Iran zal eerstdaags limiet op uraniumvoorraad overschrijden; VS sturen F-22 Raptors naar de Golf

Iran zal binnenkort de limiet op verrijkt uranium overschrijden zoals bepaald werd in het nucleaire akkoord, nadat de resterende ondertekenaars van het pact tekortschoten ten opzichte van de eisen van Teheran om te worden beschermd tegen Amerikaanse sancties, citeerde het semi-officiële persbureau Fars een ‘geïnformeerde bron’.

Iran dreigt de limiet van 300 kg laagverrijkt uranium dat het land mag bezitten onder de nucleaire overeenkomst te overschrijden, tenzij de sancties worden opgeheven die het akkoord beloofde in ruil.

De afgezant van Iran zie op een vergadering van de overblijvende ondertekenaars van het nucleaire akkoord van 2015 op vrijdag dat de Europese landen te weinig hadden geboden bij de laatste gesprekken om Teheran te overtuigen van zijn plannen om de door de deal opgelegde limieten te overschrijden.

Omdat de commissievergadering in Wenen de rechtvaardige eisen van Iran niet kon bevredigen … is Iran vastbesloten om zijn verplichtingen ten aanzien van de deal te verlagen en de verrijkte uraniumlimiet van 300 kg zal snel worden overschreden,” zei de naamloze bron, volgens Fars.

Deze bekendmaking komt temidden van toenemende spanningen in de regio, waarbij president Donald Trump vorige week zei dat hij dicht bij een aanval op Iran was geweest nadat zijn strijdkrachten een Amerikaanse verkenningsdrone in de Straat van Hormuz hadden neergeschoten.

De Amerikaanse luchtmacht zei vrijdag dat het zijn meest geavanceerde straaljager, de F-22 Raptor, voor het eerst in de regio had ingezet om ‘de Amerikaanse troepen en belangen te verdedigen’. Het specificeerde niet hoeveel van de hi-tech vliegtuigen was verstuurd. Een hand-out van de foto toonde vijf van de jets boven de Al Udeid Airbase in Qatar.

Daarnaast heeft president Donald Trump maandag nieuwe sancties tegen Iran opgelegd aan Iran’s opperste leider en zijn medewerkers met financiële sancties, de laatste actie die de VS heeft ondernomen om Teheran onder druk te zetten om kernwapens te ontwikkelen en terreurgroepen te ondersteunen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran vows to breach uranium stockpile limit – US deploys F-22 Raptors to the Gulf” van 29 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

Een gedachte over “Iran zal eerstdaags limiet op uraniumvoorraad overschrijden; VS sturen F-22 Raptors naar de Golf

  1. POTUS Trump weet heel goed het gevaar in te schatten dat van Iran uitgaat, in de eu van de dictators/demagogen uit HQ brussel komt er een ander signaal en dat is net het tegenovergestelde van Donald Trump.
    Mogherini Federica die (gewikkeld in een gordijn of zoiets) voor de haatbaarden staat en zegt dat “het akkoord dat is afgesloten met Iran borg staat voor vrede”, die flipt wel meer want ze zegt ook dat er plaats is in (voorheen het voormalige Avondland) de eu voor de politieke islam.
    In de mainstream media laten de “journalisten” (zijn uitgestorven) maar al te graag de stem horen van islam”kenners” die pleiten voor een “europese islam”, wie denkt dat het ooit nog beter gaat worden is eraan voor de moeite.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.