Trump’s voorgestelde verbinding tussen Gaza en Judea & Samaria baart Israël zorgen om veiligheid

Israëlische veiligheidsleiders maken zich naar verluidt zorgen over de opname in het onlangs onthulde Amerikaanse vredesvoorstel, ‘Peace and Prosperity’ genoemd, van de een of andere vorm van een verbinding of corridor tussen de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

Volgens de Israëlische nieuwswebsite Walla zijn er besprekingen gaande op het hoogste niveau van de Israëlische veiligheidsorganisatie over het vredesplan van de Trump-regering en aspecten die de veiligheid van de Joodse staat in gevaar kunnen brengen.

Onder verwijzing naar functionarissen die bekend waren met de details van de discussies, zei Walla dat de grootste zorg is dat een dergelijke corridor – of het nu een snelweg of een spoorlijn is – kan helpen bij het faciliteren van een overname door Hamas van de Westelijke Jordaanoever.

De analyse stelt dat de veiligheidsdreiging van de Westelijke Jordaanoever de afgelopen jaren relatief beperkt is gebleven omdat de Palestijnen die daar wonen niet willen lijden onder de ineenstortende economische omstandigheden die momenteel in de Gazastrook heersen. Dit kan veranderen als Hamas zich vanuit Gaza zou willen uitbreiden om voet aan de grond te krijgen op de Westelijke Jordaanoever.

Tzachi Hanegbi (Likoed), minister van Regionale Samenwerking, zei zondag dat het Amerikaanse voorstel voor een landverbinding tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook ‘irrelevant’ is zolang de Hamas-terreurgroep Gaza controleert. “Het zal van belang zijn wanneer Gaza stopt met het zijn van een pro-Iraans terreurkoninkrijk, wat betekent dat het vandaag en in de afzienbare toekomst irrelevant is,” vertelde Hanegbi aan Israel Radio.

Maar Hamas,” gelooft de Israëlische veiligheid, “is niet geïnteresseerd in een militaire confrontatie met Israël nu, omdat het zich voorbereidt op de omwenteling die waarschijnlijk de dood van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zal volgen.

Abbas is 83 jaar oud en een kettingroker, en er wordt algemeen aangenomen dat hij ergens in het volgende decennium zal sterven, zo niet eerder. Hamas ziet dit als zijn kans om de controle over de Palestijnse Autoriteit, de Westelijke Jordaanoever en de Palestijnse nationale zaak in het algemeen te grijpen.

Overigens wat de Palestijnen (in Gaza én op de Westbank) betreft maakt om het even welke overeenkomst met Israël geen einde aan hun eisen. Om het even welk vredesakkoord zal met andere woorden geen einde maken van de Palestijnse territoriale aanspraken (op het gehele grondgebied van Israël!) en het betekent de facto dat welk akkoord ook, dit geen einde aan het Israëlisch-Palestijns conflict zal maken.

♦ Overigens is die verbinding van Gaza met de gebieden in de Palestijnse Autoriteit (Judea & Samaria) niks nieuws onder de zon. Ook in het vredesplan dat oud-premier Ehud Olmert in september 2008 voorlegde aan Mahmoud Abbas is er sprake van een zogeheten “Safe Passage Route” (zie kaartje hieronder).  Olmert’s plan werd net als alle andere vorigen door Abbas verworpen. Abbas reageerde helemaal niet en de onderhandelingen eindigden op een zoveelste sisser.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Report: Security Officials Say Trump Administration Proposal for Corridor Between Gaza and West Bank May Harm Israel’s Security” van 23 juni 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelNetanyahu ally rejects US-proposed West Bank-Gaza travel corridor” van 23 juni 2019 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Trump’s voorgestelde verbinding tussen Gaza en Judea & Samaria baart Israël zorgen om veiligheid

 1. Zo gek zullen ze in Washington toch niet zijn? Daar zullen ze niet al die tijd over hebben overlegd? Zelfs als Hamas zou zijn verdwenen is dat plan oerdwaas.
  Een verhuizing naar Synaï is een optie. Daar is ruimte en kan veel worden gedaan. Zelfs Libanon kan daarmee instemmen. Sorry, als we toch onrealistisch zijn.

  Like

 2. Het zou nochtans handig zijn voor Hamas & Co om vanuit Gaza hun wapens en raketten via het spoor op de kortste keren binnen Ramallah en Jeruzalem te brengen. 🙂

  Like

 3. Corridor van Gaza……. via Jordanie/Palestina…….. naar “Palestina”.

  Dit luchtkasteel word dan metéén afgebroken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.