2000 jaar oude bedevaartsweg ontdekt in Jeruzalem’s Stad van David

In 2004 barstte een rioleringspijp midden in de buurt van Silwan in het zuidoosten van Jeruzalem. De gemeente stuurde een groep bouwvakkers om het lek te verhelpen, en zoals gewoonlijk het geval is in Jeruzalem en vooral in buurten die grenzen aan de Oude Stad, werden ze vergezeld door een team van archeologen.

Naarmate de reparaties vorderden, strompelden de bouwvakkers enkele lange en brede trappen op enkele tientallen meters van waar de Shiloah – de oude poel waar Joodse pelgrims een bad namen vooraleer zij de religieuze beklimming naar de Tempel aanvatten, tot aan de verwoesting in 70 na Chr., waarvan wordt aangenomen dat die ooit heeft gestaan.

De treden waren precies zoals die naar de Hulda Poorten (Sha’arei Hulda) leiden, een reeks thans geblokkeerde ingangen langs de zuidelijke muur van de Tempelberg.

Plaatje hierboven: de Shiloah poel

De ontdekking van de Shiloah poel leidde tot een andere monumentale vondst – het centrale waterafvoerkanaal dat het oude Jeruzalem had gediend. Dit kanaal is de tunnel waar bezoekers van de Stad van David – bekend als Ir David – vandaag doorheen kunnen lopen, beginnend bij de bodem van de Shiloah om ongeveer 45 minuten later omhoog te komen naast de Westelijke Muur (plaatje hierboven).

Zoals vaak het geval is met archeologie, is de eerste of tweede ontdekking slechts het begin. Zo was ik een paar weken geleden op een exclusieve tour van een oude weg die onder het dorp Silwan was uitgegraven en boven het nu bekende waterkanaal (ook de plaats waar Joodse rebellen een laatste keer tegen de Romeinse indringers stelden)

De oude straat wordt aangeduid als ‘Bedevaartsweg’ (of route), omdat archeologen ervan overtuigd zijn dat dit het pad is dat miljoenen joden driemaal per jaar namen bij het uitvoeren van het gebod van alijah l’regel – op weg naar de heilige stad Jeruzalem om offers te brengen tot God tijdens de drie sleuteldagen van het Judaïsme, Pesach, Sjavoe’ot en Soekkot.

De Bedevaartsweg gaat helemaal van de Shiloah-poel naar het gebied dat grenst aan de westelijke muur die bekend staat als de boog van Robinson, waar je vandaag nog steeds overblijfselen ziet van de oude trap die naar de joodse tempel leidde. Titus Flavius ​​Josephus, de Romeins-Joodse historicus van de eerste eeuw, schreef dat 2,7 miljoen mensen tijdens de verschillende joodse feestdagen Jeruzalem bezochten, die ca. 256.000 offers brachten.

Bijna alle Joodse pelgrims zouden volgens Doron Spielman, vice-president van de Ir David Foundation (Elad), de stad op deze weg zijn binnengegaan. Het is een weg die Jezus vrijwel zeker tijdens de Tweede Tempelperiode heeft gebruikt, naast veel van de beroemde Joodse geleerden en leiders uit die periode. “Deze plaats is het hart van het Joodse volk en is als het bloed dat door onze aderen stroomt,” zei Spielman.

Hoog bezoek
VS-ambassadeur in Israël David Friedman, vergezeld door afgevaardigde van Witte Huis naar het Midden-Oosten, Jason Greenblatt en Israëlische ministers, zullen worden betrokken bij een inaugurele ceremonie gewijd aan de ontdekking van Bedevaartsweg in de Oude Stad van Jeruzalem – een site waarvan wordt gedacht dat ze dateert uit de Tweede Tempelperiode.

De verwachte aanwezigheid van Amerikaanse functionarissen tijdens het evenement zal de eerste keer zijn dat de Verenigde Staten de Israëlische soevereiniteit zullen erkennen in delen van het Bekken van de Oude Stad (Old City Basin).

Protest
Emek Shaveh, een Israëlische NGO die zich inzet voor “het verdedigen van culturele erfgoedrechten en het beschermen van oude sites als publieke goederen die behoren tot leden van alle gemeenschappen, religies en volkeren“, gelooft dat het evenement een daad van de Israëlische regering is om hun aanwezigheid te versterken in deze conflictgebieden door “uitgebreide toeristische ontwikkeling en archeologische opgravingen in Silwan en de Oude Stad“.

Dit [evenement] is een volgende stap in de Amerikaanse steun voor het pro-nederzettingenbeleid in Jeruzalem, en met name de projecten voor toeristische projecten,” zei Emek Shaveh in een verklaring. De NGO gelooft dat het consequente gebruik van archeologie om de Israëlische soevereiniteit over de Oude Stad te ‘verankeren’ en het historische landschap vorm te geven gevaarlijke resultaten kan opleveren voor zowel het Israëlische als het Palestijnse volk.

Het is onvergeeflijk om de Palestijnse bewoners van Silwan te negeren, uitgebreide opgravingen van een ondergrondse stad te doen en dergelijke opgravingen te gebruiken als onderdeel van een poging om een ​​historisch verhaal te vertellen dat exclusief Joods is in een 4000 jaar oude stad met een rijk en divers cultureel en religieus verleden“, schreef de NGO.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Katz “New discovery in Jerusalem’s City of David: 2,000-year-old pilgrimage road” van 28 juni 2019 en een artikel van Zachary Keyser “Old City site discovery to be visited by top U.S. officals, NGO disapproves” van 29 juni 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.