Amerikaans Holocaust Museum verwerpt alle analogieën tussen de Holocaust en andere evenementen

Plaatje hierboven: Washington, juli 2014 tijdens Israël’s anti-terreur Operation Protective Edge tegen Hamas in Gaza. Een vrouw, niet gestoord door een chronisch gebrek aan feitenkennis, demonstreert met een bord ‘Geen Holocaust in Palestina‘ aan de inkom van het Amerikaanse Holocaust Museum (USHMM) [beeldbron: Mosaic]

Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum (USHMM) herhaalde een sterke afwijzing van analogieën met de Holocaust in de nasleep van het debat rond de term ‘concentratiekampen’ aangewakkerd door de 29-jarige Alexandria Ocasio-Cortez, afgevaardigde van de Democratische Partij voor New York.

Het museum verwerpt ondubbelzinnig pogingen om analogieën te creëren tussen de Holocaust en andere gebeurtenissen, zowel historisch als hedendaags,” zei het museum in een verklaring. “Die positie is herhaaldelijk en ondubbelzinnig duidelijk gemaakt in de officiële verklaring van het museum over de kwestie.” De verklaring gekoppeld aan een van december, volgde na een soortgelijke controverse met betrekking tot migranten detentiekampen gerund door de Trump-regering.

Volksvertegenwoordigster Alexandria Ocasio-Cortez debatteerde op Instagram over de Holocaust en vergeleek de vernietiging van zes miljoen Joden in de concentratiekampen van Hitler in Europa met detentiecentra van de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE) aan de grens tussen de VS en Mexico. “De VS beheersen concentratiekampen aan onze zuidgrens, en dat is precies wat ze zijn,” zei ze, en ze veroordeelde een “fascistische” regering en riep de heilige holocaust mantra tegen genocide op: “Never Again.”

Nadat critici haar laakten voor wat zij zeiden dat het een aanroepen was van de Holocaust, zei ze dat ze de detentiekampen niet vergelijkt met de kampen die door de nazi’s worden gerund, maar eerder naar een definitie van de term die is gebruikt voor andere detentiekampen, waaronder degenen die Japanse Amerikanen gevangen hebben gezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De opheldering overtuigde niet al haar critici en een vuurstorm van critici is blijven doorgaan. De verklaring van het museum lijkt te zijn aangewakkerd door een artikel in World Israel News dat een historicus van het Holocaust-museum beschuldigt van het omarmen van de opvatting dat de huidige migrantendetentiecampagnes analoog zijn aan door de nazi’s beheerde concentratiekampen.

Het museum herhaalt verder dat een verklaring die aan een historicus van het museumpersoneel wordt toegeschreven met betrekking tot recente pogingen om de situatie aan de zuidgrens van de Verenigde Staten te vergelijken met concentratiekampen in Europa tijdens de jaren 1930 en 1940, niet de positie van het museum weerspiegelt,” aldus de verklaring.

In feite had de historicus, Becky Erbelding, op Twitter een verklaring van Ocasio-Cortez goedgekeurd die de migrantendetentiekampen met concentratiekampen vergeleken, maar expliciet zei dat ze niet analoog waren aan door de nazi’s beheerde concentratiekampen. Het artikel in het World Israel News had de verklaring van Ocasio-Cortez verkeerd gekarakteriseerd door de Holocaust aan te halen.

Erbelding riep in een verklaring op tot een intrekking van het bewuste artikel en tevens excuses van World Israel News en zei: “Holocaust-analogieën zijn lui, misleidend, ongevoelig en onjuist. Ik steun het standpunt van het museum over het vermijden van Holocaust-analogieën,” voegde ze eraan toe in een interview met de Joods Telegrafisch Agentschap.

Wansmakelijke flyer van de BDS beweging waarin de Holocaust wordt uitgebuit

Plaatje hierboven: Een Facebookpagina verspreidde op 26 november 2014  een artikel getiteld “I Acknowledge Apartheid Exists” met 115.000 ‘likes’ ter ondersteuning van de BDS beweging. De bijgevoegde foto [origineel de bevrijding op 6 mei 1945 van het nazi-concentratiekamp in Ebensee, een bijkamp van concentratiekamp Mauthausen], werd bewerkt met Photoshop en stelde kampgevangenen voor die plakaten met anti-Israël slogans ophielden. [beeldbron: Legal Insurrection blog]


Bronnen:

♦ naar een artikelUS Holocaust Museum rejects all ‘analogies between the Holocaust and other events’” van 24 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Shmuley Boteach “Alexandria Ocasio-Cortez Desecrates the Holocaust” van 24 juni 2019 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Amerikaans Holocaust Museum verwerpt alle analogieën tussen de Holocaust en andere evenementen

  1. Vanwege de Latijns-Amerikaanse zaak? Welk doel heeft dit? Kan een zinnig mens hier zelfs nog over discussiëren?
    Heb trouwens niets tegen welwillende Zuid-Amerikanen. Waarom krijgen die mensen een podium?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.