Haat jegens Joden & Israël, homo’s en vrouwen emancipatie diep ingebakken in Arabische wereld

Een duidelijke meerderheid van de Arabische wereld blijft geloven dat Israël de grootste bedreiging is in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, volgens een uitgebreide BBC-peiling in 11 Arabische landen die op maandag werd vrijgegeven.

De peilingThe Arab world in seven charts“, met interviews met meer dan 25.000 respondenten in Egypte, Soedan, Libanon, Jordanië, de Palestijnse gebieden, Jemen, Irak, Marokko, Libië, Tunesië en Algerije – toonde ook aan dat een strikt sociaal conservatisme de overhand had in de hele regio, geïllustreerd door een gewelddadige haat tegen homoseksualiteit.

Vrouwen- en homohaat
Oppositie tegen vrouwen die machtige posities bekleden en invloed uitoefenen, evenals sympathie voor de praktijk van ‘eerwraak’ – gevolgd door ‘ere-moorden’, aka de executie van vrouwelijke familieleden voor vermeende schande voor hun familie – blijft ook wijdverspreid.

Teveel islam kan uw gezondheid schaden…

De peiling, uitgevoerd voor de Britse omroeporganisatie door de Arab Barometer onderzoeksorganisatie, toonde aan dat inwoners van de Palestijnse gebieden beter bestand waren tegen liberale democratische waarden dan hun buren in verschillende opzichten. Slechts vijf procent van de Palestijnse respondenten – het laagste aantal in alle onderzochte landen – beschouwde homoseksualiteit als ‘acceptabel’.

Hoewel uit de peiling bleek dat niveaus van religieuze beleving in de hele Arabische wereld in dalende lijn zitten – vooral in de Noord-Afrikaanse landen – heeft dit niet geleid tot een tolerantere houding tegenover homoseksuelen, noch voor vrouwen in het openbare leven of in het gezin.

Het meest verontrustend was dat in alle onderzochte landen met Soedan op kop, meer respondenten positief reageerden op de vraag naar eerwraak dan homoseksualiteit. “De acceptatie van homoseksualiteit varieert, maar is laag of extreem laag in de regio“, merkte de BBC op. “In Libanon is het cijfer 6 procent, ondanks dat het de reputatie heeft meer sociaal-liberaal te zijn dan zijn buren.

Tegelijkertijd betekende de overweldigende ontevredenheid over de levensstandaard in de regio dat ten minste één op de vijf inwoners van de Arabische wereld elders wilde emigreren. Europa bleef de meest populaire bestemming, hoewel een aanzienlijk aantal naar Noord-Amerika of naar andere landen in hun eigen regio wilde verhuizen. Ongeveer 30 procent van de Palestijnen zou emigreren als ze de kans krijgen, met een stijging tot bijna 60 procent in het geval van Soedan.

Israëlhaat
Ondanks een reeks brutale interne oorlogen in Arabische landen in het afgelopen decennium waarin miljoenen mensen zijn gedood en ontheemd, wordt Israël in de meeste landen nog steeds beschouwd als de grootste bedreiging voor de regio. In Libanon identificeerde 79 procent van de ondervraagden Israël als de belangrijkste bedreiging, terwijl dat in de Palestijnse gebieden 63 procent was. In alle gevallen kwam de VS op de tweede plaats.

Ondanks hun geografische afstand tot Israël waren een aantal respondenten in Marokko, Algerije en Libië het er allemaal over eens dat de Joodse staat een grotere bedreiging vormde dan enig ander land. Alleen in Irak en Jemen identificeerden meer respondenten Iran – dat terroristische paramilitairen heeft gesteund in de wrede interne conflicten in beide landen – als een grotere bedreiging dan Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Hatred of Israel, Homosexuality and Women’s Emancipation Are Dominant Beliefs in Arab World, New BBC Poll Reveals” van 24 juni 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelThe Arab world in seven charts: Are Arabs turning their backs on religion?” van 24 juni 2019 op de site van BBS News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.