Anders dan in Israël is opkomen voor homo- en vrouwenrechten in Georgië een hachelijke zaak

Plaatje hierboven: De miljonair Levan Vasadze die in 2009 terugkeerde naar Georgië, is met in zijn rechterhand Nino’s Kruis letterlijk op kruistocht in Tbilisi om de “goede zeden en moraal met geweld af te dwingen” en brengt met dat doel knokploegen en milities in stelling om de de 1ste Gay Pride Parade in Tbilisi met geweld uit elkaar te ranselen [beeldbron: Agenda.ge]

Religies met hun geboden en verboden in het algemeen enerzijds en anderzijds vrouwenrechten, mensenrechten en homorechten zijn geen te beste maatjes, vertellen de bloedbaden, kruistochten en genocides uit de geschiedenis ons. En het verschil in tolerantie voor gelijke rechten voor homo’s tussen Israël en de bevriende republiek Georgië in de Kaukasus ligt dan ook mijlenver uit elkaar.

In Tel Aviv, waar al sinds 1979 de 1ste Gay Pride Parade plaatsvond, stapten tussen 9 en 14 juni 2019 ruim 250.000 mensen op.

Georgië tracht tot op vandaag nog steeds zijn 1ste Pride Parade te organiseren maar botst op het verzet van de Georgisch-Orthodoxe Kerk die erg machtig is en nog steeds in macht toeneemt sinds de Onafhankelijkheid in 1991, geholpen door de extreem-rechtse nationalisten van de UNM partij (United National Movement) en vele andere geallieerde politieke activisten.

Normaliter zou Georgië dit weekeinde zijn eerste Pride Parade houden en dat met enige schroom na gewelddadige aanvallen op homo’s in de afgelopen jaren. De timing is niet geheel toevallig en het is zeker gevaarlijk. Homoseksualiteit wordt nog steeds beschouwd als een belangrijke afwijking van de zeer traditionele orthodox-christelijke waarden die in het land de boventoon voeren, waar openbare discussies over seksualiteit over het algemeen worden gemeden.

Daarom zijn homoseksuelen vaak het doelwit van misbruik en fysiek geweld, vaak actief aangemoedigd door religieuze leiders. De regering probeert staat van de mensenrechten in het land in overeenstemming te brengen met de eisen van de Europese en Euro-Atlantische integratie van Georgië. De voormalige Georgische premier Bidzina Ivanishvili verklaarde dat “seksuele minderheden dezelfde burgers zijn als wij … [en dat] de maatschappij er geleidelijk aan zal wennen.

Maar dat is buiten Levan Vasadze gerekend, een multimiljonair die zijn fortuin vergaarde in zowel de VS als in Rusland en in 2009 terugkeerde naar Georgië. Vasadze werpt zich thans op als een “Bewaker” van de traditionele waarden en is berucht voor zijn met vitriool overgoten uitspraken jegens homo’s en lesbiennes.

Tijdens een manifestatie op 16 juni 2019 vertelde hij de talrijk opgekomen massa dat hij een “Volksleger” zal oprichten van wel tienduizenden mannen en nodigde sportlieden en militairen om zich aan te melden en dat “vrouwen en kinderen thuis moeten blijven.” Vasadze vervolgde met “Ik nodig de mannen uit. Wat moet gedaan worden, moet door [echte] mannen worden gedaan“:

We zullen ons organiseren in burger brigades… en ze zullen zich verenigen in een legioen. Onder ons zijn veel mensen met militaire ervaring, beroemde atleten, rugbyspelers, worstelaars … Als de propagandisten van deze perversie trachten om een ​​soort demonstratie te houden, zullen we elk politie cordon doorbreken. We hebben gehoord dat busladingen van buitenlandse sodomieten naar hier komen. Zelfs als de ambassadeurs van de hele wereld komen jammeren bij deze regering, zullen we ze in geen geval hun gang laten gaan.

Details over de geplande Gay Parade in Tbilisi voor dit weekend werden angstvallig geheim gehouden vanwege veiligheidsrisico’s, waaronder doodsbedreigingen voor organisatoren, en het was duidelijk dat de Georgisch Orthodoxe Kerk, samen met handlangers die beweren dat ze zich aan de zijde van God gedragen, vastbesloten waren om de Parade te stoppen “met om het even welke middelen die noodzakelijk zijn.

Echter na de brutale gebeurtenissen van de vroege vrijdagochtend van 21 juni ’19, hebben de organisatoren van de Pride Parade de mars verschillende dagen uitgesteld en gezegd: “We konden het ons niet permitteren ​bij te dragen aan verdere escalatie van spanningen in het land. We zullen niet toestaan ​​dat pro-Russische, neo-nazi-groepen de staat van Georgië zullen verzwakken.

Zoals het er thans naar uitziet is het niet duidelijk meer wanneer of zelfs of de parade nog zal plaatsvinden. Volgens de lokale nieuwssite civil.ge vinden de organisatoren van Pride dat de Georgische regering “geen enkele wens heeft om de LGBTQ-gemeenschap te beschermen tegen radicale groepen die uit Rusland worden gefinancierd.

Vandaag, in Georgië, probeert de Russische invloed de toch al hechte banden tussen de orthodoxe kerk en de staat op te bouwen. De Russische parlementariër, wiens toespraak tot het Georgische parlement vanuit de voorzittersstoel van het parlement, de afgelopen dagen duizenden mensen op straat bracht – ging over het leggen van banden tussen orthodoxe landen met, uiteraard, moeder Rusland primus inter pares.

En een manier om die solidariteit op te bouwen, door orthodoxie en overheid te verenigen, is om gemeenschappelijke vijanden te vinden, inclusief en vooral LGBT-mensen.

Videoverslag hieronder: Een razende menigte in Tbilisi, aangevoerd door extreeemrechtse nationalisten en leiders van de Georgisch-orthodoxe kerk, manifesteerden op de Internationale Dag tegen Homofobie van 17 mei 2013 tegen een kleine optocht van Georgische holebi’s. “Dood ze! Scheur ze aan stukken!” schreeuwde de opgewonden menigte terwijl de politie worstelde om een ​​handvol aanhangers van homo-rechten te evacueren van het centrale Vrijheidsplein van de Georgische hoofdstad:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rony Van Gastel “Allereerste LGBT-pride in Georgië op de valreep uitgesteld: ‘Dreiging met terreur is er te veel aan’” van 22 juni 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Will Cathcart “Amid Russian and Orthodox Church Provocations, Riots in Tbilisi Threaten Pride Parade” van 22 juni 2019 op de site van The Daily Beast

♦ naar een artikelLGBT rights in Georgia (country)” op de site From Wikipedia, the free encyclopedia

♦ naar een artikelPolice investigate calls to form anti-LGBT patrol in Tbilisi” van 17 juni 2019 en een artikelFirst ever Tbilisi Pride is coming – Georgian church urge cancellation of event” van 14 juni 2019 op de site van Agenda.ge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.