Landen beloven 110 miljoen dollar aan UNRWA, het Hulpagentschap voor ‘Palestina’ van de VN

Meer dan $ 110 miljoen werd dinsdag opgehaald tijdens een donorconferentie ter ondersteuning van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA, die het moeilijk heeft gehad sinds de Verenigde Staten de financiering drastisch hebben verlaagd.

UNRWA-chef Pierre Kraehenbuehl zei dat de financiering het agentschap, dat onderwijs en gezondheidsdiensten biedt aan Palestijnen, in staat stelt de kosten voor de komende maanden te dekken en een begrotingscrisis te voorkomen. Ongeveer 35 landen namen deel aan de conferentie, voornamelijk Europese en Arabische landen, met de grootste bijdragen van de EU, Duitsland en Groot-Brittannië.

De conferentie werd gehouden op dezelfde dag als de regering van de Amerikaanse president Donald Trump de economische component onthulde van een langverwacht vredesplan in het Midden-Oosten, op een workshop in Bahrein die werd geboycot door de Palestijnse Autoriteit. Het Amerikaanse plan bengelt het vooruitzicht van $ 50 miljard aan investeringen in de Palestijnse gebieden en de naburige Arabische landen gedurende 10 jaar.

Kraehenbuehl verwelkomde de belofte van $ 110 miljoen, zeggend dat het een ‘belangrijk bedrag’ was, maar zei dat UNRWA meer geld zou zoeken om zijn jaarlijkse begroting van $ 1,2 miljard in september te dekken. ‘We hopen dat dit ons in staat stelt om veel van de behoeften die we hebben in de komende drie tot vier maanden te overbruggen,’ vertelde hij aan verslaggevers.

Er waren geen aankondigingen van nieuwe bijdragen van de Golfstaten, maar de UNRWA-chef benadrukte dat er sterke steun was voor het werk van het agentschap. Vorig jaar vertrouwde UNRWA op extra geld van lidstaten en interne besparingen om een ​​budgettair gat van $ 446 miljoen te dekken. Dit jaar onthulde het een budget van $ 1,2 miljard, onveranderd vanaf 2018.

Plaatje hierboven: Palestijnen protesteren tegen het besluit van de Amerikaanse president Trump om de financiering van UNRWA op 8 september 2018 stop te zetten [beeldbron: Wisam Hashlamoun/MEM]

Vorig jaar verlaagden de Trump-regering alle middelen aan UNRWA en voerden aan dat het ondeugdelijk was toen Washington druk zette met het werk aan voorstellen voor een Israëlisch-Palestijnse oplossing. De Amerikaanse Midden-Oosten adviseur Jason Greenblatt vertelde in mei op de VN-Veiligheidsraad dat het agentschap moet worden ontmanteld en dat zijn diensten moeten worden overgedragen aan landen die de Palestijnse vluchtelingen en NGO’s ondersteunen.

De Verenigde Staten zwaren van plan om het Hulpagentschap voor ‘Palestina’ van de VN (UNRWA) te ontbinden tijdens de conferentie ‘Peace to Prosperity’, die in Bahrein plaatsvond. De krant Israel Hayom meldde dat de Verenigde Staten zou proberen het mandaat dat Israël tijdens de conferentie aan de UNRWA heeft verleend om op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te werken, in te trekken, en voegde daaraan toe dat Israël terughoudend is om dit effect te laten gelden.

Volgens de krant zullen de Verenigde Staten op hun beurt aanbieden om de Palestijnse vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever te renoveren, ze om te bouwen als permanente steden, en “dat de activiteiten op het gebied van onderwijs en voedselverstrekking van UNRWA worden vervangen door ontwikkelingsprogramma’s die door internationale NGO’s worden uitgevoerd, maar gerund door de Palestijnse Autoriteit“.

De krant wees erop dat de Amerikaanse afgezant van de regio, Jason Greenblatt, onlangs soortgelijke plannen heeft voorgesteld, namelijk dat vervanging van de UNRWA en beëindiging van zijn werkzaamheden centraal zullen staan ​​in de deal, erop wijzend dat UNRWA het conflict alleen maar bestendigt en niét oplost.


Bij het plaatje hierboven (cijfers van UNRWA zelves!). Op nauwelijks vier jaar tijd is het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot bijna 6 miljoen, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid.

UNRWA werd in 1950 opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen die hun huis verloren tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948. De hulp omvat scholen, gezondheidscentra en voedselverstrekking. Meer dan 750.000 Palestijnen vluchtten of werden verdreven tijdens de oorlog van 1948 rond de oprichting van Israël en tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967. Zij en al hun nakomelingen worden door het VN-agentschap beschouwd als vluchtelingen die onder de bevoegdheid van de Palestijnen vallen.

Israël beschuldigt de UNRWA ervan de Palestijnse verhaallijn van de onwettigheid van Israël te bestendigen door op unieke wijze de vluchtelingenstatus toe te kennen aan de afstammelingen van vluchtelingen, zelfs wanneer ze in andere landen zijn geboren en daar burgerschap hebben, voorwaarden die niet gelden voor de vluchtelingen die worden opgevangen door het belangrijkste vluchtelingenagentschap van de VN, UNHCR, dat zorgt voor alle andere vluchtelingen wereldwijd. De bevolking van Palestijnse vluchtelingen groeit dus elk jaar.

Het Palestijnse ‘recht op terugkeer’ is een van de hoofdkwesties van geschillen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Palestijnen beweren dat de bijna zes miljoen mensen die de VN erkent als vluchtelingen het recht hebben om terug te keren naar hun eigen huis in Israël. Israël verwerpt van zijn kant deze eis en zegt dat het een poging van de Palestijnen is om Israël te vernietigen in aantallen. De bevolking van Israël is bijna negen miljoen, waarvan driekwart joods is. Een toevloed van miljoenen Palestijnen zou betekenen dat Israël niet langer een staat met een Joodse meerderheid zou zijn.

Het aantal Palestijnse vluchtelingen blijft gestaag toenemen (oranje lijn) terwijl die van andere naties en vluchtelingen uit oorlogsgebieden komen en gaan …

In het begin van de jaren 1950 werd de Arabische vluchtelingenstatus erfbaar gemaakt en het vluchtelingenschap eeuwigdurend gemaakt. Waarom hebben de Arabische gastlanden deze ‘Palestijnen’ nooit willen integreren in hun maatschappijen? Waarom kregen zij geen gelijke rechten en werden ze nooit genaturaliseerd, zoals wij in het Westen bijvoorbeeld wel met onze Marokaanse, Turkse, Italiaanse vluchtelingen en tegenwoordig Syrische hebben gedaan en nog doen?

De reden is eenvoudig:

“… de Arabische landen willen het Arabische vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of deze Arabische vluchtelingen leven of sterven.” [Ralph Galloway in augustus 1958, toenmalig UNRWA chef, zoals hij door Terence Prittie werd geciteerd in ‘The Palestinians: People, History, Politics’; pag. 71 bron]


Bronnen:

♦ naar een artikelCountries pledge $110 million for UN Palestinian agency” van 28 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “UNRWA raises $110 million for Palestinians on same day as Bahrain summit” van 27 juni 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelInternational community pledges $110 million to UNRWA” van 27 juni 2019 en een artikelUNRWA meets to urge support ahead of donor conference” van 18 juni 2019 en een artikelReport: US to propose to dismantle UNRWA during Bahrain conference” van 28 mei 2019 op de site van Middle East Monitor (MEMO)

Een gedachte over “Landen beloven 110 miljoen dollar aan UNRWA, het Hulpagentschap voor ‘Palestina’ van de VN

 1. Het palestijnse ‘erfrecht op vluchtelingenstatus waar de rest van de wereld voor opdraait….behalve de Arabieren die lipservice maar bijna géén financiele service geven terwijl zij de eigenlijke schuldigen aan het héle probleem zijn.

  Het waren de Arabische landen die in 1948 de 2-statenoplossing niet accepteerden, Israel aanvielen en de aldaar wonende Arabieren opriepen huis & haard te verlaten ‘totdat de Joden de zee in waren gedreven.

  Het waren de Arabische landen die diezelfde gevluchte Arabieren in vieze kampen gooiden en tot eeuwige vluchteling opwaardeerden om als wapen tegen Israel te dienen.

  Het waren de Arabische landen die een boycot voerden tegen een ieder die zaken met Israel wilde doen.

  Het waren de Arabische landen met hun Khartoum resolutie: géén vrede, géén onderhandelingen & géén erkenning van/met Israel.

  Ben toch benieuwd hoelang het Westen zijn rol als Sinterklaas, gekke Henkie & melkoe zal blijven vervullen………..met geld dat van ons, de belastingbetaler is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.