Terreurgroep Jaysh al-Islam hield militaire parade in de Gazastrook

Wie Gaza zegt, denkt aan Hamas, maar dat is slechts een deeltje van het Gazaanse verhaal van terreur en geweld. In het wespennest van meer dan een dozijn terreurgroepen in de Strook is er bv. de met ISIS (Daesh) gelieerde terreurgroep Jaysh al-Islam (Leger van Islam) dat op woensdag 26 juni 2019 een militaire parade hield in Gaza Stad, uiteraard mits de instemming van Hamas die sinds 2007 de Gazastrook bemeesterd.

Het salafistische Leger van Islam (Arabisch: Jaysh al-Islām), officieel Het Leger van Islam Groep in Jeruzalem (Jama’at Jaysh al-Islam fi Bayt al-Maqdis), is een salafistische jihadistische militante organisatie in de Gazastrook die zich eerder afscheurde van de PRC (Volksverzet Comitées). De Gazaanse groep is niet te verwarren met de Syrische Jaysh al-Islam , een rebellenleger dat in Syrië vecht aan de zijde van het Al Nousra Front tegen het regeringsleger van de Syrische president Bashar Al Assad.

Jaysh al-Islām werd gesticht door de Dormush-clan in 2006, wordt geleid door Mumtaz Dormush en is gevestigd in de wijk Tzabra in het centrum van de Gazastrook begrensd door Israël en Egypte. Deze salafisten willen de sharia (islamitische wet) invoeren in de Strook. De groep is door de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten aangewezen als een terroristische organisatie.

Het Leger van de Islam is één van de drie Palestijnse terreurformaties die soldaat korporaal Gilad Shalit op 25 juni 2006 ontvoerden en overhandigde aan Hamas dat meer dan vijf jaar lang de soldaat zal gijzelen (de andere twee organisaties waren Hamas en de Volksverzet Comitées (PRC). Hamas ruilde in oktober 2011 korporaal Shalit voor 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars die opgesloten waren in Israëlische gevangenissen.

Op 17 november 2010 schakelde het Israëlische leger twee kopstukken uit van het Leger van Islam, met name de gebroeders Islam Yassin [nom de guerre Abu Adham] en Mohammed Yassin, beiden afkomstig uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalaya in het noorden van de Gazastrook. De broers waren ook neven van sjeik Ahmed Yassin, die in 1987 Hamas heeft opgericht en op 22 maart 2004 door het IDF werd uitgeschakeld, toen hij en zijn bodyguards met Hellfire missiles onder vuur werden genomen vanuit een Israëlische AH-64 Apache helicopter.

Het Leger van Islam pleegde ook verscheidene aanslagen in het Sinaï gebied in buurland Egypte, wat regelmatig tot spanningen leidt met Hamas. In augustus 2012 doodde militanten van de groep zestien Egyptische leden van de grenspolitie. Daarop eiste Egypte dat Hamas drie hooggeplaatste leden van het Leger van Islam zou uitleveren. Hamas, gewapend en gefinancierd door Iran, repte met geen woord of de organisatie  aan de Egyptische eis zou voldoen.

Militaire parade van Jaysh Al-Islam in Gaza, 26.06.2019


Bronnen:

♦ naar een artikelISIS holds armed parade in Gaza” van 27 juni 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Aymenn Jawad Al-Tamimi “Jaysh al-Islam in Gaza: Exclusive Interview” van 25 januuari 2019 op de site van Pundicity

♦ naar een artikel van Jonathan D. Halevi “Al-Qaeda Affiliate – Jaish al-Islam – Receives Formal Sanctuary in Hamas-Ruled Gaza” van 20 augustus 2008 op de site van JCPA

♦ naar een artikelArmy of Islam: “Shalit is held by Hamas fighters” van 18 januari 2007 op de site van IMEMC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.