De echte reden waarom de Palestijnen weigeren de conferentie in Bahrein bij te wonen

Zowel de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) als de Palestijnse Autoriteit (PA) boycotten de door de VS geïnitieerde economische conferentie in Bahrein. Hoewel ze zouden willen geloven dat hun afwezigheid de legitimiteit en essentie van de conferentie ondermijnt – het bevorderen van de Palestijnse economische ontwikkeling – is de waarheid dat hun afwezigheid waarschijnlijk de enige mogelijkheid is om resultaten te boeken.

Eens waren de PA en de PLO potentieel belangrijke actoren in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Vandaag de dag bestaat er geen twijfel over dat ze een klein en steeds maar kleiner percentage van de Palestijnen vertegenwoordigen.

Hun deelname aan de conferentie in Bahrein zou niets substantieels bijdragen. Terwijl de wereld zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld, zijn de PA en PLO hetzelfde gebleven en hebben ze het ene vredesvoorstel na het andere om het conflict voor eens en voor altijd op te lossen, verworpen.

Terwijl ze proberen de indruk te wekken dat de afwijzing van het economische plan door de PA en de PLO het resultaat is van hun principiële strijd voor de belangen van het Palestijnse volk, is de waarheid dat hun doelen eenvoudigweg zijn om aan de macht te blijven en de eliminatie van Israël te promoten.

De PLO werd opgericht in 1965. Het doel was en is om Israël te vernietigen. In tegenstelling tot de territoriale aanspraken van de organisatie vandaag, gaf het handvest elke Palestijnse territoriale claim af aan zowel de Westelijke Jordaanoever – daarna onder Jordaanse controle – als de Gazastrook – en vervolgens onder Egyptische controle. Bij afwezigheid van enig ander herkenbaar Palestijns leiderschap, aanvaardden de Verenigde Naties in 1974 de PLO als de vertegenwoordiger van de Palestijnen.

De belangrijkste prestatie van de PLO werd geboekt in 1993 toen het door Israël werd erkend – als onderdeel van wat bekend werd als het Oslo-vredesproces – als de legitieme vertegenwoordigers van de Palestijnen. Het Oslo-proces heeft de P.A. gebaard die bedoeld was om de mantel van het Palestijnse leiderschap aan te nemen.

In de praktijk is de P.A. president ook het hoofd van Fatah, de grootste PLO-fractie, en daarmee het hoofd van de PLO. Maar terwijl de P.A. was bedoeld om te worden bestuurd door een combinatie van het P.A. Parlement (een democratisch gekozen organisatie) en de P.A. president (ook democratisch verkozen), was de realiteit dat de PLO-leiding het beleid in de P.A. bleef dicteren.

Het voortdurende naast elkaar bestaan ​​van de P.A. en PLO gaf het Palestijnse leiderschap grote flexibiliteit. De P.A. zou kunnen worden gepresenteerd aan de wereld als de legitieme, democratisch gekozen vertegenwoordiger van de Palestijnen en zou degene zijn die om erkenning van een Palestijnse staat zou vragen.

De PLO zou daarentegen in de schaduw blijven. Vanuit de focus van de wereld zou de PLO de betrokkenheid en invloed van haar niet-Fatah-facties kunnen verbergen, zoals het Volksfront voor de bevrijding van Palestina – een internationaal aangewezen terroristische organisatie.

Samen, leidde de door Fatah geleide P.A. en de PLO de Palestijnen van 1994 tot 2006. Toen, na de dood van PLO oprichter Yasser Arafat, hield de P.A. zijn tweede algemene verkiezingen. Als gevolg van de wijdverbreide echte en vermeende corruptie van Fatah en de PLO, werden de verkiezingen gewonnen door Hamas, een andere internationaal erkende terroristische organisatie, die geen deel uitmaakt van de PLO.

Terwijl P.A. president Mahmoud Abbas, de P.A., Fatah en de PLO erg snel waren om het democratisch gekozen Hamas-leiderschap op de Westelijke Jordaanoever af te zetten, blijft Hamas de Gazastrook regeren.

In deze context, wanneer men het feit overweegt dat de P.A. en PLO  in feite minder dan de helft van de Palestijnen vertegenwoordigen die ogenschijnlijk onder het bestuur van de P.A. leven, is het duidelijk waarom het economisch plan van de Trump-regering zo’n reële bedreiging vormt voor hen en waarom ze weigeren deel te nemen aan de conferentie in Bahrein.

De conferentie richt zich op de economische ontwikkeling van de Palestijnen, en niet op de P.A. Daarbij geeft het plan duidelijk, zij het niet expliciet, de realiteit weer dat de P.A. en PLO niet langer alle Palestijnen vertegenwoordigt. Het plan geeft ook duidelijk aan dat de regering-Trump zich afvraagt ​​wat er is gebeurd met de miljarden dollars aan internationale hulp die in de P.A. zijn gepompt in de afgelopen twee en een halve decennia.

Dit is de ergste nachtmerrie van de P.A. en PLO en de echte reden waarom ze weigeren deel te nemen aan de conferentie. De onderliggende boodschap van het plan legt het feit bloot dat de P.A. en PLO niet langer de belangen van de Palestijnen vertegenwoordigt en dat in plaats van de enorme hulp die ze hebben ontvangen om in de Palestijnen te investeren hebben gebruikt, hebben ze het misbruikt voor eigen gewin.

In afwezigheid van de P.A. en PLO, zullen de discussies in Bahrein zich kunnen concentreren op de manieren om de belangen van de Palestijnen te behartigen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maurice Hirsch “The real reason the Palestinians are refusing to attend the Bahrain conference” van 24 juni 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “De echte reden waarom de Palestijnen weigeren de conferentie in Bahrein bij te wonen

 1. PLO/PA/HAMAS/Islamic Jihad….en alles ertussen in waren/zijn terreur bewegingen met maar één doel voor ogen toen/nu……..de Joden de zee in drijven…….en dan mekaar te lijf gaan!

  Het echte probleem van de palestijnse Arabieren is dat niemand geinteresseert was/is in de feiten….’niet de Arabische leiders, niet Europa en zéker niet de VN.

  Zij werden/worden gevoed met leugens, lege hoop/vooruitzichten & beloftes waar zij zich blind op blijven staren.

  En toen kwam Uncle Donald en haald de bezem erdoor waardoor de naakte waarheid werd geopenbaard en daar was niemand blij over, daar de leugenaars uit de kast werden gesleept. Vandaar alle tegenstribbelingen!

  De Arabieren beginnen langzaam te wennen aan het feit dat er een andere US-kapitein op het schip staat, Europa machteloos met zichzelf in de clinch ligt, Israel een superpower is en zij een achtelijk gebied zijn gebleven dat de wereld zelfs niet meer met hun olie kan chanteren.

  Deze bruiloft zonder bruid & bruidegom is gewoon een financiele conferentie waar de aanwezige zakelijke leiders gewoon zakelijke deals gaan sluiten.

  Vrede gaat het hiermee écht niet worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.