Hamasleider Ismail Haniyeh geeft details vrij over zogeheten ‘kalmte’ ten aanzien van Israël

Hamasleider Ismail Haniyeh (links) op 12 februari 2012 in Teheran op visite bij zijn baas in Iran, Ayatollah Ali Khamenei. Doel van de reis: meer geld, wapens en logistieke steun krijgen. “Wij zullen Israël nooit erkennen,” zei Haniyeh tegen zijn gulle sponsor. “Onze steun [aan Palestina] is een religieuze plicht en een menselijke verantwoordelijkheid,” schreef Khamenei op 4 april 2018 aan zijn pupil [beeldbron: Saeb Press]

Hamasleider Ismail Haniyeh en chef van het politburo van de terreurgroep, zei op donderdag dat twee industriële zones, een nieuwe elektriciteitslijn en een ziekenhuis zouden worden gebouwd voor Palestijnen in de Gazastrook als onderdeel van de wapenstilstand tussen zijn islamistische terroristische groep en Israël. De deal, bemiddeld door Egypte, Qatar en de Verenigde Naties, is niet publiekelijk erkend door Israël.

In een briefing aan buitenlandse media beschuldigde Haniyeh Israël ervan dat het slechts schoorvoetend reageert op het nakomen van zijn verplichtingen onder een indirect staakt-het-vuren voor de Gazastrook, waarbij hij zei dat de fragiele deal ‘in gevaar’ was en op het punt staat om af te springen. Hij zei dat Israël herhaaldelijk de omvang van de visserijzone van Gaza had verkleind, waarvan hij zei dat deze zou worden verbreed tot 18 mijl onder de deal.

Israël en Egypte legden een zeeblokkade op aan Gaza nadat Hamas de controle over de kustclave in 2007 gewelddadig in handen had genomen. Maar hij zei dat de Palestijnse facties in Gaza zich inzetten voor het behoud van de kalmte door te stoppen met het lanceren van brandballonnen en gewelddadige nachtelijke demonstraties langs de grens die tot schermutselingen hebben geleid met Israëlische troepen. “We willen een waardig leven veroorloven voor ons Palestijnse volk en we willen ons volk herhaaldelijk agressie besparen [door Israël],” zei Haniyeh.

Israël zegt dat Hamas brandballonnen blijft afvuren om brand te stichten in de akkers en velden van Israëlische boeren in het zuiden van Israël en wekelijkse rellen langsheen het veiligheidshekken te organiseren. Het zegt dat de IDF-troepen alleen het vuur openen om een ​​soevereine grens te verdedigen en beschuldigt Hamas ervan de menigte te gebruiken als dekmantel voor aanslagen.

Haniyeh zei dat Hamas “voor 95% toegewijd” is aan de wapenstilstand en dat degenen die de ballonnen lanceren “kinderen” waren. Hij zei niet wanneer de bouw van de twee industriële zones en het ziekenhuis zou beginnen, maar hij merkte op dat fondsen uit Qatar zouden worden gebruikt om een ​​nieuwe elektriciteitslijn uit Israël te kopen en nieuwe banen te creëren.

Gevraagd waarom Hamas niet rechtstreeks met Israël wil praten voor een betere kans om de deal uit te voeren, zei Haniyeh dat zijn groep, die zich gezworen heeft Israël te vernietigen, “obstructieve bezwaren koestert om rechtstreeks met de Israëlische bezetting te praten“.

Onderhandelingen tussen u en uw vijand zijn in principe niet fout, maar op dit moment is het onder deze voorwaarden een nationale misdaad als u het toch doet,” zei hij. Haniyeh zei dat de 25 jaar van eenmalige gesprekken van de Palestijnse Autoriteit met Israël geresulteerd hebben in meer Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en dat ze de Palestijnen geen onafhankelijke staat hebben toegestaan.

Qatar, dat fungeert als een proxiestaat in dienst van Iran, heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars gesluisd in hulpprojecten in Gaza en de hulp gezien als een manier om het hebben van ontberingen en het vechten met Israël te voorkomen. Het is onduidelijk hoeveel van deze hulp in handen valt van de militaire vleugel van Hamas. De werkloosheid in Gaza, met een bevolking van 2 miljoen, bedraagt ​​52%.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas leader details terms for calm with Israel” van 21 juni 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Hamasleider Ismail Haniyeh geeft details vrij over zogeheten ‘kalmte’ ten aanzien van Israël

  1. Grote schreeuwer die man komt alleen op voor zn eigen belang nogmaals hij vecht tegen het volk van God

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.