Duizenden in Marokko protesteren tegen Amerikaans vredesplan en verbranden Israëlische vlaggen

Plaatje hierboven: Rabat, Marokko, zondag 23 juni 2019. Demonstranten verscheuren een geïmproviseerde Israëlische vlag tijdens een protest in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, gericht tegen de door de VS geleide economische conferentie in Bahrein met als doel om Palestijnse welvaart te bereiken [beeldbron: AFP]

Duizenden protesteerden zondag in Marokko tegen een geplande 2-daagse conferentie in Bahrein die morgen 25 juni begint en waar de economische component van een door de VS geleid plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen zal worden onthuld.

Demonstranten verzamelden zich in de hoofdstad Rabat, verbrandden een Israëlische vlag aan het parlement van Marokko en riepen “Dood aan Israël!” en “Dood aan de Verenigde Staten!

De economische aspecten van het Amerikaanse plan – de Peace to Prosperity workshop genoemd – zullen worden besproken door deelnemers aan een bijeenkomst in Manama op dinsdag en woensdag. Andere slogans waren gerichtn tegen “Arabische verradersregimes” voor het plannen van de conferentie, inclusief Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De VS zeiden op 12 juni dat Marokko een van de verschillende landen zou zijn om de vredesconferentie bij te wonen. In Rabat zelf zwijgt men in alle talen over deze kwestie. Het Witte Huis onthulde belangrijke details op zaterdag, inclusief een doel om meer dan $ 50 miljard aan investeringen te genereren en meer dan een miljoen banen te creëren voor de Palestijnen over een periode van 10 jaar.

Maar de Palestijnse Autoriteit boycot het evenement en Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, verwierp zaterdag het economische plan, dat volgens hem “niet besproken” mag worden zolang er geen politieke oplossing voor het geschil werd bereikt. Tegenover journalisten op zijn presidentiële kantoor in Ramallah zei Abbas:

We willen niet de slaven of dienaren zijn van Greenblatt, Kushner en Friedman. We hebben de economische (steun), het geld en de hulp nodig, maar voor alles moet er eerst een politieke oplossing zijn. Met Amerika dat de hele kwestie wil omkeren van een politieke kwestie naar een economische kwestie is iets wat wij niet kunnen accepteren.

Joden in Marokko
In Marokko leefden eeuwenlang Joden, lang voordat de islam in Casablanca, Fez en Marrakesh zijn intrede deed. Samen met de Berbers waren de Joden de ruggengraat van de economie en de cultuur. Nu nog is hun historische aanwezigheid vooral te herkennen aan de honderden Joodse begraafplaatsen en verlaten synagogen, die alomtegenwoordig zijn in de steden en dorpen in de hele Maghreb.

Nu zijn er nog maar heel weinig Joden in Marokko en uit de andere landen zijn ze volledig verdwenen. Na 1948 verlieten enkelen deze landen vrijwillig om te emigreren naar Israël. Velen van hen werden echter door dreigingen, pogroms en rechtsverordeningen gedwongen te vluchten. Daarbij lieten ze niet alleen miljarden dollars aan eigendom achter, maar ook de graven van hun voorouders.

Tegenwoordig telt de Joodse bevolking in Marokko minder dan 5000 mensen – in haar bloeiperiode waren het er ruim 250.000. Om de eer van koning Mohammad VI. te redden, moet gezegd worden dat hij het voor zichzelf tot taak heeft gemaakt het Joodse erfgoed in Marokko te behouden, vooral de begraafplaatsen. Veel Marokkanen hebben ingezien dat ze een groot verlies hebben geleden toen de Joden van Marokko het land verlieten.


Plaatje hierboven: Israël, oktober 1955. Berber Joden in een transitkamp, nadat zij ontkwamen aan de pogrom van Sidi Kacem (Petit Jean), 20 km van Meknes. Op 3 augustus 1954 werden zes Joden vermoord en velen gewond en ontheemd. Vijfentwintigduizend Marokkaanse Joden lieten zich meteen registreren bij het Joodse Agentschap voor emigratie naar Israël [beeldbron: Point of no Return]


Bronnen:

♦ naar een artikelThousands in Morocco protest US peace confab, burn Israeli flags” en een artikelWe need the money, but won’t be slaves to Trump peace team, Abbas says” van 23 juni 2019 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Duizenden in Marokko protesteren tegen Amerikaans vredesplan en verbranden Israëlische vlaggen

 1. En gelijk hebben ze!

  Alles wat ook maar ruikt naar een plan om de palestijnse saga uit de wereld te helpen en deze mensen niet meer te conditioneren/dwingen om generatie na generatie mee te draaien in dit carousel, moet getorpedeerd worden.

  Deze ‘duizenden demonstranten’ zijn net zulke gemanipuleerde slachtoffers als de palestijnse Arabieren die zich voor de karretjes van hun leiders laten spannen.

  Hoog tijd om ‘de palestijnen’ hun eigen lot te laten bepalen, zonder de belanghebbende bemoeienis van de UN/EU/Arabische Liga/NGO’s/Media/Amerika.

  Hoog tijd om ‘de Palestijnse vluchteling’ dezelfde rechten & plichten te geven als de rest van de 70 miljoen vluchtelingen in de wereld waar, om de een of andere obscure reden, verder niemand naar omkijkt, ………..*zonder een exclusieve UNWRA die hun slachtoffer status in leven houd en *zonder erfrecht wat hun aantal heeft laten groeien van 600.000 tot 5/6 miljoen en *zonder miljarden met meegeleverde lekkende emmers.

  Het ziet ernaar uit dat Arabische leiders (de échte schuldigen aan deze saga) dit langzaam beginnen in te zien. Zij zien nu dat hun jarenlange conditionering van palestijnen perfect heeft gewerkt en deze daarom alles wat maar ruikt naar een plan om hun leven te verbeteren, per direct torpederen.

  M.a.w. de Arabische broeders beginnen hun Palestijnse familie te appreciëren als een visgraat in hun hals…..en dat voelt niet echt lekker.

  Probleem is dat ze met deze conditie naar de Israelische dokter moeten……en dat voelt ook niet echt lekker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.