Rabbi door Marokkaan bedreigd en bespuugd – dader twee uur later alweer vrij

Plaatje hierboven: Rabbijn Shlomo Bistritzky op 03.11.2015 voor de synagoge Hohe Weide in Hamburg. De 38-jarige rabbijn is van mening dat immigranten moeten weten wat er in november 1938 in Duitsland is gebeurd. Zou het helpen? [beeldbron: Christian Charisius/dpa]

In Hamburg heeft “een man” – concreet gaat het om een 45-jarige Marokkaan – twee vertegenwoordigers van de joodse gemeente bespuugd en bedreigd. De politie moest de verdachte een spuug-kap opzetten.

Op de Raadhuismarkt in Hamburg zijn volgens overeenkomstige meldingen in de media twee hoge vertegenwoordigers van de joodse gemeente bespuugd. Bij de dader zou het gaan om een 45-jarige Marokkaan, deelde de politie gisteren mee.

De joodse gemeente bevestigde de aanval, die donderdag plaatsvond. De gedupeerden: rabbi Shlomo Bistritzky (foto) en bestuurslid Eliezer Noe, die aan hun kleding duidelijk als Joden herkenbaar zouden zijn geweest.

Volgens het “Hamburger Abendblatt” zou Bistritzky met een collega juist zijn teruggekomen van een bijeenkomst met burgemeester Peter Tschentscher (SPD), toen de Marokkaan hen eerst met “shalom” begroette en daarna iets gezegd zou hebben dat geklonken zou hebben als een bedreiging.

Toen de beide mannen zich tot hem richtten, zou deze iets onder zijn blouse vandaan gehaald hebben dat eruit zag als een mes en de mannen verbaal bedreigd hebben. De aanvaller gebruikte volgens informatie van de krant blijkbaar ook een vuuraansteker en ging op de beide Joden af, begon hen te beledigen en te bespugen.

De man, die afwisselend Duits en Arabisch sprak, werd uiteindelijk geboeid bij de ingang van het raadhuis tot er versterking kwam. Na de spuugaanval gedroeg de 45-jarige zich volgens de politie agressief en reageerde niet op bevelen van de agenten. Hij spuugde om zich heen, zodat men hem een spuug-kap opzette.

De vermeende dader, een 45-jarige Marokkaan uit Niedersachsen, is volgens onbevestigde berichten weer eens een psychisch opvallende kandidaat. De man werd na afsluiting van het politieonderzoek vrijgelaten, omdat er geen redenen waren om hem langer vast te houden, aldus de politie. De binnenlandse veiligheidsdienst zou een onderzoek instellen.

SPD-burgemeester Tschentscher sprak van een “erg antisemitisch delict”. Vertegenwoordigers van politieke partijen waren eveneens geschokt en verzekerden elkaar wederzijds dat de strijd tegen antisemitisme, discriminatie en haat nog sterker voortgezet zou moeten worden. Het benoemen van de kring van de dader, die voor de enorme toename van antisemitische delicten in Duitsland verantwoordelijk is, bleef uiteraard weer achterwege.

Een van de slachtoffers, rabbi Bistritzky, zei na de aanval geschokt: “Ik heb het niet voor mogelijk gehouden dat zoiets in Hamburg gebeurt – en dan nog wel op deze plek. Een erg signaal voor ons was echter dat de aanvaller twee uur later alweer werd vrijgelaten.”

door J.B.


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Rabbi von Marokkaner bedroht und bespuckt – Täter nach zwei Stunden wieder frei” op de site van Journalisten Watch (jouwatch) van 22 juni 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.