Kannibalisme en de vreemde zaak van de ‘Joodse’ Nathaniel Bar-Jonah

Plaatje hierboven: Seriemoordenaar Nathaniel Bar-Jonah bij zijn arrestatie in 1999. De ‘Joodse’ Bar-Jonah was een Amerikaanse veroordeelde kinderverkrachter, seriemoordenaar en kannibaal die in 1999 werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 130 jaar voor ontvoering, zware mishandeling en aanranding van verschillende kinderen [beeldbron: Science Blogs]

Op de streamingsdienst van Netflix (België) wordt momenteel de 16-delige reeks Real Detective uitgezonden waarin speurders van de Amerikaanse politie en FBI hun verhaal vertellen van de zaak die hen het meest is bijgebleven. Documentaires dus, die een waarheidsgetrouwe reconstructie geven van echt gebeurde feiten. Eén van die opmerkelijke verhalen wordt verteld in Deel 8 van de 1ste reeks onder de titel Misery.

Rechercheur John Cameron verhuist naar Montana om zijn carrière als agent te beginnen. Wanneer een kind verdwijnt, is hij vastbesloten om te bewijzen dat iedereen ongelijk heeft nadat blijkt dat de verdachte iemand is die hij kent. Terwijl John vecht om haar naam te zuiveren, wordt hij tijdens zijn opsporingen in de wereld getrokken van een andere bijzonder gruwelijke rituele kindermoordenaar David Brown, aka Nathaniel Bar-Jonah (1957-2008).

Nathaniel Bar-Jonah (aka David Paul Brown) was met zijn gewicht van meer dan 135 kilogram een intimiderende figuur in de kleine stad Great Falls in Montana. Maar weinigen in Great Falls wisten hoe bang ze eigenlijk voor hem hadden moeten zijn. David Brown was uit Massachusetts naar Great Falls verhuisd, waar hij net een lange gevangenisstraf had uitgezeten voor de aanranding en poging tot moord op een jongen. En in deze slaperige stad aan de rand van de Rockies zou hij opnieuw toeslaan. Maar nu had hij een voorliefde voor menselijk vlees.

David Paul Brown
David Paul Brown werd op 15 februari 1957 geboren in Worcester, Massachusetts, V.S. Na een hele reeks feiten, ontvoeringen en zaken van seksuele aanrandingen op kinderen, zowel jongens als meisjes, liep hij pas in 1977 echt tegen de lamp. Op 24 september 1977 overtuigde David Brown, die zich voordeed als een undercover FBI-agent, twee jongens die uit een bioscoop in Massachusetts kwamen, om in zijn auto te stappen.

David Brown vervoerde de jongens vervolgens naar een afgelegen gebied, waar hij hen handboeien omdeed en ging vervolgens door met wurgen en gloeiendhete oigaretten op hen uit te drukken. Nadat hij met zijn indrukwekkende gewicht herhaaldelijk op de borst van een van de jongens had gesprongen, geloofde Brown dat hij hem had gedood en reed toen weg met de andere jongen nog in levend in zijn koffer.

De eerste jongen kwam echter weer bij bewustzijn en slaagde erin om hulp te vinden, die kort daarna leidde tot de arrestatie van David Brown; de andere jongen werd levend teruggevonden gevonden in zijn kofferbak. Voor deze misdaad was hij veroordeeld voor poging tot moord en ontving hij de maximale straf van achttien tot twintig jaar gevangenisstraf.

Seriemoordenaar wordt Joods
Terwijl hij in de gevangenis zat veranderde de toen 27-jarige David Brown op 22 maart 1984 zijn naam in Nathaniel Benjamin Levi Bar-Jonah. Hij gaf verschillende redenen om zijn naam te veranderen: hij vertelde vrienden en familieleden dat hij wilde weten hoe het was om gediscrimineerd en vervolgd te worden als een Jood. Tijdens een later interview met Dr. Michael Stone voor het tv-programma Most Evil, beweerde hij dat hij Joods was en dat wilde weerspiegelen met zijn naam. Maar ondanks de naamswijziging had hij weinig anders aan zichzelf veranderd.

Later in datzelfde jaar besliste de rechter van het Hooggerechtshof, Walter E. Steele, dat Massachusetts niet had bewezen dat Bar-Jonah gevaarlijk was en dat hij moest worden vrijgelaten voordat hij naar Great Falls, Montana verhuisde. Gedurende deze tijd vertrouwde Bar-Jonah zijn psychiaters toe dat hij een diepe fascinatie en nieuwsgierigheid had naar de smaak van menselijk vlees, en dat hij ontelbare moorddadige fantasieën had.

Zachary Ramsay
In 1996 verdween de 10-jarige Zachary Ramsay (plaatje rechts) op weg naar school. Zijn ouders hebben een rapport van een vermiste persoon ingediend, maar de lokale politie was niet gewend aan dit soort misdaad. Met weinig leads werd de zaak koud.

Ondertussen woonde Nathaniel Bar-Jonah in een nabijgelegen appartementencomplex. Daar lokte hij heimelijk jonge jongens uit het gebied in zijn appartement voordat hij hen seksueel aanviel. Hij had zelfs een katrol vanaf het plafond geïnstalleerd, waar hij er minstens één bij de nek ophing.

Toch zijn deze misdaden jarenlang onontdekt gebleven. Eén vrouw werd achterdochtig toen haar kind plotseling teruggetrokken en boos werd nadat hij tijd doorbracht met Bar-Jonah, maar niemand dacht dat iemand in Great Falls kinderen zou kunnen lastigvallen. En niemand vermoedde dat Bar-Jonah een moordenaar was.

Maar andere buren merkten wel dat het voedsel dat Bar-Jona voor hen maakte, vol vreemd vlees zat dat ze niet konden identificeren. Toen hem werd gevraagd, beweerde Bar-Jonah dat het afkomstig was van een hert dat hij had geschoten, hoewel niemand Bar-Jonas kende om ooit samen op jacht te gaan.

Het huis van Bar-Jonah
In 1999 werd hij gearresteerd buiten een plaatselijke basisschool met een nepgeweer en verkleed als politieagent. Aanvankelijk was de aanklacht eenvoudigweg een nabootsing van een politieagent. Maar toen de politie het huis van Bar-Jonah doorzocht, maakten ze een schokkende ontdekking.

In het huis van Nathaniel Bar-Jonah ontdekten onderzoekers duizenden foto’s van kinderen uit tijdschriften en een bizar dagboek geschreven in een vreemde code. Nog belangrijker voor het onderzoek vonden ze ook een stukje menselijk bot. Het dagboek werd naar de FBI gestuurd om te worden gedecodeerd, terwijl de politie de mogelijkheid onderzocht dat Bar-Jonah de jongen Ramsay had vermoord.

Ondertussen kwamen er andere buren naar voren met beschuldigingen dat Bar-Jonah hun kinderen had gepest, en Bar-Jonas werd snel beschuldigd van ontvoering en aanranding. Tegen de tijd dat de rechtszaak begon, had de FBI het dagboek van Bar-Jonah gedecodeerd. Daarin beschreef hij zijn obsessie voor het martelen en vermoorden van kinderen.

Gegrild vlees
Er was ook een lijst met 22 namen. Acht van hen stonden bekend als de slachtoffers van Nathaniel Bar-Jonah. Veel van de rest waren plaatselijke kinderen. De anderen zijn nooit geïdentificeerd. Nog verontrustender maakte het dagboek zijn plannen bekend om kinderen te koken en op te eten in detail: ‘Barbequed Kid’, ‘Sex A La Carte’, ‘My Little Kid Dessert’, ‘Little Boy Stew’, ‘Little Boy Pot Pies’ en ‘Lunch wordt geserveerd op de patio met geroosterd kind’, waren alle vermeldingen in Bar -Jonah’s verdraaide geschriften.

Genomen met de vleesmolen die de politie in het huis van Bar-Jonah vond, veroorzaakten de geschriften een duister vermoeden. Denkend aan de vreemde maaltijden die Bar-Jona hen had gevoed, begonnen zijn buren zich af te vragen of Bar-Jonas Ramsay had vermoord en hen zijn vlees had gevoerd. Maar Bar-Jonas ontkende dat hij Ramsay helemaal had vermoord. En er was nooit genoeg bewijs om deze aantijgingen van kannibalisme op de een of andere manier te bewijzen, hoewel er meer dan genoeg indirect bewijs is om je af te vragen.

Dat gezegd zijnde, was er niet eens genoeg bewijsmateriaal om de bewering te staven dat Bar-Jonah Ramsay in de eerste plaats had vermoord. En nadat de moeder van de jongen beweerde dat ze niet dacht dat hij het deed, werden de aanklacht ingetrokken. In plaats daarvan werd Bar-Jonah veroordeeld tot 130 jaar gevangenisstraf voor de aangifte.

Morbide obesitas
Anderen in de stad wilden het recht in eigen hand nemen. Een bewoner vertelde de pers dat als Bar-Jonas werden vrijgelaten: ‘Hij geen cent meer gaf voor zijn leven.” Maar niemand zou ooit de kans krijgen om Nathaniel Bar-Jonah te vermoorden. Hij werd dood in zijn cel gevonden in 2008. Doodsoorzaak: morbide obesitas, hij stierf aan hart- en vaatziekten.

Tot op de dag van vandaag is niemand zeker hoeveel mensen Nathaniel Bar-Jonah heeft gedood. Hij is een mogelijke verdachte in verschillende moorden in Massachusetts, Wyoming en Montana, maar geen enkele is ooit afdoende opgelost.

Video: The Horrifying Crimes of Nathaniel Bar-Jonah


Bronnen:

♦ naar een artikel van Wyatt Redd “Nathaniel Bar-Jonah: The 300-Pound Child Murderer And Suspected Cannibal” van 30 januari 2019 op de site van ATI

♦ naar een artikelCannibalism and the Strange Case of Nathaniel Bar-Jonah” van 1 augustus 2010 op de site van True Crime XL

♦ naar een artikelNathaniel Bar-Jonah” From Wikipedia, the free encyclopedia