Onthuld: Hamas heeft een slapende terreurcel binnen de UNRWA

Het hoofd van UNRWA’s werknemersvakbond in de Gazastrook is een tamelijk anonieme Hamas-functionaris die door de terreurorganisatie binnen het bureau is geplaatst als een ‘slaper’ die de middelen van de organisatie kan gebruiken voor de doeleinden van Hamas, heeft TPS geleerd.

De United Professional List won onlangs de verkiezingen voor de VN-organisatie voor Hulp en Bijstand aan Werknemers van de Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA). Arabische media meldden dat de gebeurtenis werd gezien als een overwinning voor islamitische elementen in de Gazastrook en onderstreepte het falen van hun tegenstanders op de Fatah-lijst. De UP-List, een gezamenlijke lijst van Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ), won 22 van de 27 zetels.

Amir al-Mashal, die al als hoofd van de UNRWA-werknemersunie in Gaza had gediend, leidde de lijst naar zijn laatste overwinning. Salameh Shalakh, een fuctionaris van de Islamitische Jihad, gaf toe dat de lijst ‘een unie van islamitische organisaties‘ was.

De United Professional List heeft eerder gediend als een islamitische organisatie zonder winstoogmerk maar is als politieke organisatie vermeld sinds Hamas in 2007 de controle over de Strip overnam.

Deze groep liep in 2006 voor het Palestijnse Autoriteit (PA) parlement en in de gemeenteraadsverkiezingen in 2005 en dient tegenwoordig als stevige basis voor het Hamas-regime.

Ambtenaren van Gaza schatten dat Al-Mashal een ‘slapende’ agent is, een Hamas-lid dat op een sleutelpositie staat van waaruit hij de middelen van de organisatie kan gebruiken voor de behoeften van de terreurgroep.

Dr. Suhail al-Hindi, een lid van het Political Politburo van Hamas, diende als voorzitter van de UNRWA-werknemersunie voor al-Mashal. Hij i diende eerder als een senior lid van UNRWA, dat wordt gefinancierd door de VS en de Europese Unie en dat verantwoordelijk is voor het verspreiden van steun aan honderdduizenden in Gaza, terwijl het als een belangrijk lid van Hamas fungeert, wordt Hamas door de VS  en de EU aangewezen als een buitenlandse terreurorganisatie.

Na zijn benoeming tot de leiding van Hamas, gaf al-Hindi een reeks ontkenningen uit omdat hij beweerde dat hij niet was gekozen voor het bureau van Hamas. Hij beweerde zelfs dat hij van plan was om degenen die verantwoordelijk waren voor deze berichten aan te klagen.

De UNRWA heeft bezwaar gemaakt tegen haar personeel dat toebehoort aan Hamas of andere terreurorganisaties, maar heeft op eigen initiatief geen beslissende actie ondernomen om haar bezwaren te handhaven. De UNRWA schakelde al-Hindi uit nadat het werd ontdekt dat hij tot politiek leiderschap van Hamas was verkozen en dat zelfs Israël veel druk uitoefende.

Hamas gebruikt UNRWA om Gaza te voeden, maar gebruikt het ook als hefboom of als manier om de publieke steun in de strook te krijgen. IDF-generaal (Res.) Eli Ben Meir, die als plaatsvervangend hoofd van het directoraat Inlichtingen fungeerde, vertelde TPS dat er een aanzienlijk onderzoek is naar het gebruik van de middelen en faciliteiten van de UNRWA voor eigen doeleinden. Hij merkte op dat dit door Hamas niet werd opgedrongen aan UNRWA, maar eerder een overeengekomen regeling.

Hamas maakt gebruik van de status van UNRWA als dekmantel voor zijn terreurgerelateerde operaties, legde hij uit. Hamas en UNRWA coördineren hun activiteiten. Hamas waarschuwt de UNRWA van zijn acties en vertelt hen wanneer weg te blijven zodat ze later onschuld kunnen claimen.

In antwoord op een vraag van TPS verklaarde UNRWA-woordvoerder Sami Mashasha dat al-Mashal democratisch gekozen was en daarom intervenieert de UNRWA niet bij zijn benoeming. Hij verwierp de rapporten dat de lijst wordt ondersteund door Hamas en Islamic Jihad als ‘assessments’ waarover de UNRWA geen commentaar zal geven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Baruch Yedid “Exposed: Hamas Has a Sleeper Cell Inside UNRWA” van 24 juni 2019 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Onthuld: Hamas heeft een slapende terreurcel binnen de UNRWA

  1. Een ‘slapende’ terreur cel? LOL.

    Ondanks alle ontkenningen zijn UNWRA medewerkers in Gaza Hamas (iets anders is er niet) en die slapen niet maar zijn klaar wakker.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.