Veiligheid van Israël Eerst: historische trilaterale veiligheidsconferentie in Jeruzalem

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 25 juni 2019. Meir Ben-Shabbat (Isr), John Bolton (VS), premier Benjamin Netanyahu (Isr) en Nikolai Patrushev (Rus) schudden elkaar de hand bij de opening van een trilaterale veiligheidsconferentie in Jeruzalem,  [beeldbron: Reuters/Ronen Zvulun]

Ze kunnen van premier Netanyahu zeggen wat ze willen, maar als je Amerikanen en Russen rond de tafel kunt krijgen, en dat dan nog wel in Jeruzalem [!], dan zegt dat duizend keer meer over de uitzonderlijke kwaliteiten van deze Israëlische leider dan 100 conferenties in Bahrein dat ooit kunnen doen.

Een historische ontmoeting vond plaats op dinsdag 25 juni 2019 in Jeruzalem met leiders uit Israël, de Verenigde Staten en Rusland gericht op de bilaterale betrekkingen en veiligheid in de regio, met een speciale nadruk op het voorkomen van potentieel gevaarlijke situaties afkomstig uit Iran en Syrië.

De besprekingen zijn een voortzetting van de recente ontmoetingen van premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu met nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton en de secretaris van de Russische nationale veiligheidsraad Nikolai Patrushev.

Grote afwezige op de bijeenkomst in Jeruzalem was de vertegenwoordiger van de Europese Unie, maar zoals bekend is de diplomatieke rol van de EU in het Midden-Oosten nagenoeg compleet uitgespeeld.

Netanyahu opende de bijeenkomst door te verklaren dat dit een historisch moment was, namelijk dat het de eerste gezamenlijke bijeenkomst was tussen de drie landen over de nationale veiligheid in de hoofdstad van Israël, Jeruzalem.

Israël herhaalde dat Israël nieuwe hoogten heeft bereikt in zijn relatie met de VS onder leiding van president Donald Trump en erkent de groeiende vriendschap tussen Israël en Rusland in de afgelopen jaren.

Netanyahu zei: “Ik wil president Trump en president Poetin bedanken voor hun instemming met deze veiligheidsconferentie en voor het sturen van hun meest ervaren adviseurs. Ik hecht grote waarde aan de sterke relaties die Israël heeft met beide leiders en beide landen. Ik geloof dat er een bredere basis is voor samenwerking tussen ons drieën dan velen denken. Deze top is een echte kans om de stabiliteit in onze regio, en met name in Syrië, te bevorderen.”

Ben-Shabbat drukte ook optimisme uit aan het begin van de bijeenkomst en zei: “Het bereiken van veiligheid en stabiliteit in onze regio is ons gemeenschappelijke doel. Andere naties en volkeren in en buiten de regio streven er ook naar. Dat de bijeenkomst wordt gehouden in Jeruzalem getuigt van de positie van Israël, het vertrouwen van de supermachten in het land en het gewicht dat het wordt gegeven aan kwesties op de regionale en mondiale agenda’s.”

Hij legde uit dat de top werd voorafgegaan door diepgaande en langdurige discussies tussen Netanyahu, de Russische president Nikolai Poetin en president Trump, en benadrukte het gevoel dat de tijd rijp is voor deze diplomatieke stap.

Netanyahu bedankte de Verenigde Staten en met name president Donald Trump voor het onvoorwaardelijk steunen van het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, en verklaarde dat alle drie de deelnemende landen het gemeenschappelijke doel hebben om een ​​vreedzaam en veilig Syrië te bereiken, evenals meer stabiliteit, veiligheid en welvaart in het Midden-Oosten.

Israël heeft honderden keren gehandeld om te voorkomen dat Iran zich militair verschanst in Syrië, terwijl het actief en openlijk roept en werkt voor onze vernietiging,” verklaarde Netanyahu. “We hebben honderden keren gehandeld om te voorkomen dat Iran steeds geavanceerdere wapens aan Hezbollah zou leveren, of om een ​​tweede front in het noorden tegen ons te vormen vanuit de Golanhoogte. Israël zal blijven voorkomen dat Iran ons buurland [Syrië] gebruikt als platform om ons aan te vallen, en Israël zal krachtig reageren op dergelijke aanvallen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli First: Historic Trilateral Security Summit Held in Jerusalem” van 25 juni 2019 op de site van Unied With Israel

♦ naar een artikelTop Israeli Security Official: Middle East Stability Contingent on ‘Reining in Iran’s Aspirations and Actions’” van 25 juni 2019 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Veiligheid van Israël Eerst: historische trilaterale veiligheidsconferentie in Jeruzalem

 1. Ik krijg geen enkel beeld voor ogen welke van onze grote
  W-Europeese leiders op zo een foto zou kunnen staan.

  Federika Mogherini? Emanuel Macron? Mutti Merkel? Mark Rutte, de Scandinavische kleine lampjes of onze toekomstige premier di Rupo?

  Al deze kanonnen zijn allemaal veel te veel bezig met hun eigen kleine principiele spelletjes en dus niet in staat om daadkrachtige wereld politiek te voeren.

  De grote leider van het kleine Israel als pragmtische mediator tussen de 2 oppositionele kemphanen Amerika & Rusland.

  Wow!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.