Historisch Joods gebed in de synagoge van Bahrein in de marge van economische conferentie

Aan het begin van een nieuwe dag van de procedures tijdens de door de VS geleide conferentie van Bahrein over de economische toekomst van het Midden-Oosten namen Joodse deelnemers deel aan een ochtenddienst. Met Joodse gebedsjaals en tefillin (fylacteries) in een Arabische staat die geen diplomatieke betrekkingen met Israël onderhoudt, dansten de mannen in een cirkel en zongen het gekend lied ‘Am Yisrael Chai‘ (het volk van Israël leeft).

Onder de aanwezigen aan de gebedsdienst deelnamen bevond zich Jason Greenblatt, een senior adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. David Makovksy, een senior fellow bij het Washington Institute for Near East Policy, schreef op Facebook dat het geen probleem was om een minimum ​​quorum van ten minste 10 mannen, bekend als een minyan, te verzamelen om een ​​officiële dienst uit te voeren. “We hadden vanmorgen een minyan van meer dan 15 mensen in Bahrain in de oude stad van Manama,” zei Makovsky.

Video: gebedsdienst in Bahrein synagoge

Tijdens zijn verblijf in Bahrein, ontmoette Makovksy de voormalige ambassadeur van de Golfstaat in de VS Houda Nonoo, “die ook lid is van de 34 leden tellende Joodse gemeenschap van Bahrein,” voegde hij eraan toe.

Makovsky zegt dat ambassadeur Nonoo hem vertelde dat de Joodse gebedsdienst vanochtend “de eerste dagelijkse minyan was die ze zich kan herinneren sinds de synagoge in 1995 door de Bahreinse autoriteiten werd heropend“, in een tijd dat Israël toegang kreeg tot de Arabische wereld na het verlenen van de Palestijnen zelfbestuur in Judea, Samaria en de Gazastrook en ondertekening van een vredesverdrag met Jordanië.

Volgens de ambassadeur waren er zo’n 1500 Joden in Bahrein voordat de moderne Joodse staat in 1948 werd opgericht. Sindsdien heeft ze aan Makovsky gezegd dat er gebedsdiensten in privéwoningen zijn geweest en dat er af en toe wordt gebeden in de synagoge wanneer Amerikaans Joodse matrozen van de Amerikaanse Vijfde Vloot in het gebied waren gestationeerd.

De correspondent van Times of Israel, Raphael Ahren, zegt dat hij de gebedsdienst op woensdagochtend organiseerde met de hulp van ambassadeur Nonoo “en met de goedkeuring van de autoriteiten in Manama.” Ahren schrijft dat “Rabbijn Marvin Hier van het Simon Wiesenthal Centrum de gebeden leidde. Na de dienst gaf een van de aanbidders een preek over de wekelijkse Tora-lezing.

Bahrein Synagoge
Bahrein is een van de weinige Arabische landen in de Perzische Golf met enige vorm van Joodse gemeenschap of synagoge. De gemeenschap onderhoudt ook een kleine Joodse begraafplaats.

De kleine synagoge werd begin 1900 gebouwd om de kleine Joodse gemeenschap te dienen, van wie de meesten uit Irak kwamen. De gemeenschap bereikte een piek van 1500 Joden in de jaren dertig van de vorige eeuw. Doorzocht tijdens onlusten in december 1947, viel de synagoge in onbruik en verval totdat hij in 1996 werd gerenoveerd.

De gemeenschap slonk tot ongeveer 500 voor de Zesdaagse Oorlog en nadat er op dat moment relletjes plaatsvonden, nam deze nog verder af. Tegenwoordig wonen naar schatting 35 Joden in Manama.

De onopvallende beige synagoge van Manama in Bahrein


Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “A synagogue in Bahrain? Not your average prayer in the Persion Gulf” van 26 juni 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelHistoric Jewish prayer in Bahrain Synagogue at US-led Mideast Economic Conference” van 26 juni 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “On fringes of peace confab, rare prayer service brings Bahrain synagogue to life” van 26 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.