 gedachtes over “Dr. Marcel Petiot ‘redde’ Joden van de nazi’s om ze daarna te beroven en af te slachten

    1. Jawadde.. “effekes een voorschrift ophalen bij Dr. Petiot” was in die tijd beslist geen goed idee… brrr… wat een griezelige figuur 😦

      Like

  1. Er lopen overal gevaarlijke gekken rond. Soms lijken ze heel geleerd. Worden ze door iedereen vertrouwd. Kunnen ze ongestoord jarenlang hun gang gaan. Krijgen meestal hun eigen fans die hun door dik en dun steunen en soms de gekste dingen voor ze doen.

    Like

Reacties zijn gesloten.