Klimaat verandering en Israël – Deel 3: De vervuiling in de baai van Haïfa aanpakken

Tegenwoordig zijn milieuschade en klimaatverandering belangrijke onderwerpen die de laatste jaren veel meer aandacht hebben gekregen. Israël staat vandaag ook, net als elk ander land ter wereld, voor grote uitdagingen en problemen op het gebied van het milieu.

De grote steden, zoals Haifa, Tel Aviv en Jeruzalem, kampen bijvoorbeeld allemaal met ernstige luchtverontreinigingsproblemen. Uit een studie die al in 2003 werd vrijgegeven, bleek dat ongeveer 1400 Israëliërs in Ashdod en Tel Aviv jaarlijks sterven als gevolg van blootstelling aan luchtverontreiniging.

Het gebied omheen de baai van Haïfa heeft zijn status als een van de grootste milieuvervuilingsregio’s van het land behouden, met weinig tot geen verandering in zijn luchtkwaliteit gedurende de afgelopen vier jaar, meldde de toezichthouder van de staat op maandag 24 juni 2019.

De mate van morbiditeit in het gebied voor bepaalde ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker, luchtwegaandoeningen en astma bij kinderen, is hoger dan het nationale gemiddelde. Zoals gerapporteerd door de controleur in 2014 waren de kankerpercentages in het gebied 15% hoger dan het nationale gemiddelde en was astma bij kinderen tweemaal zo hoog als het nationale gemiddelde.

Intensieve industriële faciliteiten zoals raffinaderijen, brandstofopslag, chemische en petrochemische fabrieken en infrastructuur zoals de haven, de luchthaven en de elektriciteitscentrale, zijn verantwoordelijk voor de vervuiling en de gezondheidseffecten in het gebied, voornamelijk als gevolg van de nabijheid van bevolkingscentra.

Luchtverontreiniging is een van de ernstigste milieurisico’s voor de volksgezondheid, de kwaliteit van leven en het milieu, en veroorzaakt ziekten zoals hartfalen, beroertes, astma, chronisch obstructieve longziekte en longkanker. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van luchtverontreiniging kan de algemene levensverwachting verminderen. Volgens het Ministerie van Milieubescherming, bedroegen de kosten van gezondheid en milieuschade veroorzaakt door economische activiteiten NIS 31,5 miljard, waarvan NIS 13,5 miljard (43%) te wijten was aan luchtvervuiling.

Het rapport stelde uiteindelijk de vraag of industriële installaties geheel of gedeeltelijk in het gebied moesten worden verplaatst of het gebied verlaten. Naar verwachting zullen volgens het rapport verschillende basisaannames worden getest om de beste oplossing voor het gebied te evalueren. Het gebrek aan activiteit, supervisie en snelheid van het Ministerie van Milieubescherming bleef echter een van de kernproblemen bij het effectief benaderen van het probleem.

Een nationaal plan om de vervuiling door de uitgestrekte industriële zones in de Haifa-baai te verminderen, heeft veel gevaarlijke verontreinigende stoffen met meer dan de helft ingekrompen, zo meldt het rapport van het Ministerie van Milieubescherming dat op 24 juni 2019 is vrijgegeven. Maar een lokale waakhondgroep verwierp de bevindingen en zei dat het rapport, waarin de implementatie van een plan ter verbetering van de luchtkwaliteit rondom de baai in de periode 2015-2018 werd beoordeeld, “verzadigd is met gemanipuleerde informatie”.

Volgens het rapport was er in die periode een daling van 56% in het aantal emissies van vluchtige organische verontreinigende stoffen, waaronder veel kankerverwekkende stoffen, in Haifa Baai in vergelijking met 2014 niveaus. In 2018 daalde de uitstoot van stikstofoxiden met 26%, de uitstoot van deeltjes daalde met 13% en de uitstoot van zwaveloxiden daalde met 10% volgens het rapport.

Minister voor Bescherming van het Milieu, Ze’ev Elkin, verwelkomde de cijfers en zei: “We zijn trots op de reducties in de industrie ten opzichte van vervuilende fabrieken en transport, en de resultaten zullen blijven verbeteren voor de gezondheid van de bewoners van de regio.” Ondanks de positieve tendensen, gaf het rapport toe dat de doelstellingen voor het verminderen van fijne deeltjes luchtvervuiling en zwaveldioxide vervuiling niet werden bereikt vanwege een vertraging bij het aansluiten van sommige industriële installaties op aardgaspijpleidingen.

Als onderdeel van het plan werden strengere eisen gesteld aan 26 fabrieken die vergunningen hebben om vluchtige organische verontreinigende stoffen uit te stoten. Het ministerie verscherpte ook de vereisten voor 24 andere fabrieken die niet zijn opgenomen in het nationale plan. Tijdens de periode die door het rapport wordt bestreken, werd de handhaving opgevoerd en werden 42 waarschuwingen afgegeven aan 17 fabrieken, met 37 hoorzittingen voor 16 fabrieken, aldus het ministerie. Nog eens 49 fabrieken hebben het ministerie toegezegd om de uitstoot van verontreinigende stoffen te verminderen door alternatieve chemicaliën te gebruiken of door betere beveiligingssystemen te installeren.

Bovendien werd de eerste schone luchtzone van Israël in de lagere stad van Haifa – het gebied aan de voet van de berg Karmel – gevestigd, waardoor de toegang van dieselvoertuigen tot woonwijken werd beperkt. In het eerste jaar dat het werd gehandhaafd, nam het roetvolume in het lager gelegen deel van de stad met 20% af, aldus het rapport.

Echter, het vrijwillige Haifa Environmental Research Center verwierp de bevindingen in een post op zijn Facebook-pagina en verklaarde – zonder evenwel verder informarie te verstrekken die de bewering kan staven – dat:

In het rapport vinden we een twijfelachtige analyse van gegevens, een gebrek aan transparantie als beleid en verklaringen die niet aansluiten bij de evaluatie van de implementatie van het nationale plan in Haifa.  Het is verontrustend en zeer zorgwekkend. Het rapport, dat is doordrenkt met gemanipuleerde informatie, bewijst de gevaarlijke processen die binnen het ministerie worden gepropageerd en is een rood licht over het gedrag en de belangen in de gangen van het ministerie.

De baai van Haïfa is een uitermate belangrijk industriecentrum voor het land en de thuisbasis van de grootste haven van Israël, evenals olieraffinaderijen en andere fabrieken. Milieuactivisten klagen er al lang over dat verontreinigende stoffen uit industriegebieden de gezondheid van omwonenden in de derde grootste stad van Israël beïnvloeden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Cleanup plan has cut Haifa Bay pollution by half, claims Environmental Ministry” van 10 juni 2019 en een artikel van Omar Hassan “UN chief urges action to avert climate change ‘catastrophe’” van 1 juli 2019 en een artikel van Frank Coutinho “How Is Israel Fighting Pollution?” van 24 augustus 2018 en een artikel van Mohammed Daraghmeh en Aron Heller “Air pollution becomes Israel-Palestinian wedge issue” van 2 secember 2016 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Cassandra Gomes-Hochberg “Comptroller on air pollution at the Haifa Bay area: ‘Nothing hs changed’” van 26 juni 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Klimaat verandering en Israël – Deel 3: De vervuiling in de baai van Haïfa aanpakken

  1. Klimaatverandering en milieuvervuiling zijn twee zeer verschillende begrippen ! vervuiling van omgeving en invloed op gezondheid van omwonenden is meetbaar , zichtbaar en omkeerbaar ! klimaatverandering ? moeder natuur gaat haar eigen gangetje; mensen hebben daar geen invloed op – behalve politico’s want die verdienen hun boterham met “Accoorden” ! Israel negeert het gekonkel en gedraai van de klimaat-zombies en trekt haar eigen plan om chemische land en tuinbouw uit te bannen , industrie zeer harde maatregelen te laten nemen en ook burgers hierin te betrekken ! Als wij goed voor G-Ds schepping zorgen zorgt G-D goed voor ons !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.