Ondanks bestand met Hamas opnieuw tientallen branden aangestoken door Gazaanse terroristen

Verscheidene branden braken uit in het zuiden van Israël op vrijdag en duizenden Palestijnen demonstreerden langsheen de grens met Gaza, ondanks het feit dat een bestand werd bereikt tussen Israël en Hamas via de bemiddeling van Egypte en de Verenigde Naties.

Het werd weer een vrijdag zoals alle andere vrijdagen sinds de rellen op 30 maart 2018 begonnen aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël. Ongeveer 6.000 Palestijnen demonstreerden gewelddadig langs de grens met minstens 21 gewonden door IDF-troepen die rel verspreidings middelen inzetten tegen de demonstranten. Eén Palestijnse hulpverlener zou ook gewond zijn geraakt.

Brandballonnen werden naar Israël gelanceerd op een ogenblik dat Israël als een gebaar van goodwill de visserijzone van Gaza weer uitbreidde tot 15 zeemijl en overeenkwam om 60 boten terug te geven die in Gaza waren geconfisqueerd.

Israël stemde er ook mee in om de brandstoftoevoer te hervatten, waarbij een viertal vrachtwagens met meer dan 150 duizend liter brandstof de geblokkeerde Strook binnenreden. Op dinsdag had Israël de brandstofleveringen aan de Strook stopgezet nadat meer dan 100 branden waren uitgebroken die vanuit Gaza waren aangesticht met brandballonnen.

Volgens een Israëlische functionaris die op voorwaarde van anonimiteit sprak: “in antwoord op een verzoek van de Verenigde Naties en Egypte, zal Israël de visserijzone [tot 15 zeemijl] teruggeven en de aanvoer van brandstof herstellen, in het licht van een belofte dat Hamas  het geweld tegen Israël zal stoppen. Indien Hamas zich niet aan deze belofte zal houden, zal Israël de sancties opnieuw instellen.

Als deel van het verstandakkoord zou Hamas hebben toegezegd dat het de lancering van de brandbommen via de lucht zou voorkomen en ervoor te zorgen dat de grensprotesten geweldloos zouden blijven. Niets van dat alles dus. Er zal voor Israël niks anders opzitten dan opnieuw sancties te moeten treffen.

Kritiek
Intussen neemt binnen Israël de kritiek toe op beleid van de ontslagnemende regering van Netanyahu evenals van een groter aantal oppositieleden. Benny Gantz, de partijleider van de Blauw & Witte partij en een voormalige stafchef van de IDF onder Netanyahu, riep op tot “stevige aanvallen” op Hamas als reactie op de brandstichtingen vanuit Gaza en zei:

Netanyahu vult eigenhandig de brandballonnen van Hamas met helium. De wapenstilstand … bewijst opnieuw dat Hamas dingen dicteert aan Netanyahu. Als er geen krachtige reactie is, is er geen afschrikking. Als er geen afschrikking is, is er geen kalmte.

Ook de voormalige premier voor de Arbeidspartij, Ehud Barak, beschuldigde Netanyahu van “te capituleren” voor Hamas en hij zei:

Na honderden branden wordt opnieuw een problematische deal bereikt, dat misschien met moeite een paar dagen stand zal houden. Bij afwezigheid van een beslissing over de doelen en het te volgen pad, is de afschrikking aan het afbrokkelen, is de overheid gegijzeld geworden door Hamas, die het land wil laten branden en sterker wil worden.

Inwoners van het getroffen gebied in zuidelijk Israël zijn gefrustreerd, zowel met de eindeloze brandbommen als met het gebrek aan een reactie van Israël. Itai Pachter van de kibboets Kfar Aza zei:

De situatie is ondraaglijk, er is dagelijks oorlog gaande en de staat Israël zwijgt. De inwoners van het grensgebied van Gaza zijn gevangenen in een veiligheidssituatie waar geen ontsnapping mogelijk is. Al meer dan een jaar leven we met het terrorisme van de branden en de situatie is erg frustrerend. Mensen zijn al onverschillig voor de situatie. Het zal niet goed eindigen.

De voorzitter van de Regionale Raad van Eshkol, Gadi Yarkoni, stuurde de bewoners een bericht waarin hij zijn frustratie over de regering uitdrukte. Hij zei:

Vanuit het oogpunt van de staat Israël is ballonterrorisme geen strategische bedreiging en daarom is het beleid een van ‘containen’. Ik heb deze week duidelijk gemaakt dat dit beleid het luchtballonterrorisme naar onze deurdrempels brengt en dat de voortdurende anarchie in het licht van de veiligheidssituatie onze kracht uitholt.

Plaatjes van de branden van vrijdag 28 juni ’19


Bronnen:

♦ naar een artikelGaza arson balloons spark 14 fires; IDF jeep set ablaze in border riots” en een artikelGantz: Deal to end Gaza arson attacks shows Netanyahu ‘filling Hamas’s balloons’” en een artikelIsraeli official confirms concessions to Hamas in deal to end arson attacks” van 28 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelFires rages across southern Israel despite reported agreement with Hamas” van 28 juni 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Matan Tsuri en Yoav Zitun “Dozens of fires are daily nightmare for frustrated Israelis along Gaza border” van 27 juni 2019 en een artikelFires rage on as Gaza balloon terror intensifies” op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

2 gedachtes over “Ondanks bestand met Hamas opnieuw tientallen branden aangestoken door Gazaanse terroristen

  1. Dat een hogere macht, vertrouwen schenkt aan deze totaal onmenselijke debielen. Die namens die macht de wereld moet domineren. Wat een waanzin.

    Like

  2. Israel is veels te lief kan me wel voorstellen dat de bevolking moe wordt van dat eindeloze kat en muisspel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.