Neanderthalers vestigden zich ca. 60.000 jaar geleden in Ein Qashish, Israël

Plaatje hierboven: Neanderthalers (hier nog zonder hoofddoek, enkel een vijgenblad)) in het Heilig Land, ca. 35.000 jaar geleden. Volgens Mahmoud Abbas zijn dit rechtstreekse voorouders van “de Palestijnen”. Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben want de gelijkenis met sommige ‘moderne’ Palestijnen is werkelijk treffend, vooral in Gaza 🙂 [beeldbron: The Times]

In 2006 werden de eerste fragmenten van het genoom van de neanderthaler gereconstrueerd. Tot veler verrassing werd toen ontdekt dat moderne mensen buiten Afrika ongeveer 2 procent van hun DNA aan neanderthalers hebben te danken.

De Homo neanderthalensis, deze circa 35.000 jaar geleden uitgestorven naaste verwant van Homo sapiens, leeft dus nog voort in een groot deel van de moderne mensen. Berekend werd dat de menging van de twee mensensoorten (of misschien beter van de twee ondersoorten) ergens in het Midden-Oosten moest hebben plaats gevonden, zo’n 60.000 jaar geleden.

Er zijn juist allerlei plekken en momenten van ‘genetisch contact’ geweest, in Europa maar waarschijnlijk vooral in Azië. Alleen zo is te verklaren dat mensen die nu in Azië en in het Midden-Oosten leven ongeveer twintig procent meer neanderthal-DNA hebben dan mensen uit Europa.

Kortom: Neanderthalers zijn niet ‘uitgestorven’ zoals lang werd beweerd, maar hebben zich vermengd met de opkomende homo sapiens mensensoort en zijn aldus gewoon opgegaan in de moderne mens.

Maar nu terug in Israël. Neanderthalers in het noorden van Israël woonden duizenden jaren in openluchtkampen, zeiden onderzoekers van het Hebreeuwse Universitaire Instituut voor Archeologie in een krant op woensdag. De bevinding is in tegenspraak met het wijdverbreide geloof dat de voorouders van moderne mensen alleen vaste schuilplaatsen bevonden, zoals grotten en rotsstructuren.

Beenderen en artefacten opgegraven op de archeologische vindplaats Ein Qashish, (kaartje hierboven), 10 kilometer ten zuidoosten van Haifa, gaven aan dat Neanderthalers zich ongeveer 10.000 jaar in het Paleolithicum, ongeveer 50.000- 60.000 jaar geleden, in het gebied hadden gevestigd, zei het onderzoeksteam onder leiding van Prof. Erella Hovers, in de krant.

Archeologen hebben de afgelopen 20 jaar de overblijfselen en artefacten van de Neanderthalers ontdekt in een 1200 vierkante kilometer groot gebied van Noord-Israël. Het Hebreeuwse Universiteitsteam kreeg een pauze in 2013 toen het werd geroepen naar een site voor een wegenbouwproject in het noorden van Israël, nabij de Kishon-rivier, een gebied waar eerdere opgravingen Neanderthaler artefacten hadden blootgelegd.

De onderzoekers groeven ongeveer 670 vierkante meter op de locatie en graven duizenden jaren lang opgehoopt sediment bij de oevers van de rivier tot een diepte van 4,5 meter. De artefacten die ze vonden, inclusief dierlijke botten en gereedschappen, gaven aan dat Neanderthalers intermitterend de site bezet hadden gedurende duizenden jaren, en een reeks activiteiten daar uitvoerden, wat suggereert dat Palestijnen Neanderthalers in Ein Qashish woonden.

Ein Qashish functioneerde voornamelijk als een residentiële site waarin algemene activiteiten plaatsvonden, wat duidde op een stabiel vestigingssysteem tijdens het late Midden Paleolithicum,” zei het rapport, erop wijzend dat in plaats van een permanent dorp, het werd gebruikt als een ‘thuisbasis’ voor de prehistorische mensen.

Onderzoekers hadden eerder geloofd dat Neanderthalers alleen open locaties gebruikten voor ‘taakspecifieke, korte-termijnbezettingen’, aldus het rapport, dat ‘een te eenvoudige vereenvoudiging van een complex gedragssysteem’ was. “Sites in de open lucht zijn een integraal onderdeel van de nederzetting systemen in de Levant tijdens het Midden-Paleolithicum, samen met grotsites vormen ze complementaire componenten van nederzettingen / mobiliteitssystemen,” aldus het rapport.


Bronnen:

♦ naar een artikelNeanderthals in Israel lived in open camps, not only caves, 50,000 years ago” van 28 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Ruth Schuster “Bones Found in Israel Rewrite Theory of Neanderthal Extinction – Neanderthals were thought to have been going extinct already when Homo sapiens arrived in the Levant, and to huddle in caves: Not so, discovery indicates” van 8 juni 2017 op de site van Haaretz

♦ naar een artikel van Hendrik Spiering “Veel meer seksueel contact met neanderthalers – Menselijke evolutie Op allerlei plekken en momenten hadden neanderthalers en moderne mensen seksueel contact, in Azië en Europa” van 27 november 2018 op de site van NRC.nl

♦ naar een artikelThe first Neanderthal remains from an open-air Middle Palaeolithic site in the Levant” van 7 juni 2017 op de site van Scientific Reports

2 gedachtes over “Neanderthalers vestigden zich ca. 60.000 jaar geleden in Ein Qashish, Israël

 1. Vandaag is het volgens de internationale kalender 1 juli 2019 en volgens de Joodse kalender 28 sivan 5779.

  In werkelijkheid bestaat onze aarde ca. 4.543.000.000.000 jaar. Deel dat maar eens op in dagen, weken en maanden… in om het even welke – al dan niet – religieuze kalender.

  De mens beschouwt zich als maat van alle dingen. Vanuit dat perspectief kan het voor velen onder ons moeilijk – zoniet onmogelijk – zijn om, uitgaande van een gemiddelde levensverwaching van 75 jaar, het grotere (oudere) plaatje te zien. Het gaat gewoon ons (nuchtere) verstand te boven.

  Hoe het klein, simpel, bevattelijk en handig. 5779 jaar geschiedenis moet zowat het hoogste getal zijn dat mensen kunnen bevatten en hanteren.

  Al het andere is voer voor wetenschappers, archeologen, geologen enz. en daar zijn niet toevallig ook de Joden weer experten in geworden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.